9.11.2019 9:09

Προς Πιτυός η «μπίλια» της δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στον έντυπο "π" στις 8/11/19

«ΝΑΙ» στη δημιουργία φυλακών και υπό προϋποθέσεις η συζήτηση για δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ, λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Μιχάλης Φυτούσης

Ολοένα και πιο κοντά βρίσκεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Προαναχωρησιακού Κέντρου και στη Χίο, στη βάση των όσων εξήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με στόχο αφενός τoν περιορισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο και την επιστροφή τους στην Τουρκία, αφετέρου προκειμένου να δημιουργηθεί συγκροτημένη πολιτική για το μεταναστευτικό για πρώτη φορά μετά το 2015.

Οι σκέψεις της Κυβέρνησης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr, η ιδέα της δημιουργίας κλειστού κέντρου αλλά και ΠΡΟΚΕΚΑ στην περιοχή του «18» φαίνεται ότι εγκαταλείπεται σταδιακά και από την παρούσα Κυβέρνηση, αφού ήδη από το 2016 είχαν εκφραστεί σημαντικές διαφωνίες με το σκεπτικό ότι στο «18» είναι δύσκολη η σύνδεση της οποιαδήποτε δομής με το δίκτυο διανομής ρεύματος και νερού.

Τις ίδιες διαφωνίες, φαίνεται ότι εκφράζει και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς το «18» μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, με τα υπηρεσιακά στελέχη να στρέφουν το βλέμμα τους σε χαμηλότερο υψόμετρο κάπου δηλαδή μεταξύ του Αίπους και του «18».

Μόνο για φυλακές συζητά προς το παρόν το Πιτυός

Παρά πάντως τη γενικότερη αίσθηση που έχει περάσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι δηλαδή η κοινότητα του Πιτυούς είναι σύμφωνη για τη δημιουργία μίας τέτοια δομής που αργότερα θα στεγάσει τις Δικαστικές Φυλακές Χίου, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας Μιχάλη Φυτούση, το Πιτυός διαθέτει ιδιόκτητη έκταση με συμβολαιογραφική πράξη του 1911, συνολικής επιφάνειας 50 στρεμμάτων, λίγο μετά το Φλώρι, την οποία είναι σε θέση να παραχωρήσει – κατόπιν απόφασης και των κατοίκων- με την βασική προϋπόθεση ότι αυτή η έκταση θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη στέγαση των φυλακών.

«Πρόκειται για ένα επίπεδο το οποίο μπορεί να λάβει εύκολα και νερό και ρεύμα. Υπάρχει όμως μία μικρή διαφορά. Η κυβέρνηση μας λέει να χρησιμοποιηθεί πρώτα για κλειστή δομή και μετά για φυλακές ενώ εμείς λέμε το αντίθετο. Λέμε δηλαδή να ξεκινήσει η δημιουργία κτιρίου για τις νέες φυλακές και υπό κάποιες αυστηρές προϋποθέσεις μπορούμε να ανοίξουμε και τη συζήτηση για τη δημιουργία κλειστής δομή ή προαναχωρησιακού κέντρου στην ίδια περιοχή», ανέφερε στον «π» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μιχάλης Φυτούσης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες συζητήσεις είναι σε εμβρυακό στάδιο και σίγουρα θα πρέπει να προηγηθεί η συγκατάθεση των κατοίκων του χωριού.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να ξεκαθαρίσει επιπλέον το τοπίο ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, έχει ζητήσει σύσκεψη με τα αρμόδια στελέχη των Υπουργείων που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ώστε μεταξύ άλλων να απαντηθεί το βασικό ερώτημα που έχει να κάνει με τις σκέψεις της Κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων δομών στη Χίο.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ