2.5.2017 9:06

Ποιους λόγους εξυπηρετεί το λάδι στη φωτιά από τη "Λάθρα;"

ΟΧΙ ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Τα πάθη των κατατρεγμένων μετακινούμενων πληθυσμών ιστορικά δημιουργούν αναταράξεις στις κοινωνίες υποδοχής τους. Η απότομη μετακίνηση μεγάλων ομάδων ανθρώπων, με διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα μάλιστα, αλλοιώνει τον τρόπο ζωής των κοινωνιών που τους υποδέχονται. Οι χειρισμοί ένθεν κακείθεν για να κρατήσουν τις λεπτές ισορροπίες κρίνουν κάθε φορά το κατά πόσο δοκιμάζεται η όσμωση.

Η Χίος, επί δυο χρόνια, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας μορφής μεταναστευτικής ροής. Πολυεθνικής και απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας. Τα συστήματα δουλεμπορίας όρισαν τον τόπο μας και η ελληνική κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. αποδέχτηκαν ελάχιστα νησιά, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, να μετατραπούν σε ιμάντες μιας ιστορικής πληθυσμιακής μετακίνησης προς τη Γηραιά Ήπειρο, αδιαφορώντας πλήρως, ως τώρα τουλάχιστον, για τις επιπτώσεις της στις συνθήκες διαβίωσης του γηγενούς πληθυσμού.

Οι κάτοικοι του νησιού υποδέχτηκαν με αισθήματα ανθρωπισμού τους διωκόμενους από τις εμπόλεμες ζώνες της Ασίας, νοιώθουν πια όμως ότι τους ζητείται να φορτωθούν ένα ασήκωτο παγκόσμιο φορτίο. Όσο περνά ο καιρός τα περιθώρια υπομονής λυγίζουν, καταγράφονται παρεκκλίσεις, ανθρώπινες και σεβαστές, πέραν των γραφικών ακροτήτων.

 Φορέας κηρυγμάτων μίσους!

Στον αντίποδα αλληλέγγυες τοπικές ομάδες προασπίζονται το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη επιλογή τόπου κατοικίας. Παράνομο για τους διεθνείς κανόνες, ανθρώπινα κατανοητό αν έχει στόχο την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Μέχρι σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, με την καθοριστική συμβολή της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες «ΛΑΘΡΑ;», οι ισορροπίες και τα σωστά μηνύματα αλληλεγγύης έβρισκαν τρόπο να διαπερνούν την τοπική κοινωνία. Η εχθεσινή ανακοίνωση παρέκλινε του στόχου. Με μια κατά μέτωπο επίθεση κατά στελεχών της Χιακής Εκκλησίας και προσωπικά του Μητροπολίτη πέφτει λάδι στη φωτιά, εντελώς ανεξήγητα.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο τα λεχθέντα πριν 10 ημέρες από τον π. Νικόλαο Μακρή αμφισβητείται συλλήβδην ο ρόλος του Μητροπολίτη Χίου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ισοπεδώνονται αντιλήψεις για την αλληλεγγύη, η οποία προφανώς δεν μπορεί να ορίζεται μόνο σε επίπεδο μεταναστών και να εξαιρεί μέλη και της δικής μας κοινωνίας.

Η Χιακή Εκκλησία χαρακτηρίζεται ως «φορέας άκρως ρατσιστικού λόγου και κηρυγμάτων μίσους», σε πλήρη αντίθεση με τις θεωρητικές και κούφιες επαγγελίες περί ... «αγάπης».

 

Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι

Το παραλήρημα της «ΛΑΘΡΑ;» συνεχίζεται με αναφορές στη νοοτροπία και τη στάση του προκαθήμενού της, του Μητροπολίτη Χίου, ισχυριζόμενη ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». 

«Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του τον περασμένο Αύγουστο, βάσει των οποίων “...είναι όλοι τους λαθρομετανάστες...” - κι ούτε υπήρξαν οι μόνες ανάλογες πάνω στο θέμα. Επειδή μάλιστα ο Σεβασμιότατος πλαισιώνει ανάλογα κηρύγματα προς το ποίμνιό του με την βαρύγδουπη κορώνα πως “το καράβι της Ορθοδοξίας θα μας σώσει”, χρήσιμο θα ήταν ίσως ν' αναρωτηθεί ποιοι αποδεικνύονται τελικά “λαθραίοι” επιβάτες στο καράβι, όταν ομνύουν στην αγάπη, τη στιγμή που κηρύσσουν συστηματικά το μίσος και ξερνούν ... μαύρη χολή και όξος κατά των αδύναμων και κατατρεγμένων απ' όλη την «πολιτισμένη» Δύση. Θα τον αδικούσε πολύ κάποιος άραγε, αν τον ονόμαζε «λαθροχριστιανό»; Θα ήταν πολύ εμπαθής μαζί του, αν του έλεγε να ψάξει για «γνήσιους επιβάτες του  καραβιού του» λίγα μόλις χιλιόμετρα πάνω από την πόλη του και το κεφάλι του – στο Αίπος και στην «Κιβωτό του Κόσμου», ο ιδρυτής της οποίας δεν διαχώρισε ποτέ τα παιδιά που περιθάλπει σε «ντόπια» και «αλλοδαπά»;», αναφέρεται στην εμπριστική του κλίματος ανακοίνωση.

«Κι εν πάσει περιπτώσει, επειδή εμείς είμαστε, ως γνωστόν, όλοι «βλάσφημοι, ασεβείς, άθεοι, απάτριδες» (άρα, ο λόγος μας δεν «μετράει»), καθώς κι όλα τα γνωστά επίθετα με τα οποία στολίζονται από τους φανατικούς της «Ελληνορθοδοξίας» όσοι αντιτάσσονται και στη στοχοποίηση των προσφύγων και στην ασυλία ιερέων που δεν τιμούν το λειτούργημά τους, ας ανατρέξουν στα Ευαγγέλια - που θα έπρεπε να τα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς: από το ναό στα Ιεροσόλυμα δεν έδιωξε ο Ιησούς ούτε τους «γύφτους» ούτε τους «τετρακοσμικούς» ούτε τους «λαθρομετανάστε» ούτε τους κάθε είδους αδύναμους! Από εκεί μέσα πέταξε κακήν – κακώς όσους καπηλεύονταν την έννοια της ιερότητας κι όσους εμπορεύονταν το αίσθημα των πιστών, και μετέτρεψε έτσι σε θανάσιμους εχθρούς του τους αληθινούς αυτουργούς αυτής της κατάντιας: τους Φαρισαίους...Ύστερα, ας περάσουν μια βόλτα μπροστά απ' τον καθρέφτη τους...», καταλήγει η ανακοίνωση.   

 

Λάθος στόχος

Τέτοιου είδους ανακοινώσεις δεν βοηθούν την προσπάθεια κατευνασμού. Προκαλούν και ερεθίζουν ήδη βεβαρυμμένα στρώματα της τοπικής κοινωνίας και προσφέρουν άλλοθι για ρεβανσιστικές ενέργειες εναντίων ανθρώπων που σε τίποτα δεν φταίνε.

Τραγικό λάθος από τη «ΛΑΘΡΑ;», που επιβάλλεται να διορθώσει. Εκτός κι αν ο στόχος δεν είναι η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες…

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ