9.4.2020 21:24

"Πάσα" στον Μηταράκη για τη δημιουργία χώρου καραντίνας στο νησί

Με ευθύνη της κυβέρνησης η δημιουργία χώρου στη Χίο, η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με καθυστέρηση 2,5 ωρών και με παρέμβαση του Υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, η οποία δεν μεταδόθηκε αφού το κύκλωμα μετάδοσης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν κλειστό στο στάδιο της προ- συνεννόησης, ξεκινήσει στις 20:30 το απόγευμα της Πέμπτης 9/4, η προγραμματισμένη για τις 18:00 συνέχιση της συνεδρίασης του Σώματος για τη δημιουργία δομής καραντίνας στο νησί.

Μετά την έναρξη της συνεδρίασης οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι προηγουμένως συνομίλησαν με τον Υπουργό χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το περιεχόμενο της συζήτησης με τον Νότη Μηταράκη, αρκέστηκαν στην κατάθεση των προτάσεών τους.

Κοινή συνισταμένη των προτάσεων ήταν η έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της κυβέρνησης για την εύρεση χώρου καραντίνας αλλά κυρίως η έλλειψη προϋποθέσεων για τη δημιουργία τέτοιου χώρου στο νησί, σύμφωνα με τα πρότυπα των επιστημονικών επιτροπών.

Η πλειοψηφούσα πρόταση

Η πρόταση που τελικά επικράτησε ήταν αυτή που κατέθεσε ο Σταμάτης Κάρμαντζης και η οποία ψηφίστηκε και από τον Μανώλη Βουρνού, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η πρόταση για την δημιουργία δομής καραντίνας στη Χίο, για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, σε χώρο που θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά και θα επιλεγεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

"Λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των καταστάσεων η παράταξη “Σύμπραξη Δημιουργίας” προτείνει ο χώρος του περιορισμού προσφύγων και μεταναστών λόγω της πανδημίας να έχει αυστηρά προσωρινά χαρακτηριστικά και να μην παρουσιάσει μορφή δεύτερης δομής αλλά να προσφέρει την αναγκαία φροντίδα.

Η επιλογή του χώρου με διαφανείς διαδικασίες που θα συνάδει με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ και λειτουργία του, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης.

Η ενέργεια αυτή να συνδεθεί με την ενίσχυση των υποδομών του νοσοκομείου Χίου και με την αναγκαία στελέχωσή του καθώς και με την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου που να οδηγεί στο κλείσιμο του.

Αυτό εξάλλου προτρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς αυτό να συνιστά μία εφαρμογή της κοινής δήλωσης ευρωπαϊκής ένωσης και Τουρκίας τέλεια η πρόταση έλαβε 19 ψήφους σε σύνολο 38 ψηφισάντων". 

Η πρόταση Τριαντάφυλλου

Διαφορετική πρόταση κατέθεσε η Συμμαχία Αξιών του Κώστα Τριαντάφυλλου, με βάση την οποία:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εμμένει στην προηγούμενη απόφαση του για καμία νέα δομή στη Χίο. Καταδικάζει την μέχρι σήμερα αδιαφανή διαδικασία και απαιτεί ενίσχυση νοσοκομείου της Χίου.

Απαιτεί την υιοθέτηση των πρακτικών και των προτύπων που έχει επιλέξει η εθνική επιτροπή, ο ΕΟΔΥ, οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αθήνα και άλλους νομούς (π.χ Αττική, Ξάνθη κλπ), κάνοντας χρήση συγκεκριμένων κατάλληλων καλά εξοπλισμένων χώρων και όχι στην δημιουργία νέας δομής .

Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να είναι σύμφωνα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και θα προκύψουν μέσα από δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες (δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος).

Απαιτεί την ολοκληρωτική αποσυμφόρηση των νησιών και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ."

Η πρόταση Καραβασίλη

Περισσότερο καταγγελτικός από τους υπόλοιπους συνδυασμούς ήταν ο συνδυασμός «Χίος Μπροστά», με τον επικεφαλής του Γιάννη Καραβασίλη να σημειώνει:

«Θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.

Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ).

Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" .

Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών).
Ηδη απο χθές η Πολιτική προστασία αυστηροποίησε στο μέγιστο την δυνατότητα μετακίνησης προς τα νησιά.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών.(Μόνο μεταφορά, όχι δημιουργία πλωτής δομής).

Διαφωνούμε με την χρήση ξενοδοχείων η κτιρίων γιατί η χρήση τους με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου συνεπάγεται ότι μετά την παρέλευση 14 ημερών οι νεοεισερχόμενοι θα οδηγούνται στην ΒΙΑΛ, γεγονός που εξυπηρετεί την περαιτέρω διόγκωσή της.Ο δεύτερος σημαντικότατος λόγος είναι η προστασία του ΓΝΧ .

Εμμένουμε επίσης στις ήδη έως τώρα ψηφισθείσες θέσεις του ΔΣ για το μεταναστευτικό.
Καταδικάζουμε την αδιαφάνεια και τις μεθοδεύσεις που έχουν μέχρι τώρα ακολουθηθεί απο το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής».

 

Η πρόταση Σκούφαλου

Πρόταση που ψηφίστηκε από «Χιακή Συμπολιτεία» και «Δίκτυο Πολιτών» κατέθεσε και η Λαϊκή Συσπείρωση μέσω του Μάρκου Σκούφαλου που επέμεινε στην αναγκαιότητα η δομή της καραντίνας να μην έχει χαρακτηριστικά δεύτερης δομής.

Ο ίδιος πρότεινε ξενοδοχειακή μονάδα, την ενίσχυση του νοσοκομείου Χίου, τη σταδιακή αποσυμφόρηση και κλείσιμο της ΒΙΑΛ., καταδικάζονται ταυτόχρονα όλες οι αδιαφανείς διαδικασίες που ακολούθησε στο θέμα μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ