22.6.2017 13:27

«Παρανοείτε τις μεταρρυθμίσεις μας»

Στα δημοσιεύματα και στις δηλώσεις των ανθρώπων της εκπαίδευσης που δίκαια διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές θα εισαχθούν στα ΕΠΑΛ από το νέο χρόνο, ρίχνει το φταίξιμο η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι κάθε μεταρρύθμιση χρειάζεται το χρόνο της για να εδραιωθεί.

Στην ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: 

 Τον Ιούλιο του 2013 η  Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 2.000 καθηγητές στην επαγγελματική εκπαίδευση με την κατάργηση 46 ειδικοτήτων ,αυθαίρετα και χωρίς καμία αξιολόγηση. Τότε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δια του Υπουργού Κ. Μητσοτάκη  είχε ορίσει την συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας στις 12.500 «διαθεσιμότητες»  δημοσίων υπαλλήλων, σε 7.500 εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο παιδείας  αποφάσισε  ότι οι εκπαιδευτικοί που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν  μπορούν να υπερβαίνουν τους 2.000 σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Η  μεταρρύθμιση στην Επαγγελματική εκπαίδευση που υλοποιούσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είχε σαν στόχο να γίνει βορά στην κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και να μειωθούν οι δαπάνες  μέσω των απολύσεων των εκπαιδευτικών της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σήμερα, βασικός στόχος του Υπουργείου  Παιδείας, που πιστεύει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση  διαμορφώνει την παραγωγική βάση της οικονομίας δεν μπορεί να είναι άλλος, παρά η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), ώστε να καταστεί, από λύση ανάγκης, ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, αποκτώντας ουσιαστικές βασικές γνώσεις και δεξιότητες . 1.200 απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης συμμετέχουν στην πρώτη φάση του «Μεταλυκειακού Έτους - τάξης Μαθητείας» σε όλη τη χώρα, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να υπάρξουν θέσεις μαθητείας για πολύ περισσότερους αποφοίτους.

Δημοσιεύματα και δηλώσεις που αναφέρονται σε προβλήματα που δημιουργούνται με την ηλεκτρονική εγγραφή των ΕΠΑΛ, για κλείσιμο ειδικοτήτων, τομέων καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

  • Η πλατφόρμα ηλεκτρονικών δηλώσεων προτίμησης για την εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. έχει ήδη ενημερωθεί από την Τρίτη 20 Ιουνίου με μικρό αριθμό ειδικοτήτων που εκ παραδρομής δεν είχαν συμπεριληφθεί. Παράλληλα, προωθείται προς δημοσίευση συμπληρωματική Υπουργική Απόφαση.
  • Σε όλα τα  ΕΠΑΛ της χώρας, λειτούργησαν αθροιστικά κατά το σχολικό έτος 2016-17 στη Γ’ τάξη 2.354 ειδικότητες. Από την επόμενη  σχολική χρονιά 2017-18, σύμφωνα με την Υ.Α. ο συνολικός αριθμός των ειδικοτήτων που έχουν καθοριστεί να λειτουργήσουν σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας, είναι 2.567. Έχουμε συνεπώς 213 επιπλέον ειδικότητες σε όλα τα ΕΠΑΛ, ποσοστό αύξησης κατά 9%.
  • Η διαδικασία της ηλεκτρονικής δήλωσης γίνεται σε συνεργασία με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και κανείς δεν μπορεί να πληροφορηθεί τα στοιχεία των ανθρώπων που κάνουν τη δήλωση, επιπλέον τα στοιχεία που ζητάει το σύστημα δεν είναι περισσότερα από αυτά που ζητάει το σχολείο για την εγγραφή και η διαδικασία  μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3 - 4 λεπτά ακόμη και από το κινητό  τηλέφωνο.
  •  Πάνω από 36.000 μαθητές κατέθεσαν ήδη ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης για τα Επαγγελματικά Λύκεια και ακόμη  το σύστημα  θα μείνει ανοικτό ς ως 7 Ιουλίου για όσα παιδιά αμέλησαν να δηλώσουν, αλλά και για τους μετεξεταστέους, καθώς και για τους απόφοιτους Γυμνασίου.

Γνωρίζουμε καλά ότι κάθε τι  νέο δημιουργεί εύλογη αναστάτωση αλλά χρειάζεται ψυχραιμία και μέτρο στα λόγια και τις πράξεις που πανικοβάλουν μαθητές και γονείς και δεν κάνουν καλό στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Άλλωστε όλοι ξέρουμε από ποια Συγκυβέρνηση  κινδύνευσε η επαγγελματική εκπαίδευση, πόσοι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονταν σήμερα άνεργοι και το κυριότερο πόσοι μαθητές-τριες δεν θα φοιτούσαν στο σχολείο που αγαπούσαν, αν δεν αποκαθιστούσε την αδικία ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση .

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κυβέρνηση έχουν δείξει έμπρακτα την στήριξη τους στην επαγγελματική εκπαίδευση και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν, δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση της, ώστε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ελλάδα να λάβει την αποδοχή που  της αρμόζει.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ