30.6.2019 18:11

«Παραμονή των νέων και κίνητρα για επενδύσεις η λύση για τη Χίο των επόμενων ετών»

Ο υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αμέντας στον «π»

Νέος κι επιτυχημένος επαγγελματικά, ο Γιώργος Αμέντας αποτελεί ένα από τα νεότερα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στη Χίο. Πρωτοεμφανιζόμενος δίπλα στον Παναγιώτη Χριστόφα, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις με αποτέλεσμα το όνομά του να προταθεί ομόφωνα από τα όργανα του κόμματος σε τοπικό επίπεδο. Λίγο πριν την κρίσιμη αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, ο Γιώργος Αμέντας παραχωρεί μία εφ όλη της ύλης συνέντευξη στον «π», απαντώντας σε κρίσιμα για τον τόπο και τους Χιώτες ερωτήματα.

Επιτυχημένη πορεία στην Ιατρική αλλά τελευταία ενασχόληση με την πολιτική. Πως προέκυψε αυτή η ανάμειξη με τα κοινά;

Απ: Θα μπορούσε κάποιος που με γνωρίζει καλά να πει ότι η ανάμειξή μου με τα πολιτικά ήταν μια απόφαση που καθόλου δεν τον ξενίζει από την άποψη ότι πάντα παρακολουθούσα με έντονο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην ελληνική πολιτική σκηνή και παγκοσμίως. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μια απόφαση που ζυμώθηκε σταδιακά μεν αλλά με σχετικά γοργό ρυθμό μέσα μου τους τελευταίους μήνες, ειδικά από τον Μάρτιο και μετά. Έτσι πήρα την απόφαση να συμμετάσχω στον συνδυασμό του Παναγιώτη Χριστόφα «Τολμάμε για το Βόρειο Αιγαίο». Ήταν μια προσπάθεια στην οποία δόθηκα 100% . Η επαφή με τον κόσμο, η έκφραση της αγωνίας του για τα προβλήματα που τον απασχολούν, οι συζητήσεις για το πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερο τον τόπο μας καθώς και η αγαστή συνεργασία με τους υπόλοιπους εκλεκτούς συνυποψηφίους, με συνεπήραν.

Κατόπιν είχαμε την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Όταν λοιπόν ήρθε η τιμητική πρόταση από το Κίνημα Αλλαγής να συμμετέχω κι εγώ στο ψηφοδέλτιό του για τη Χίο, συνειδητοποίησα, ότι τώρα είναι η ώρα η δική μου γενιά να βγει μπροστά, να εκφράσει νέες πολιτικές προτάσεις, να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό ήθος και ύφος με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν νέο άνθρωπο να πει ότι ενώνει δυνάμεις και συμπορεύεται με το Κίνημα Αλλαγής;

Απ: Μελετώντας κανείς το πρόγραμμα του κινήματος για τους νέους και το τί προοπτικές μπορούμε να τους προσφέρουμε, κατανοεί ότι έχουμε θέσει σε προτεραιότητα πλήθος ζητημάτων που τους αφορούν. Με δεδομένο ότι οι νέοι άνθρωποι πάντα εκφράζουν έναν δυναμισμό και μια τάση επιθυμίας να διαφοροποιηθούν από τις παθογένειες του παλιού και δοκιμασμένου και φυσικά με δεδομένο ότι ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης πάντα εξέφραζε τις πολιτικές μου πεποιθήσεις καλύτερα από κάθε άλλον, εύλογα θα μπορούσε κανείς να κατανοήσει ότι η συμπόρευση μου με το Κίνημα Αλλαγής σχετίζεται με την αταλάντευτη θέση μου ότι είναι αναγκαιότητα η χώρα να επιστρέψει στη λογική στις 7 του Ιούλη. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ήρθε να κομίσει κάτι καινούριο απέδειξε ότι η πολιτική του εδράζεται στις πλεόν συντηρητικές και παρωχημένες τακτικές όπως άλλωστε και αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Ενώνω λοιπόν δυνάμεις με το Κίνημα Αλλαγής καθώς πρόκειται για μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που έχει ένα σαφές πρόγραμμα για τη χώρα μας. Μια πολιτική δύναμη που σε κρίσιμους καιρούς επέδειξε μια υπεύθυνη πολιτική στάση σε ζητήματα κοινωνικά και εθνικά. Μια πολιτική δύναμη που δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όταν ήρθε η ώρα κρίσιμων αποφάσεων για την Ελλάδα προς χάρη της παραμονής της στην εξουσία.

Τελευταία γίνεται αρκετός λόγος για τη δεύτερη έδρα στη Χίο, μπορεί να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Απ: Τα ερείσματα της δημοκρατικής παράταξης εδώ στη Χίο είναι ισχυρά. Το ΠΑΣΟΚ έχει άρρηκτους δεσμούς με το νησί και αυτό φαίνεται και από τα ποσοστά του διαχρονικά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις ακόμη και σε αυτές που έχει υποστεί συντριπτικές ήττες σε πανελλαδικό επίπεδο. Η σχέση του Κινήματος Αλλαγής με την κοινωνία της Χίου φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποκαθίσταται και αυτό καταδείχθηκε και από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παράλληλα έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει με γοργούς ρυθμούς εξαιτίας των καταστροφικών του πολιτικών επιλογών. Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα αν μπορεί η έδρα να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ φυσικά και είναι καταφατική. Βασική προϋπόθεση ώστε να συμβεί αυτό είναι το να μπορέσουμε εμείς οι υποψήφιοι να καταστήσουμε σαφές στην χιώτική κοινωνία ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει προτάσεις πραγματικά εναλλακτικές και ότι αποτελεί έναν πολιτικό φορέα που δύναται να εκφράσει κάτι διαφορετικό για τον τόπο απέχοντας από στείρες αντιπαραθέσεις και άγονες αντεγκλήσεις. Επιπλέον θα υποστήριζα ότι στην προσπάθεια “κατάληψης” της δεύτερης έδρας, δεν πρέπει να απουσιάζει ουδείς από το ικανότατο και πολυπληθές στελεχιακό μας δυναμικό που τόσους και τόσους αγώνες έχει δώσει. Τον τελευταίο και σημαντικότερο λόγο φυσικά τον έχουν οι πολίτες.

Τι διαφοροποιεί τη δική σας υποψηφιότητα από τις υπόλοιπες;

Κατ' αρχήν θα ήθελα να εκφράσω τις ευχές μου για καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και ειδικότερα στους συνυποψήφιους μου από το Κίνημα αλλαγής. Η δική μου συμμετοχή εστιάζει στο ότι κατέρχομαι για πρώτη φορά φέτος στον στίβο της πολιτικής αντιπροσωπεύοντας ένα ιδεολογικό υπόβαθρο με προοδευτικό πρόσημο. Παράλληλα είμαι εδώ για να δω τα προβλήματα, να γνωρίσω τα κακώς κείμενα και αν μου δοθεί η δυνατότητα από τον χιώτικο λαό να τα αντιμετωπίσω από τη θέση του βουλευτή και στη συνέχεια φυσικά να αξιολογηθώ γι αυτή την προσπάθεια. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να διαδραματίσω ένα ρόλο απλά διαχειριστικό. Ο τόπος γνωρίζει πρόοδο και ανάπτυξη μόνο αν βαδίσουμε με πραγματική διάθεση συνεργασίας, με ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο  και μόνο αν έχουμε ευήκοα ώτα σε σχέση με τις ανάγκες και τα προβλήματα που επιτακτικά ζητούν λύση. Θεωρώ λοιπόν ότι η ειδοποιός διαφορά της υποψηφιότητάς μου έχει να κάνει με το ότι προσφέρει μια πραγματική επιλογή αλλαγής αποδεσμευμένη από λανθασμένες παρελθούσες επιλογές πολιτικών προσώπων και φορέων.

Σε όλη αυτή την περίοδο που ασχολείστε με τα κοινά, ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά ζητούμενα για τον τόπο;

Μιλώντας κανείς για τη Χίο θα παρατηρούσε πως πρόκειται για ένα νησί με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποτελέσουν συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Για να μπορέσουν όμως αυτά τα πλεονεκτήματα να αναδειχθούν θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι νέοι του νησιού μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να τους δώσουμε κίνητρα ως προς το επιχειρείν. Το Κίνημα Αλλαγής μάλιστα με σαφήνεια έχει διατυπώσει τις προτάσεις του για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Επιπλέον ζητήματα πρώτης γραμμής για εμένα είναι το να δοθεί έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή καθώς και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για τη ναυτιλία προστατεύοντας παράλληλα στο ακέραιο τα δικαιώματα των ναυτικών μας. Επιπροσθέτως είναι επιτακτική ανάγκη η σταδιακή τουριστική ανάκαμψη της Χίου η οποία πρωτίστως περνάει και από την επέκταση του διαδρόμου και τη μετατόπιση της παραλιακής αλλά και από την ορθή αναζήτηση και προσέλκυση ειδών τουρισμού που πιο άμεσα και ευκολότερα μπορούν να συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία. Ακόμη το υδρευτικό, βελτιώσεις σε κτηριακά συγκροτήματα όπως το Νοσοκομείο, τα δικαστήρια, οι φυλακές, η βελτίωση του οδικού δικτύου που σε πολλές περιοχές είναι εντελώς παραμελημένο αποτελούν για μένα κομβικά ζητούμενα για τα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις.

Αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής ή μετεκλογικές συνεργασίες και με ποιους;

Υποστηρίζω ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει χρέος να ακολουθήσει μια πορεία δημιουργικά αυτόνομη. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη χώρα, το «Σχέδιο Ελλάδα», οφείλουμε να το παρουσιάσουμε με εύληπτο τρόπο στον κόσμο ώστε να ξαναφέρουμε κοντά μας τους ανθρώπους που οι ίδιοι τοποθετούνται στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης και είχαν απομακρυνθεί και πικραθεί εξαιτίας λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος. Αν αυτή η στόχευση επιτευχθεί, το Κίνημα Αλλαγής θα παρουσιαστεί στην επόμενη βουλή ισχυρότερο παίρνοντας την τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης όχι για λογους τυπικούς αλλά για να θέσει ως βάση για την διενέργεια οποιασδήποτε συζήτησης το άρτιο πρόγραμμά του. Οι μετεκλογικές συνεργασίες θα ήταν χρήσιμες όχι επειδή θα βασίζονταν στην επείγουσα κατάσταση μη σχηματισμού κυβερνητικής αυτοδυναμίας αλλά επειδή θα αναπτύσσονταν σε ένα περιβάλλον χωρίς ύπαρξη σκιών υστεροβουλίας και χειραγώγησης όπου ο διάλογος και η σύγκλιση προγραμμάτων θα είχαν τον πρώτο λόγο. Εκφράζω έντονα την πεποίθηση ότι Νέα Δημοκρατία και ο Σύριζα παρουσιάζουν έντονη αδυναμία ως προς τη διάθεση δημιουργίας τέτοιων συνθηκών και προϋποθέσεων.

Σε περίπτωση εκλογής σας, ποιοι θα είναι οι βασικοί σας άξονες πάνω στους οποίους θα εργαστείτε;

Βασικός άξονας της πολιτικής μου και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας είναι η υγεία. Η συμβολή για αναβάθμιση του ΕΣΥ αποτελεί μια απόλυτα δεσμευτική προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να προσελκυθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης η κτηριακή αναβάθμιση του νοσοκομείου της Χίου και του κέντρου υγείας στο Πυργί είναι ζητήματα που πρέπει οπωσδήποτε να κοιτάξουμε καθώς και η διαμόρφωση μιας ΜΕΘ η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει βαρύτερα περιστατικά χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά του ασθενούς. Άλλος ένας βασικός πυλώνας των επιδιώξεων μου είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη Χίο και το ξεκίνημα μιας προσπάθειας στα πλαίσια της οποίας θα παρέχονται κίνητρα στους νέους του τόπου μας ώστε να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο νησί και να μη χρειάζεται να ξενιτεύονται. Επιπρόσθετα ένας ακόμη κεντρικός άξονας της πολιτικής μου στοχεύω να είναι η κοινωνική μέριμνα και η ενίσχυση αυτού που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος με ιδιαίτερη φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως μακροχρόνια άνεργοι, ηλικιωμένοι, άποροι φοιτητές, πολύτεκνες οικογένειες, μεσαίοι δανειολήπτες των οποίων οφείλουμε να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ