Πολιτική

14/3/18 17:38

τελ. ενημ.: 14/3/18 17:40

Παιδαριώδεις ερασιτεχνισμοί καθυστερούν την εξέταση ασύλου

• Έφαγε μήνες η EASO επιδιώκοντας να μετακινηθεί σε κτίριο που έχει πρόβλημα (;) στην αλλαγή χρήσης

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει την απόφαση μετακίνησης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO) από τη δομή της ΒΙΑΛ.. Μολονότι η Υπηρεσία είχε απαντήσει σε ερώτημα του «π» ότι αρχές Μαρτίου προβλέπονταν η μεταστέγαση της στον εκμισθωμένο χώρο των εγκαταστάσεων του συγκροτήματος Μ.Μ.Ε. «αλήθεια», το τελευταίο διάστημα τα πάντα έχουν παγώσει.

Σε διαγωνισμό για τις μετασκευαστικές εργασίες του κτιρίου που είχε προκηρύξει η EASO από τις 9 Οκτωβρίου 2017, με συνολικό προϋπολογισμό 455.000 ευρώ, προβλέπονταν η μετατροπή του κτιρίου σε … αστακό, καθώς τα όρια ασφαλείας για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Συγκεκριμένα, πέρα από τις εσωτερικές τροποποιήσεις εντός του κτιρίου, προβλέπονταν η εγκατάσταση πύλης ασφαλείας και ενισχυμένης περίφραξης γύρω από τις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα έπαιρναν μορφή φρουρίου. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι στους γύρω από την υφιστάμενη κτιριακή δομή θα έπρεπε να δημιουργηθεί κατάλληλη υποδομή υποδοχής 8 προκάτ οικίσκων, με νεότερες πληροφορίες να αυξάνουν τον τελικό αριθμό τους σε 15, άγνωστο ποιας χρήσης.

Διόλου ευκαταφρόνητο ενοίκιο

Η υπόθεση μετεγκατάστασης έδειχνε να είχε μπει σε οριστικό δρόμο από τη στιγμή που το συγκρότημα Μ.Μ.Ε. της «αλήθειας» αποχώρησε από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του για άλλο σημείο στο Κοντάρι, εκμισθώνοντας το κτίριο στην EASO για να προχωρήσει ανεμπόδιστα στις απαραίτητες μετατροπές, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου μηνιαίου μισθώματος που πλησίαζε πενταψήφιο αριθμό, μολονότι η EASO είχε δεχθεί προσφορές από φθηνότερα ακίνητα.

Αδύνατη αλλαγή χρήσης;

Κι ενώ πιθανά έχουν καταβληθεί μισθώματα κάποιων μηνών κι ίσως έχουν δαπανηθεί ποσά για τις αναγκαίες επί του κτιρίου μετατροπές, η μεγάλη καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση της EASO κινούσε υποψίες. Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου λησμόνησε να εξετάσει μια βασική παράμετρο, τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης του κτιρίου, η οποία προσκρούει στην αλλαγή νομοθεσίας λόγω εφαρμογής των ΣΧΟΑΠΠ της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Μηνά για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, που δεν αφήνει παραθυράκια παρερμηνειών.

Ευρωπαϊκοί ερασιτεχνισμοί

Στο βαθμό που ευσταθούν οι πληροφορίες και δεν είναι εφικτή, βάση ΣΧΟΑΠΠ, η αλλαγή χρήσης του ακινήτου, η EASO είναι απόλυτα εκτεθειμένη. Οι ερασιτεχνισμοί των στελεχών της να μην εξετάσουν για ένα κτίριο υψίστης ασφαλείας τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης, δείχνει ότι για το προσφυγικό σπαταλούνται άφθονοι πόροι χωρίς σχεδιασμό και μελέτη, με αποτέλεσμα αφενός να μην αποφορτίζεται η ΒΙΑΛ από υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να λειτουργούν κι εκτός αυτής, αφετέρου να εμπεδώνεται στην κοινωνία η αντίληψη ότι με πρόσχημα το προσφυγικό δαπανούνται εκατομμύρια χωρίς τον επαρκή έλεγχο.

 

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση