15.6.2017 10:11

Ουδέν νεότερο από την επίσκεψη Cretu, μόνη λύση η πλατεία

ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΠΛΩΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕ

Απεσταλμένη περισσότερο για να δώσει πόντους υποστήριξης στους δημάρχους, παρά να κομίσει λύσεις για την επιβάρυνση των νησιών μας από το προσφυγικό επισκέφθηκε για λίγες ώρες χθες το νησί μας η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής.

Στη σύντομης διάρκειας σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των δημάρχων Χίου και Σάμου και αντιδημάρχου Λέσβου και του περιφερειακού συμβούλου Παντ. Μπουγδάνου ως εντεταλμένου επί ευρωπαϊκών θεμάτων της Περιφέρειας, η κ. Κορίνα Κρέτσου στις δηλώσεις που ακολούθησαν έδειξε να ενδιαφέρεται για την άμεση επικαιρότητα, να φανεί ότι η Ε.Ε. θα σταθεί αρωγός στις σεισμόπληκτες περιοχές του Β. Αιγαίου.

Γενική αναφορά

Η κ. Cretu έδωσε τα συγχαρητήρια της για την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος στο Βόρειο Αιγαίο και εξήγησε ότι η επίσκεψη της είχε στόχο να προωθηθεί περισσότερο η κατανομή των βαρών για την προσφυγική κρίση και η προώθηση των κονδυλίων. Έδειξε όμως να θεωρεί ότι τα νησιά καλύπτονται πλήρως από το περίπου 1 δις ευρώ που έχει διαθέσει η Ε.Ε. προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, χωρίς να προχωρήσει σε νέες εξαγγελίες ειδικά για τις περιοχές – υποδοχείς των προσφυγικών ροών, όπως υπήρχε η κρυφή προσδοκία.

«Δεν μπορεί μια χώρα να τιμωρείται λόγω της γεωγραφικής της θέσης», ανέφερε η κ. Cretu, ονοματίζοντας την Ελλάδα και την Ιταλία. Πέραν αυτής της γενικής αναφοράς, όμως, τίποτα περεταίρω.

Σημείωναν τις προτάσεις

Το μόνο θετικό από τα συνήθη ευχολόγια είναι ότι το επιτελείο της κ. Cretu κρατούσε διαρκώς σημειώσεις σε κάθε αναφορά που γίνονταν από τους παράγοντες που πήραν μέρος στη σύσκεψη του Μουσείου Μαστίχας. Μια ελπιδοφόρα ένδειξη ότι η παρουσία της Επιτρόπου στο νησί μας είχε ως βασικό στόχο να μπουν τα θεμέλια για έναν εκτεταμένο διάλογο της Ε.Ε. απευθείας πια με τα νησιά – θύματα της προσφυγικής κρίσης. Ο διάλογος αυτός επιβάλλεται να συνεχιστεί με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς και πιο προσδιορισμένο πλαίσιο, ώστε να αποφύγει την γενικόλογη κατάληξη, όπως τη χθεσινή.

 

Έωλες εξαγγελίες χρηματοδότησης των μελετών του αεροδρομίου

Αρχική ευφορία δημιούργησαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση, ότι εντάσσονται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά οι μελέτες που αφορούν την επέκταση του αεροδρομίου καθώς και την ανάπτυξη και επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αερολιμένα. Ταυτόχρονα ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι, ως ώριμα έργα, θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τους από ευρωπαϊκούς πόρους.

Οι εξαγγελίες Χαρίτση προηγήθηκαν προφανώς στη συζήτηση με την κ. Cretu, ως ένα ελάχιστο πρακτικό αντιστάθμισμα για τη Χίο που τους φιλοξενούσε. Μάλιστα, κατά τον δήμαρχο Χίου, η κ. Cretu ευχήθηκε η ίδια να εγκαινιάσει το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο Χίου.

Ωστόσο, μια πιο ενδελεχή εξέταση των εξαγγελιών θέτει πρακτικά ερωτήματα. Ο κ. Χαρίτσης προέτρεψε Περιφέρεια και Δήμο Χίου να υποβάλουν πρόταση των συγκεκριμένων μελετών στο Ειδικό Αναπτυξιακό. Το αεροδρόμιο όμως ανήκει, ως περιουσιακό στοιχείο, στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και επομένως είναι αδύνατον Δήμος ή Περιφέρεια να χρηματοδοτηθούν για μελέτη έργου του οποίου δεν έχουν την κυριότητα. Την πρόταση θα πρέπει να την καταθέσει η Υ.Π.Α., οι προθέσεις της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστές, και οι πόροι να αφαιρεθούν, λογικά, από αυτούς που θα αντιστοιχούσαν στο νομό μας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του «π», ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, σε νεότερη απάντηση του στο Ν. Μηταράκη για το μέλλον του αεροδρομίου της Χίου απάντησε μόλις χθες ότι ισχύει προηγούμενη τοποθέτηση του στη Βουλή, ότι δηλαδή το Υπουργείο δεν προτίθεται να προχωρήσει τίποτα, αν δεν κλείσει ο κύκλος διερεύνησης της περίπτωσης ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Χίου. Ποιος δουλεύει ποιόν σ’ αυτή την κυβέρνηση; Και κυρίως ποιος εκφράζεται εκ μέρους της Υ.Π.Α. ώστε να γνωρίζουμε τις προθέσεις της;

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ