4.2.2021 10:24

Οπισθοδρόμηση για την δημοκρατία ο νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ

Ο Νέος εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ,που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με την κατάργηση του«Κλεισθένη Ι» και της Απλής αναλογικής αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση οπισθοδρόμησης και  επίθεσης στις αρχές της ανόθευτης δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και της κοινωνικής συμμετοχής.

Η Δυσανεξία της ΝΔ σε οτιδήποτε προϋποθέτει αλλά και προτρέπει σε δημοκρατική έκφραση, λαϊκή συμμετοχή, ενίσχυση των δομών ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας, είναι γνωστή και χαρακτηριστική της αντίληψης τους.

Ο «Κλεισθένης Ι» επεδίωξε την αντιπροσώπευση των μικρών και απομακρυσμένων κοινοτήτων εντός των μεγάλων δήμων και στόχευε να αποκαταστήσει την αντιπροσώπευση και να αμβλύνει τις ανισότητες αλλά και την απόσταση του πολίτη από την Τ.Α., την οποία δεδομένα προκάλεσε η γεωγραφική και διοικητική διεύρυνση των ορίων Δήμων και Περιφερειών με τον «Καλλικράτη».Με τον νόμο Βορίδη,σε κανένα δήμο οι πολίτες μιας Κοινότητας, ακόμα και Δημοτικής, πληθυσμού 10-15.000 κατοίκων, δε θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διοίκηση της Κοινότητας και να εκλέξουν αναλογικά τους αντιπροσώπους τους. Γιατί πλέον οι θέσεις των αιρετών στην Κοινότητα δεν θα εξαρτώνται από τους ψήφους των πολιτών της περιοχής, αλλά από το ποιος ή ποια θα βγει δήμαρχος. Και μάλιστα με λιγότερο από 50% θα έχει και στο Δήμο αλλά και στις κοινότητες το 60% των εδρών, ανεξάρτητα από το τοπικό αποτέλεσμα, ακόμα και αν μια άλλη παράταξη έχει πάρει 60 ή 70%.

Η δημαρχοκεντρική λογική επανέρχεται, η εξουσία συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, οι θεσμοί ελέγχου και άμεσης λογοδοσίας αποδυναμώνονται, τα ζητήματα της αδιαφάνειας, της διαπλοκής και των «γκρίζων» ζωνών στην οικονομική διαχείριση, πολλαπλασιάζονται. 

Με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα , από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος πρώην υπουργός κ. Θεοδωρικάκος,επιδίωξαν να  αλλάξουν συνθέσεις στις επιτροπές των ΟΤΑ, αφαίρεσαν αρμοδιότητες από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια προς τις επιτροπές, και γενικά έκαναν ότι ήταν απαραίτητο για να αλλάξουν τα δεδομένα ενός συστήματος που δεν πρόλαβε να λειτουργήσει στην πράξη και να κριθεί επί πραγματικών αποτελεσμάτων.

Πιστή στο δόγμα ότι δεν ελέγχω πλήρως το καταργώ,η αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ ,οδηγεί σε μαρασμό τις Κοινότητες και τους Δήμους.

Η ΝΔ ,γυρίζει την χώρα δεκαετίες πίσω, ξηλώνοντας όλα τα θετικά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, από φόβο και ιδεοληπτική εμμονή, απορρίπτοντας κάθε περιθώριο ανεξάρτητων συμπλεύσεων και συνεργασιών.

Ως ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ, ξέρουμε ότι ο φόβος τους είναι η Δημοκρατία και η Λαϊκή συμμετοχή και αυτό τους καθιστά πολλαπλά επικίνδυνους!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ