19.11.2020 22:12

Ομοθυμία των «γαλάζιων» της Χίου για το μεταναστευτικό εντός των… οργάνων

Αναγνώρισαν την αναγκαιότητα ελεγχόμενης δομής που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Χίου

Ομονόησε η πλειονότητα των «γαλάζιων» στην αναγκαιότητα κλειστής δομής ήπιας μορφής ενώπιον του Γραμματέα του κόμματος Γιώργου Στεργίου

Επιτυχημένη από κάθε άποψη θεωρήθηκε η πρώτη απόπειρα της κεντρικής διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, να συσπειρώσει τα στελέχη της σε τοπικό επίπεδο, μέσα από διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19/11, παρουσία του Γραμματέα του κόμματος Γιώργου Στεργίου.

Το αντικείμενο της συζήτησης

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η γενικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, με τους συμμετέχοντες να αναγνωρίζουν στην πλειονότητά τους ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα όπως η φύλαξη των συνόρων και η σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών, παρά την αποτυχημένη διαχείριση του προβλήματος από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2020, όπου παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Γραμματέας του κόμματος Γιώργος Στεργίου, κάλεσε τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, να αναπτύξει την πολιτική Μητσοτάκη πάνω στο ζήτημα, με τον Χιώτη Βουλευτή να εξηγεί ότι μία ελεγχόμενη δομή εκτός αστικού ιστού θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αφού θα βάλει τέλος στην άναρχη δομή της ΒΙ.ΑΛ. και θα οδηγήσει στην κλείσιμο των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων σε περιοχές όπως η πόλη, ο Καρφάς και η Αγία Ερμιόνη.

Τέλος ο Υπουργός Μετανάστευσης, σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η ήδη επιτυχημένη πρακτική της φύλαξης των συνόρων, τότε μέχρι το Πάσχα του 2021, είναι πιθανό η ΒΙ.ΑΛ. να μην έχει καθόλου άτομα, κάτι που θα σημαίνει- κατά τον ίδιο- ότι ένας από τους βασικότερους στόχους της κυβέρνησης θα έχει επιτευχθεί.

Δεν υπάρχει έλλειψη πολιτικής, υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης

Κοινή διαπίστωση όσων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γραμματέα της Ν.Δ. ήταν το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, το κενό εμπιστοσύνης που – κατά τους ίδιους- άφησε πίσω της η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να υφίσταται ακόμα και σήμερα, επισκιάζοντας το όποιο θετικό αποτέλεσμα έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής.

Στο ίδιο πλαίσιο αρκετοί από τους συμμετέχοντες, εστίασαν και στον τρόπου που επιχείρησε η κυβέρνηση να επιβάλει τον σχεδιασμό της, διά των ΜΑΤ, τον περασμένο Φλεβάρη, λέγοντας ότι, επρόκειτο για μία πρωτοφανή πρακτική η οποία αποτελεί τη βασική αιτία των αντιδράσεων που υπάρχουν στη Χίο ακόμα και σήμερα.

Παρόλα αυτά, η πλειονότητα των παρισταμένων, αναγνώρισε άμεσα ή έμμεσα την ανάγκη δημιουργίας ελεγχόμενης δομής με ήπια χαρακτηριστικά, που αφενός θα ανταποκρίνεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, αφετέρου δεν θα πρόκειται για φαραωνικού τύπου έργο, παράταιρο προς τις πραγματικές ανάγκες της διαχείρισης του μεταναστευτικού στη Χίο.

Στήριξαν την κυβερνητική πολιτική

Τον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό υποστήριξαν από την αρχή της συζήτησης οι Χριστιάνα Καλογήρου, Σταμάτης Κάρμαντζης, Γιάννης Ξενάκης, Βιβή Ποταμούση και Παναγιώτης Μανδάλας ενώ υπέρ της μέχρι σήμερα διαχείρισης τάχθηκε και ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Παντελής Βρουλής, καταθέτοντας όμως μία σειρά προβλημάτων που πρέπει άμεσα να επιλυθούν. 

Ενστάσεις και αποστάσεις

Η πρώτη ουσιαστική ένσταση κατατέθηκε από τον συνυποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας στη Χίο Σταύρο Μιχαηλίδη, που έκανε λόγο για την ανάγκη οργάνωσης σε θεσμικό επίπεδο της διαχείρισης του μεταναστευτικού ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι παρότι υπήρξε ο δεύτερος σε σταυρούς στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, όλο αυτό το διάστημα ουδείς του ζήτησε τη συμβολή του ή τη γνώμη του για την κατάσταση στη Χίο.

Πιο καυστικός, όπως αναμένονταν ήταν ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Χίος Μπροστά» Γιάννης Καραβασίλης, που θέλησε να αποδομήσει τα λεγόμενα Μηταράκη, ζητώντας το μεταναστευτικό να αντιμετωπιστεί πρώτιστα στην εθνική του διάσταση.

Τέλος σαφέστατες αποστάσεις από την Κυβέρνηση και την κυβερνητική πολιτική κράτησε ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση για κλείσιμο όλων των δομών στη Χίο και την άρνησή του να δημιουργηθεί νέα δομή στο νησί μετά το κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ..

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: Χριστιάνα Καλογήρου, Παντελής Βρουλής, Σταμάτης Κάρμαντζης, Σταύρος Μιχαηλίδης, Βιβή Ποταμούση, Σταύρος Μιχαηλίδης, Παύλος Καλογεράκης, Νίκος Νύκτας, Γιάννης Ξενάκης, Ανδρέας Βεργίτσης, Παντελής Λεγάτος, Μανώλης Βουρνούς, Παντελής Μπουρνιάς, Παναγιώτης Μανδάλας, Παντελή Μπουγδάνος, Κώστας Τρομπούκης και Γιάννης Καραβασίλης

Αυτό που απομένει να φανεί είναι αν οι «γαλάζιοι» στη Χίο, θα συνεχίσουν στα όργανα του κόμματος να το παίζουν νεοδημοκράτες και απ’ έξω επαναστάτες… Ίδωμεν…

Αρχείο PDF

ΚΕΔΝ ΧΙΟΣ (1)

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ