2.9.2017 15:26

Ομιχλώδες τοπίο γύρω από τη Νέα Μονή

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕ τις κακοτεχνίες του έργου του 2007, οι πρώην συμβασιούχοι υποστηρίζουν ότι τους εκδικήθηκε επειδή τις αποκάλυψαν.

Η  Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων γνώριζε ότι υπήρχαν κακοτεχνίες στο επισκευαστικό  έργο του 2007, αλλά δεν υποχρέωσε τον ανάδοχο να τις αποκαταστήσει, όπως προβλεπόταν στη διμερή σύμβαση.

Το θέμα αποκαλύφθηκε από τις καταγγελίες των 6 συμβασιούχων συντηρητών, που   διαμαρτύρονται γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβαση τους, όπως έχει γίνει με τους άλλους συναδέλφους τους που απασχολούνται σε έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, παρά το ότι οι πιστώσεις για τη συνέχιση των εργασιών είναι εξασφαλισμένες έως τον Ιούλιο του 2018.

Η όλη πλοκή φέρνει στην επιφάνεια το ομιχλώδες τοπίο στο οποίο λειτουργούν υπηρεσίες και δικαιώνει αυτούς που κατά καιρούς έχουν ισχυρισθεί ότι «η Νέα Μονή είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο», όπου τα έργα που γίνονται δεν ανταποκρίνονται στα κονδύλια που διατίθενται.

 

«Πάμε μπροστά»

 

 Η διευθύντρια της ΕΦΑ Χίου, Όλγα Βάσση, δεν απαντά στην επισήμανση του «π» και παραπέμπει στο τρέχον έργο, δηλώνοντας ότι η αποκατάσταση των κακοτεχνιών έχει περιληφθεί στη νέα μελέτη που καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης.

 

«Βεβαίως γνώριζε τις κακοτεχνίες η Υπηρεσία, υπάρχουν άλλωστε και στη μελέτη συντήρησης που έγινε για το τρέχον έργο.                                     Η Διεύθυνση Συντήρησης έλαβε υπόψη της τις επισημάνσεις, τις παλιές φθορές του δαπέδου, διάφορες άλλες κακοτεχνίες που είχαν γίνει από ατυχείς επεμβάσεις. Όλα αυτά θα διορθωθούν τώρα, αυτός είναι ο σκοπός του έργου που συνεχίζεται. Το έργο εκτέλεσε η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ήταν τεράστιο σε έκταση. Μεταξύ των άλλων έγιναν και κάποια πράγματα βεβιασμένα. Διορθώνονται όμως, αυτό κάνουμε εμείς τώρα, πάμε ένα βήμα μπροστά».

Η ευχή

Η ίδια ισχυρίζεται ότι οι συγκεκριμένες συμβάσεις έληξαν και δεν ανανεώθηκαν επειδή η Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού δεν ικανοποιήθηκε από το έργο που έχουν παράγει.

Χαρακτηριστική είναι η ευχή της «αυτοί που θα αναλάβουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου  να είναι εμπειρότεροι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο χωρίς άλλα προβλήματα».

Οι θέσεις θα επαναπροκυρηχθούν και ελπίζει ότι οι εργασίες θα αρχίσουν περίπου σε ενάμιση μήνα.

 

Συνεργασία

Η κ. Βάση διαψεύδει την κατηγορία ότι υπήρχαν προβλήματα συνεργασίας, δέχεται ότι τα  υλικά τα προμηθεύει η Υπηρεσία και υποστηρίζει ότι για τις καταστροφές τους κατηγορεί η  Διεύθυνση Συντήρησης.

«Δεν κατηγορώ κανέναν προσωπικά γιατί δεν είμαι αρμόδια. Απλά μας ενημέρωσαν ότι η Διεύθυνση Συντήρησης έχει διαμαρτυρηθεί για την ανακοίνωση με την οποία λένε ότι η μελέτη είναι ανεπαρκής και μας ενημέρωσαν ότι έχει γίνει χρήση ακατάλληλων υλικών με σκευάσματα του εμπορίου. Τα υλικά ζητήθηκαν και δόθηκαν από την υπηρεσία, όπως προβλέπεται. Όταν ξεκινάει ένα έργο το προσωπικό  που έρχεται να δουλέψει στήνει το εργοτάξιο και όλη τη δουλειά. Τους δώσαμε πράγματα στην αρχή από τις αποθήκες μας  και στη συνέχεια μπορούσαν και αυτοί να κάνουν τις δικές τους προμήθειες. Δεν ξέρω αν θα γίνει δίωξη, αυτό θα το αποφασίσει η Διεύθυνση Συντήρησης. Οι συμβάσεις για τη Νέα Μονή θα λήξουν τον Ιούλιο του 2018».

Συνεργασία

Διαψεύδει την κατηγορία ότι αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από την Εφορεία  μετά την έγγραφη κατάθεση των κακοτεχνιών που υπάρχουν.

«Έχουμε έκτακτο προσωπικό 45 άτομα και στην Υπηρεσία 150. Δεν  ανοίγω προσωπικά με τους εργαζόμενους. Θέλω να έχει ο κόσμος δουλειά, να κάνουμε και εμείς όμορφα τα έργα μας  και να τα χαιρόμαστε όλοι μαζί και να τα αποδίδουμε στο κοινό.»

Εκδίκηση

Με τη σειρά τους οι πρώην πλέον συμβασιούχοι υποστηρίζουν η Υπηρεσία τους εκδικήθηκε επειδή αποκάλυψαν τις κακοτεχνίες με έγγραφη αναφορά. Παράλληλα εκφράζουν την έκπληξη και αγανάκτηση τους  επειδή κατηγορούνται ότι προκάλεσαν φθορές στο μνημείο από τη χρήση υλικών του εμπορίου.

Τα υλικά τους χορηγήθηκαν από την Υπηρεσία, όπως αποκαλύπτουν με έγγραφα που δημοσιοποιούν, και αναγγέλλουν την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη, όχι πλέον για να προσληφτούν στο έργο, αλλά για να προστατεύσουν την επαγγελματική τους υπόσταση.

«Η στάση της Υπηρεσίας ήταν καθαρά εκδικητική, γιατί, εντοπίζοντας τα προβλήματα κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα καταθέσαμε εγγράφως με αριθμό πρωτοκόλλου. Τα είχαμε συζητήσει και  προφορικά πάρα πολλές φορές», υποστηρίζουν οι 6 πρώην  συντηρητές του έργου αποκατάστασης των μαρμαροθετημένων δαπέδων της Νέας Μονής. 

«Επειδή δεν είχε λυθεί το θέμα θεωρήσαμε ότι έπρεπε να διευκολύνουμε τις εργασίες και την Υπηρεσία να τα έχουν γραπτώς, για να δουν πως θα τα διευθετήσουν και να μας απαντήσουν. Δεν μας απάντησαν ποτέ και βρεθήκαμε σήμερα κατηγορούμενοι ότι προξενήσαμε εκτεταμένες βλάβες στο μνημείο χρησιμοποιώντας υλικά τα οποία ήταν του εμπορίου. Μας  έδωσε η Υπηρεσία ξύδι εμπορίου για να κάνουμε κάποια δοκιμαστικά τεστ για τις οξειδώσεις σιδήρου. Ήταν  προμήθεια της Υπηρεσίας με εντολή της κ. Βάσση. Κάναμε κάποια δοκιμαστική τεστ σε πολύ μικρά τμήματα, είδαμε ότι δεν είχαν αποτέλεσμα και φυσικά δεν  χρησιμοποιήθηκαν.

Ευτυχώς για εμάς, έχουμε καταθέσει στην Υπηρεσία ημερήσια φύλλα εργασιών, στα οποία γράφουμε αναλυτικά κάθε εργασία που έχουμε κάνει, κάθε είδους υλικό που έχουμε χρησιμοποιήσει και φωτογραφικό υλικό που τεκμηριώνει όλα τα παραπάνω. Όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει στο αρχείο και να δει αν πράγματι προκαλέσαμε φθορά. Αυτό το μάθαμε σήμερα, ενώ μέχρι χθες  έλεγε στο Σωματείο ότι δεν έχει κανένα παράπονο από τη δουλειά μας. Σήμερα ξαφνικά όλα έχουν ανατραπεί και είμαστε κατηγορούμενοι, δηλαδή αμαυρώνει το όνομα μας, καταστρέφει το βιογραφικό μας και την πορεία μας στην εργασία γιατί θεωρήσαμε ότι έπρεπε να έχουμε επαγγελματισμό και να δούμε ένα τέτοιο μνημείο ιστορικής, αρχιτεκτονικής και  θρησκευτικής αξίας με το μάτι που πρέπει και να κάνουμε επαγγελματικά μία σωστή δουλειά, ούτως ώστε όλος αυτός ο κόσμος που συρρέει κατά χιλιάδες  να το απολαύσει και να το αγαπήσει, όπως εμείς. Βέβαια, την Υπηρεσία δεν την αγαπήσαμε, εφόσον όλα γύρισαν εναντίον μας. Ο επαγγελματισμός μας δεν τους άρεσε, αν και ήταν πάρα πολύ μεγάλος σε σχέση με την επάρκεια του εδώ μόνιμου προσωπικού. Θα χρησιμοποιήσουμε όποιο  νόμιμο μέσον διαθέτουμε, όχι πλέον για να συνεχίσουμε το έργο, αφού η Υπηρεσία δεν μας θέλει. Πρέπει να βγάλουμε από πάνω μας τη ρετσινιά της φθοράς του μνημείου.                              Η Υπηρεσία μας συκοφαντεί με σαθρά επιχειρήματα, θα λάβουμε τα μέτρα μας για να φύγουμε από εδώ με ψηλά το κεφάλι.                                                  Η σύμβαση λύνεται αυτοδίκαια αλλά το έργο έχει  χρηματοδότηση έως το τέλος του Ιουλίου του 2018 και θα μπορούσε κάλλιστα να ανανεωθούν οι συμβάσεις μας, όπως γίνεται και με τους συμβασιούχους όλων των άλλων έργων στη Χίο. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το έργο, γιατί με την οκτάμηνη δουλειά μας το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Φθορές  δεν υπάρχουν και θα μπορούσε να τρέξει το έργο ομαλότατα με εμάς συμβασιούχους.»

Δ. Μιωτέρης

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ