18.1.2019 19:29

Οι δανειστές διεκδικούν το Κάστρο της Χίου από τα τείχη μέχρι τα Οθωμανικά Λουτρά

Αναλυτικά ο κατάλογος του Υπερταμείου σε τοπικό επίπεδο

Κατάλογο με 587 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν με μεταβίβαση στο Υπερταμείο έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει εξαιρέσει ακόμη τα μνημεία από τη μεταβίβαση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα 587 μνημεία και πολιτιστικά κτίρια που δημοσιοποίησε αφορούν σε 37 νομούς της χώρας και είναι όσα κατάφερε να ταυτοποιήσει μέχρι την προσφυγή του στο ΣτΕ, τον Νοέμβριο. Ο αριθμός των μνημείων που κινδυνεύουν να βγουν στο «σφυρί» είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς ο έλεγχος των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι 2.329 (από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που μεταβιβάζει η προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου).

Την ίδια ώρα, μια απλή ανάγνωση της λίστας των 587 μνημείων προκαλεί έκπληξη και οργή. 
Στη λίστα βρίσκεται η Κνωσός, τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου , το Κάστρο της Χίου, η Σπιναλόγκα, σχεδόν όλοι οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στα Χανιά, ο προϊστορικός οικισμός στο Ακρωτήρι Θήρας, οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας.

Η καταγραφή των αρχαιολόγων για τη Χίο

Σύμφωνα με τη λίστα των αρχαιολόγων στη Χίο το Υπερταμείο (δανειστές) διεκδικεί, τα τείχη του Κάστρου, δύο εκθεσιακούς χώρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων, το μνημείο της Κρύας Βρύσης εντός του Κάστρου, ένα ακίνητο κι ένα οικόπεδο στην οδό Κωνσταντίνου Πατρικίου στο Κάστρο, τα Οθωμανικά λουτρά, το Οθωμανικό σχολείο, τον γοτθικό πύργο- ερείπια υποστατικού στην πόλη της Χίου καθώς κι ένα σπίτι (αρχοντικό) του 17ου αι. στην οδό Σγούτα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ