18.12.2021 8:54

«Ο Κρατικός Προϋπολογισμός αγνοεί τα σύγχρονα λαϊκά αιτήματα και τις ευάλωτες περιοχές όπως τα νησιά»

Τοποθέτηση του Ανδρέα Μιχαηλίδη στη Βουλή

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής Ανδρέας Μιχαηλίδης στο πλαίσιο της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022.

Εισαγωγικά ο Α. Μιχαηλίδης υπέδειξε τρία σημαντικά ζητήματα του σήμερα, τα οποία καθορίζουν το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον: την πανδημία, την αύξηση του πληθωρισμού, και το σταδιακό πέρασμα στην μετά-covid εποχή και την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφορικά με το τελευταίο, επισήμανε πως ο Προϋπολογισμός έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, ενώ ως προς την πανδημία και την ακρίβεια τόνισε πως η κυβέρνηση «βαυκαλίζεται ή υποκρίνεται πως είναι παροδικές ώστε να δικαιολογήσει την απραξία της». Ειδικά δε ως προς την πανδημία, μέμφθηκε την επιλογή της κυβέρνησης να μειώσει τον τακτικό προϋπολογισμό στην Υγεία κατά 820 εκατομμύρια, ενώ τόνισε ότι οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης δέχτηκαν, τουλάχιστον ως προς τις ΜΕΘ, «ηχηρό ράπισμα» με τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα.

Συμπερασματικά, τόνισε ο Α. Μιχαηλίδης, οι απαντήσεις στις τρεις προαναφερόμενες προκλήσεις που δίνει ο Προϋπολογισμός της κυβέρνησης  είναι λάθος, καθώς δεν ενσωματώνει τρία αντίστοιχα αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας:

  • για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που θα παρέχει φροντίδα σε όλους,
  • για προστασία από το κύμα ακρίβειας που πλήττει δυσανάλογα τα αδύναμα και μεσαία στρώματα,
  • για μια ανάπτυξη που θα είναι δίκαιη και συμπεριληπτική.

Προχωρώντας στην εξέταση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επεσήμανε καταρχάς το γεγονός πως ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν προβλέπεται να κατευθυνθεί στις δράσεις του Υπουργείου το 2022.

Τα κυριότερα προβλήματα, όμως, υπογράμμισε πως αφορούν την κατανομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι η μείωση κατά 20 εκατ. (ή περίπου 30%) σε σχέση με πέρυσι των πιστώσεων που αφορούν τις άγονες γραμμές.

Ένα δεύτερο πρόβλημα αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο και τις λοιπές νησιωτικές πολιτικές. Αναρωτήθηκε γιατί να εμπιστευτεί κανείς την κυβέρνηση ότι στηρίζει το Μεταφορικό Ισοδύναμο όταν οι καθυστερήσεις γίνονται ο κανόνας και ο προϋπολογισμός του μέτρου, δηλαδή η επιδότηση μεταφοράς επιβατών και προϊόντων, παραμένει στάσιμος, και μάλιστα εν καιρώ ανόδου του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, για τα προγράμματα τα οποία πομπωδώς εξήγγειλε η κυβέρνηση ως γενναία στήριξη της νησιωτικότητας («Νέαρχος» κ.ά.) δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον Προϋπολογισμό.

«Νομιμοποιούμαστε να συμπεράνουμε», τόνισε ο Α. Μιχαηλίδης, «ότι η αναβάθμιση των λιμανιών, η ενίσχυση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, η ανάπτυξη των πολιτικών για τα νησιά έρχονται για την κυβέρνηση σε δεύτερη μοίρα».

Κατέληξε δηλώνοντας πως «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε έναν Προϋπολογισμό που αγνοεί τα σύγχρονα λαϊκά αιτήματα και δεν μεριμνά για τις ομάδες και τις περιοχές, μεταξύ των οποίων και οι νησιωτικές, που είναι περισσότερο ευάλωτες»

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ