5.7.2018 11:23

«Ο δρόμος της αντιπολίτευσης είναι επικίνδυνος»

Κοινή ανακοίνωση των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ νησιών Ανατ. Αιγαίου

«Ο δρόμος της αντιπολίτευσης -και ειδικότερα της Νέας Δημοκρατίας και όσων τους στηρίζουν- είναι πλέον επικίνδυνος και οι διαχωριστικές γραμμές με την Αριστερά σαφέστατες και αποδεικτέες στην καθημερινότητα» σημειώνουν, με κοινή τους ανακοίνωση, σήμερα, οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα αυτές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και των Δωδεκανήσων.

Την κοινή αυτή ανακοίνωση προκάλεσαν τα όσα ακολούθησαν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Παρασκευή, για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που θίγονται από το προσφυγικό πρόβλημα.

«Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της αντιπολίτευσης να παρουσιασθεί ότι τίποτε δεν γίνεται καλά από την κυβέρνηση και αν κάνει κάτι καλό, κάτι άλλο κρύβεται, εντάσσεται και η επιστολή των δημάρχων των πέντε νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η εμμονή να παρουσιαστεί ως κακή εξέλιξη η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ γιατί - κατά την γνώμη τους - συνδέεται με «ανταλλάγματα» για το προσφυγικό είναι τουλάχιστον σενάριο φαντασίας και προφανώς δεν είναι αληθές» σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «δε θα ανοίξουν νέα κέντρα στα νησιά. Οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν δεν θα πάνε στα νησιά. Θα μείνουν, είτε στις δομές της ενδοχώρας, ή θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες ασύλου, ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους» και ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά κι ο στόχος μας είναι έως τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχουν 10.000».

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως «η σημαντική εξέλιξη, η οποία σκόπιμα κρύβεται και γι' αυτό και επιδιώκεται ως συνήθως "θολούρα και παραπλάνηση", είναι: το μεταφορικό ισοδύναμο και ο διπλασιασμός των κονδυλίων, που αποτελούν αλληλένδετα κομμάτια μιας συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής για τα νησιά, την οποία η ΝΔ, ως κυβέρνηση, ούτε σχεδίασε ούτε διεκδίκησε ούτε, φυσικά, εφάρμοσε».

Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνουν τους δημάρχους με την κοινή τους παρέμβαση «ότι αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μην αγνοήσει το άρθρο 101 του Συντάγματος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών και μεριμνώντας για την ανάπτυξη τους και πρώτη φορά μια κυβέρνηση επιτυγχάνει σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο την προάσπιση των δικαιωμάτων των νησιών».

Και καταλήγουν, απευθυνόμενοι στη Νέα Δημοκρατία: «επένδυε στην καταστροφή γιατί δεν υπολόγισε ότι ποτέ δεν είχε σταματήσει η διεκδίκηση για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά. Τώρα που διαψεύστηκαν επενδύουν στα προσφιλή τους, τον φόβο, τη μισαλλοδοξία και την ακροδεξιά ρητορική, υιοθετώντας τις ξενόφοβες και ρατσιστικές ρητορικές της φασιστικής ακροδεξιάς απευθυνόμενη στις ευάλωτες κοινωνίες των νησιών, ακόμη και μέσω των αυτοδιοικητικών δομών».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ