Την άμεση ένταξη των πληγέντων της καταστροφικής πυρκαγιάς της 25ης Αυγούστου 2016 στη Σιδηρούντα Χίου στο καθεστώς των ευνοϊκών δικονομικών ρυθμίσεων που προβλέπει το άρθρο 224 του ν. 5193/2025, ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Χίου με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Στέφανος Μιχαηλίδης.
Η ερώτηση συζητήθηκε την 30ή Ιουνίου 2024 στην Ολομέλεια, και απαντήθηκε από τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Κώτσηρα.
Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την αδικαιολόγητη εξαίρεση των θυμάτων της τραγικής πυρκαγιάς στη Σιδηρούντα, επισημαίνοντας ότι εκείνη η φωτιά προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες, βαριούς τραυματισμούς, αλλά και διαρκή ψυχολογική και οικονομική οδύνη στους πληγέντες. Παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί ευνοϊκές πρωτόδικες αποφάσεις, το Δημόσιο εξακολουθεί να τις προσβάλλει, καταθέτοντας εφέσεις κατά των αποφάσεων αυτών.
Σε ιδιαίτερα οξύ ύφος, ο βουλευτής Χίου σημείωσε πως «η επιμονή του Δημοσίου να εφεσιβάλλει τις αποφάσεις αυτές καταστρατηγεί τις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης και της αναλογικότητας και προσβάλλει ευθέως το ίδιο το κράτος δικαίου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των θυμάτων».
Ο Υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας, στην απάντησή του, δήλωσε πως «θα εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα επέκτασης της εφαρμογής του άρθρου 224 του ν. 5193/2025 και σε περιπτώσεις άλλων φυσικών καταστροφών», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπερίληψης της Σιδηρούντας και παρόμοιων περιπτώσεων.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε την απάντηση του Υφυπουργού ως «δέσμευση για την αποκατάσταση μιας βαθιάς αδικίας», ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να ορίσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατόν.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.