11.10.2019 9:11

Νομιμοποιούνται οι διοικήσεις των Νομικών Προσώπων του Δήμου Χίου

Με σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης γίνεται σαφές ότι ο Δήμαρχος ορίζει τα 3/5 των διοικήσεων δίνοντας τέλος στη διαμάχη με τις αντιπολιτεύσεις

Στο σχέδιο νόμου με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνεται η τροποποίηση του άρθρου 6 του Νόμου 4623/2019 που αφορά στον ορισμό διοικήσεων των Νομικών Προσώπων των Δήμων.

Στην συγκεκριμένη διάταξη γίνεται σαφές ότι τα 3/5 των διοικήσεων των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ ορίζονται από τον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη ενώ επιβάλει ότι για τις περιπτώσεις των αντιπολιτεύσεων ορίζεται τουλάχιστον ένα μέλος.

Αναλυτικά η αναδιατύπωση του άρθρου:

«Με την τρίτη παράγραφο αναδιατυπώνεται η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 4623/2019 και ορίζεται ότι τα τρία πέμπτα επί του συνόλου των μελών των διοικητικών συμβουλίων των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των ΟΤΑ, ορίζονται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, ανάλογα τον χαρακτήρα του νομικού προσώπου (δημοτικό ή περιφερειακό). Τα υπόλοιπα μέλη, αφού αφαιρεθούν τυχόν μέλη οριζόμενα ex officio ή υποδεικνυόμενα από φορείς, προτείνονται από τις λοιπές παρατάξεις ή ανεξάρτητους συμβούλους προς το συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται επί των προτάσεων αυτών και διαπιστώνει τον ορισμό του διοικητικού συμβουλίου στο σύνολο του. Για να αποφευχθεί η πιθανότητα να μην ορισθεί μέλος από τις λοιπές παρατάξεις λόγω της μαθηματικής εξάντλησης του αριθμητικού συνόλου των μελών από τα 3/5 που ορίζει ο δήμαρχος και τα ex officio οριζόμενα μέλη, εισάγεται δικλείδα ότι σε κάθε περίπτωση, οι λοιπές παρατάξεις έχουν στο συμβούλιο τουλάχιστον ένα μέλος. Συναφώς ορίζεται, ότι πράξεις διορισμού διοικήσεων νομικών προσώπων που ελήφθησαν από δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, τηρουμένων των διατάξεων αυτών, θεωρούνται νόμιμες.

Με την τέταρτη παράγραφο ορίζεται ότι για τη συγχώνευση και την κατάργηση νομικών προσώπων των δήμων απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ληφθείσα με πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του».

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ