25.7.2017 11:04

Νέα καυτά ερωτήματα Παγχιακής με αφορμή την ιδιαίτερη προθυμία των «4» για το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.

Σαράντα ημέρες μετά από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των χιλιάδων Χιωτών έχουν προκύψει πολλά ενδιαφέροντα γεγονότα και συμπεράσματα :

α. Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές καταγράφηκε σημαντική διαφοροποίηση στα νησιά των αφίξεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου : Η Χίος είχε μόλις 73 αφίξεις, η Λέσβος πρωταθλήτρια με +1.298, η Σάμος +444, Λέρος και Κως με μηδενικές αφίξεις ενώ τα λοιπά νησιά είχαν +733. Ο επίσημος αριθμός του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Χίο είναι 3539(λιγότεροι κατά -369 ), ενώ η Κως παρά τις μηδενικές αφίξεις είναι κατά +382 περισσότεροι, εξαιτίας της μεταφοράς από άλλα νησιά, πάντα  σε σχέση με 40 ημέρες πριν.

Θυμίζουμε ότι στη Λέσβο και στηνΚωλειτουργείπροαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ).  Είναι αυτόπου διαφημίζει η ομάδα των τεσσάρων(κ.κ. Μιχαηλίδης, Μηταράκης, Κάρματζης, Βουρνούς) ότι λείπει από τη Χίο καιότι η δημιουργία του θα σταματούσε τις ροές και θα επέφερε την αποσυμφόρηση στο νησί . Άραγε τί έχουν να πουν τώρα;

β.  Στη Μόρια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν δύο εξεγέρσεις με πολύ σοβαρά επεισόδια υπενθυμίζοντας σε όλους ότι το «ηφαίστειο» είναι ενεργό.  Κινδύνεψαν ζωές από τον πετροπόλεμο και τις φωτιές που άναψαν εντός του καταυλισμού. Μπήκαν φωτιές σε ελαιοκτήματα, οι οποίες πήραν γρήγορα διαστάσεις, αλλά ευτυχώς οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα (!) κατάφεραν να τις σβήσουν. Η αρνητική εικόνα του νησιού,μεσούσης της τουριστικής περιόδου,για άλλη μία φορά έκανε τον γύρο του κόσμου.

Άραγε η ομάδα των τεσσάρων το κατάλαβε, θα ζητήσει δημόσια συγνώμη για τον αντίστοιχο κίνδυνο που θα έβαζε όλη την περιοχή του Βροντάδου, με τη δημιουργία του κέντρου κράτησης, που αποδέχθηκε και ζήτησε;

γ. Διακηρύττουν ότι γίνονται δήθεν προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της Σούδας. Στην πραγματικότητα η μείωση του αριθμού των μεταναστών οφείλεται στις μηδενικές ροές, ενώ παράλληλα δίδεται επιδότηση εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε. σε ένα παράνομο καταυλισμό ώστε να συνεχίσει την λειτουργία του(η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί 6,48 εκατ. ευρώ για τους καταυλισμούς Καρά Τεπέ και Σούδας)!

Η Μονομετοχική Εταιρεία του Δήμου επίσης, συνεχίζει να συνάπτει συμβάσεις με την Ύπατη Αρμοστεία  προσδοκώντας μικροκοπολιτικά οφέλη με αδιαφανείς διορισμούς ημετέρων, την ίδια ώρα που μερικά στελέχη της δημοτικής αρχής  ζητούν το κλείσιμο της Σούδας. Σημειωτέον ότι, όσοι απαιτούσαν μέχρι τώρα το κλείσιμο του παράνομου καταυλισμού και την αποσυμφόρηση του νησιού, χαρακτηρίζονταν ακραίοι από την δημοτική αρχή.

Ο Χιακός λαός έχει  ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί άλλο τηδιατήρηση της Σούδας και από τησυγκέντρωση της πλατείας είχε καλέσει όλους τους Δημόσιους λειτουργούς να προασπίσουν τα συμφέροντα της Χιώτικης κοινωνίας, όπως αυτά προβλέπονται από το Ελληνικό Σύνταγμα.

Πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα, ανεξαρτήτως της απροθυμίας τους.

δ. Η επιθυμία της ομάδας των τεσσάρων για «όλα σε ένα» είναι παραπλανητική, μη τεκμηριωμένη και άκρως επικίνδυνη. Με το μόνο ορατό σχέδιο για τα νησιά, αυτού του ρόλου της ανάσχεσης των ροών και με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, μπορεί να δημιουργηθεί εκεί ή όπου αλλού, ένας γιγαντιαίος καταυλισμός που θα μετράει πολλές δεκάδες έγκλειστους σε φυλακή και  χιλιάδες εγκλωβισμένους μαζί μας στο νησί και ελεύθερα διακινούμενους, δεδομένου ότι ο περιορισμός δεν μπορεί να είναι περισσότερος των 27 ημερών.

Καλείται η ομάδα των τεσσάρων που σπεύδει να εκλιπαρεί τους εκβιαστές και τους καταστροφείς των νησιών, για την κατασκευή νέας υπερδομής και φυλακής ψυχών, να αποσαφηνίσει το πολύ απλό: «πόσοι και για πόσο».

Όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει αταλάντευτα τη θέση τους για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών (ΚΚΕ,ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ),ενώ πρόσφατη είναι η επερώτηση στην βουλή 25 βουλευτών της ΝΔ την οποία έχει συνυπογράψει και ο κ.Μηταράκηςαλλά και οι δηλώσεις του υπεύθυνου μεταναστευτικής πολιτικής της Ν.Δ. κ. Βαρβιτσιώτη. 

Υπενθυμίζουμεότι η Ν.Δ. αναφέρονταν για ύπαρξη Εθνικού κινδύνου εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης στο μεταναστευτικό και για ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών.

Ας εξηγηθεί επιτέλους στον Χιακό λαό με σαφήνεια ποια είναι η θέση του καθενός (πολιτικών κομμάτων και Βουλευτών): Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, ή η δημιουργία υπερδομής με απροσδιόριστο αριθμό εγκλωβισμένων-φυλακισμένων;

Θα περίμενε κανείς η ομάδα των τεσσάρων, αντί να έχει συσπειρωθεί γύρω από ένα γιγαντιαίο λάθος, να είχε συσπειρωθεί για το μεταναστευτικό διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας. Θα περιμέναμε να έδειχναν αντίστοιχη«ομοψυχία» και σε θέματα εκτός μεταναστευτικού που ουδέποτε μέχρι τώρα έχουν πράξει.

Για παράδειγμα,δεν υπάρχει αντίστοιχος ζήλος και κοινή προσπάθεια για επίλυση θεμάτων, όπως της έλλειψης βασικών έργων υποδομής, της  προστασίας της διεθνούς εικόνας του νησιού και των ντόπιων επιχειρήσεων, της διαφύλαξης και προβολής της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων κ.λπ.  με μόνο σκοπό μία καλύτερη, υγιήκοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας. Δεν έχουν απαιτήσει δηλαδή τα στοιχειώδη, τονίζονταςτην προστασία της νησιωτικότητας και τη σημασία των νησιών λόγω παραμεθορίου.   Απεναντίας στα σημαντικά επικρατεί ένας άτυπος μικροπολιτικάντικοςδιαγκωνισμός μεταξύ τους.

Το νησί μας έχει καταντήσει δορυφόρος της Τουρκίας, με απόλυτη εξάρτηση,  τόσο από των αριθμό των μεταναστών, όσο και των τουριστών που θα έλθουν από την γείτονα χώρα.

Μπροστά σε ένα πραγματικά πολύ δύσκολο επόμενο χρονικό διάστημα, με το νησί να συνεχίζει να βιώνει ιδιαίτερα αρνητικές συγκυρίες και με όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις ανοικτές, κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα κοιτώντας την καταστροφή του τόπου μας με υπεροψία.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ