4.9.2017 11:19

Να γιατί έκρυψαν τον Συνήγορο του Πολίτη

Τώρα εξηγείται γιατί ο Δήμος Χίου αποσιώπησε την επίσκεψη του Συνηγόρου του Πολίτη. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη του στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ο κ. Ανδρέας Ποττάκης μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τα συμπεράσματα του από την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.

Ο κ. Ποττάκης ενστερνίζεται το αίτημα στρατηγικής διαχείρισης του προσφυγικού, θέτει ο ίδιος σε προτεραιότητα όσα η κοινωνία της Χίου διεκδικεί αλλά αποσιωπούνται από τις αρχές της. Όσα προφανώς είπε στη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δήμου δεν βόλευαν, για αυτό και επί του θέματος δεν υπήρξε καμία απολύτως δημοσιοποίηση. Γράφει ο Στρ. Μπαλάσκας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

 «Σκοπός μας δεν είναι, όπως ενδεχομένως άλλοι οργανισμοί ή οργανώσεις να επισημαίνουν μέρα τη μέρα την κατάσταση, γιατί αυτό είναι μια φωτογραφία της στιγμής και δεν αποδίδει στο βαθμό που εμείς θέλουμε την προβληματική. 

Σήμερα μπορεί να έρθει ένα καράβι γεμάτο και μετά από μια βδομάδα να μην έρθει κανείς. Δεν λέει κάτι αυτό. Εμάς μας ενδιαφέρει η ανταπόκριση, η λειτουργικότητα, ο σχεδιασμός, η πρόβλεψη, η βελτίωση των υποδομών. 

Θέλουμε να δούμε την αντίδραση όλων των εμπλεκομένων και αρμοδίων και υπεύθυνων φορέων για μια ορθολογική αντιμετώπιση. Για μια αντιμετώπιση η οποία θα έχει και προοπτική. Κάπου θα καταλήγει. Όχι μια μικροδιαχείριση. 

Όχι τι θα κάνουμε σήμερα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό και σ’ αυτό το κομμάτι έχουμε εντοπίσει μια σειρά προβλημάτων είτε έχουν να κάνουν με το συντονισμό των συναρμοδίων είτε έχουν να κάνουν με την παροχή των υπηρεσιών που θα όφειλαν να έχουν στη διάθεσή των αλλοδαπών.


Το Συνήγορο του Πολίτη τον ενδιαφέρει όμως και ο ευρύτερος σχεδιασμός. «Πού πάμε, τι προβλέπεται, τι έχουν κατά νου οι αρμόδιοι. «Κάποια στιγμή ήδη έχουμε αργήσει δραματικά θα πρέπει να υπάρχει μια σαφής ξεκάθαρη εικόνα η οποία να επικοινωνηθεί και στους πολίτες και στον τοπικό πληθυσμό προκειμένου να ξέρει και ο κόσμος στη Σάμο, στη Λέσβο, στη Χίο, σε όλη την Ελλάδα εάν υπάρχει σχέδιο και ποιο είναι το σχέδιο, τι θα κάνουμε, τι προβλέπεται να κάνουμε, τι έχουμε δεσμευτεί, τι έχουμε αναλάβει, τι διαπραγματευόμαστε. 

Δεν υπάρχει αυτή η ενημέρωση κατά τη γνώμη μου ακόμα, με μια συστηματικότητα και μια σοβαρότητα. Δεν υπάρχει. Ο κόσμος δεν ξέρει και αυτό επιτείνει την ανησυχία του, την αγωνία του, τις αντιδράσεις του. 

Βλέπει ότι αυτή η κατάσταση φαίνεται αέναη δεν υπάρχει κάποιος να ξέρει και να μας πει, να το συντονίσει σε μεσομακροπρόθεσμο πλαίσιο και μετά, να μας πει ότι αυτή τη στιγμή θα αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως μια αύξηση των ροών διότι προβλέπεται ή γιατί είναι η περίοδος. 

Και ότι ο προγραμματισμός μας είναι για παράδειγμα μέσα σε ένα, δυο, τρία χρόνια να έχουν γίνει αυτά. Δεν το ξέρει αυτό ο κόσμος. Δεν το έχει ακούσει από τους αρμόδιους. 

Τουλάχιστον στο βαθμό που εγώ ξέρω δεν έχει διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο. Αυτό τουλάχιστον θα καθησύχαζε, σίγουρα σε ένα μεγάλο βαθμό, τους πολίτες γιατί θα ήξεραν και θα παρακολουθούσαν και την υλοποίηση του προγραμματισμού αυτού. 

Αυτή τη στιγμή είναι σε ένα κενό. Από την άλλη υπάρχει και το ζήτημα της επιβάρυνσης του τοπικού πληθυσμού από τις δυσλειτουργίες και της μικροδιαχείρισης και της έλλειψης του σχεδιασμού στη διαχείριση και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος. 

Δηλαδή ο τοπικός πληθυσμος έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, η καθημερινότητά του έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και προφανώς είναι δυσάρεστο. 

Όσο συντηρείται αυτή η κατάσταση δεν υπάρχει δηλαδή ένα πλαίσιο να είναι κοινό και γνωστό σε όλους, και δεν υπάρχει προοπτική, αυτοί που βρίσκονται μέσα στους χώρους φιλοξενίας δηλαδή οι λεγόμενες μικτές ροές προσφύγων μεταναστών κ.λ.π με τις καθυστερήσεις στην υποβολή των αιτημάτων τους, με ταλαιπωρίες που υφίστανται, με ελλείψεις πρόσβασης σε υπηρεσίες που θεωρητικά έχουν προβλεφθεί, τον υπερπληθυσμό, αυτοί φοβούμε  ότι κάποια στιγμή θα οδηγηθούν σε απελπισία και ενδεχόμενα ριζοσπαστισμό. 

Αλλά και ο τοπικός πληθυσμός, καταλήγει ο κ. Ποττάκης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο οποίος αισθάνεται κι αυτός ανάλογα με την εξέλιξη μια απελπισία, αισθάνεται κουρασμένος, βαριεστημένος, ο κόσμος αυτός που έδειξε συγκινητική αλληλεγγύη όλο αυτό το διάστημα   ενδεχομένως θα υπάρξει τροφή για να υπάρξουν φαινόμενα και εστίες πιο αντιδραστικά απέναντι σ’ αυτό το ζήτημα.

Φαινόμενα που δεν θα βοηθήσουν φυσικά κανέναν. 

Προβλήματα τα οποία θα πρέπει να τα διαχειριστούμε εμείς ως ελληνική κοινωνία για πολλά χρόνια μετά».    

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ