17.2.2023 13:44

«Να δώσει πειστικές απαντήσεις ο κ. Μηταράκης στη χιονοστιβάδα των καταγγελιών για ασυδοσία στο Υπουργείο του»

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Χίου και αναπλ. τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέα Μιχαηλίδη

Συνεχίζονται, δυστυχώς, οι καταγγελίες και οι ενδείξεις για την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος ασυδοσίας και «κράτους εν κράτει» στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι οποίες προστίθενται σε παλαιότερα δημοσιεύματα γύρω από τη διαχείριση κονδυλίων ή σε δημοσιευθέντα στοιχεία για τον μεγάλο αριθμό μετακλητών υπαλλήλων.

Αφενός, εγχώριες δημοσιογραφικές έρευνες πολύ πρόσφατα ανάδειξαν και πάλι το, τουλάχιστον προβληματικό, καθεστώς των «μυστικών δαπανών» του Υπουργείου, το ύψος των οποίων φαίνεται να φτάνει τα 1,7 εκατομμύρια για το διάστημα 2019-2021. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο ότι υπάρχουν απόρρητες δαπάνες και στον απολογισμό του 2019, ενώ τα μυστικά κονδύλια θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2020, όσο κυρίως ότι η Βουλή δεν έχει ενημερωθεί μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διαχείριση των κονδυλίων αυτών. Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι οι πληρωμές – που γίνονται με απόφαση του Υπουργού – πραγματοποιούνται εργαλειοποιώντας το γράμμα του νόμου και κατανέμονται σε «πακέτα» αξίας κάτω των 25.000 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η ενημέρωση και έλεγχος του κοινοβουλίου.

Αφετέρου, πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ο αξιωματούχος θεμελιωδών δικαιωμάτων της Frontex, οργανισμού του οποίου ο προηγούμενος επικεφαλής είχε παρασημοφορεθεί από τον ίδιο τον κ. Μηταράκη, έχει ζητήσει την αναστολή των επιχειρήσεων του οργανισμού στην Ελλάδα επικαλούμενος αναφορές για συστηματικές παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Πρακτική που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται και από σχετική πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), του αναγνωρισμένου δηλαδή συμβουλευτικού οργάνου της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από αναφορές ευρωβουλευτών στην πρόσφατη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στον κ. Μηταράκη να σταματήσει τις απαράδεκτες πατριδοκάπηλες δηλώσεις ή το προεκλογικό σόου των αναφορών σε εν εξελίξει έργα στη Χίο. Οφείλουμε όμως να του ζητήσουμε να δώσει επιτέλους συγκεκριμένες, πειστικές απαντήσεις στη χιονοστιβάδα όσων καταγγέλλονται από θεσμικούς φορείς και έγκριτα ΜΜΕ της Ελλάδας και του εξωτερικού και τα οποία καταρρακώνουν διεθνώς την εικόνα της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ