3.10.2019 1:02

Ν. Μηταράκης: "Ταχύτατη επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο"

Το μήνυμα του Βουλευτή Χίου στο θεματικό Δημοτικό Συμβούλιο

Τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος παράλληλα με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα αυξήσει τις επιστροφές προς την Τουρκία με στόχο μέχρι το τέλος του 2020, να έχουν επιστραφεί 10.000 μετανάστες, πρόταξε ο Βουλευτής Χίου της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, σε επιστολή που απέστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης. Σε αυτή αναφέρει:

Κ. Δήμαρχε, κ Πρόεδρε, κ & κ Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Δυστυχώς λόγω Κυβερνητικών και Κοινοβουλευτικών Υποχρεώσεων δεν μπορώ να παραστώ στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Θέλω καταρχήν να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αντιμετωπίσει με γενναιότητα και αποφασιστικότητα την παρούσα μεταναστευτική κρίση.

Γνωρίζουμε, από τα επίσημα δεδομένα, πως το μεγαλύτερο ποσοστό νέων αφίξεων αφορά σε οικονομικούς μετανάστες και όχι σε πρόσφυγες. Δρομολογούνται λοιπόν, στο νομοθετικό πλαίσιο, σημαντικές αλλαγές για την ουσιαστική επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, ώστε να επιστρέφουν στην Τουρκία και τις χώρες προέλευσης τους, άμεσα, όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Παράλληλα ενισχύουμε την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας και συνεχίζουμε την αποσυμφόρηση των νησιών μας

Η ισχυροποίηση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας και προς την κατεύθυνση αυτή, είναι αναγκαίες τόσο η αύξηση των περιπολιών, που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται, όσο και η ενίσχυση της παρουσίας της Frontex.

Εννοείται πως η παραμονή όσων τελικά φτάνουν στη χώρα μας δεν μπορεί πλέον να γίνεται σε πρόχειρες και ακατάλληλες δομές όπως η ΒΙΑΛ που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν υγειονομικές βόμβες για την τοπική κοινωνία. Οι μαζικές μετακινήσεις από τα επιβαρυμένα νησιά μας στην ενδοχώρα συνεχίζονται και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για αναλογική κατανομή μεταναστών στις Περιφέρειες της χώρας, πάντα με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες.

Η βασική μου θέση την οποία στήριξα και προεκλογικά παραμένει η ίδια: «Καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα ακριτικά νησιά». Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και προς την κατεύθυνση αυτή, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Σε κάθε περίπτωση βασική μας επιδίωξη παραμένει η ταχύτατη επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο, έχοντας θέσει σαν εθνικό στόχο, η αύξηση των επιστροφών να φτάσει τις 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Επιπλέον, η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι απαραίτητη, καθώς πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως το μεταναστευτικό δεν αποτελεί ένα εθνικό αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει η Ε.Ε να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Ο Πρωθυπουργός ήδη ανέδειξε το θέμα στη 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα συνεχίσουμε με συνεχείς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Έπειτα από τη δημοσίευση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, είδαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να σπεύδουν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση της ΝΔ για έλλειψη σχεδίου και προχειρότητα, διεκδικώντας «μονοπώλιο» στον ανθρωπισμό. Ανθρωπισμό, όμως, που ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τώρα, αφού πρώτα εφάρμοσε απάνθρωπη πολιτική στο ζήτημα του προσφυγικού όταν ήταν κυβέρνηση. Υποφέρει, λοιπόν, από επιλεκτική αμνησία ο ΣΥΡΙΖΑ  γιατί ξεχνά ποιος δημιούργησε τη Μόρια.

Απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως είναι καιρός να αφήσουμε πίσω τις ιδεοληψίες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε με πολιτική συνοχή και συνεργασία στη στοχευμένη διαχείριση του πολυδιάστατου ζητήματος του μεταναστευτικού, με συγκεκριμένο σχέδιο στο οποίο θα έχουμε αρωγό την Ευρώπη. Οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις το μόνο που δημιουργούν είναι ένα άγονο έδαφος για πραγματικές λύσεις και πρόοδο.

Στη Χίο, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, βιώσαμε πολύ έντονα την εγκατάλειψη από την Πολιτεία και πρέπει να δοθεί ξανά πνοή στο νησί.

Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες, σεβόμαστε και ακούμε τη φωνή των τοπικών κοινωνιών, τηρούμε το Διεθνές και το Ενωσιακό Δίκαιο και προστατεύουμε όσους δικαιούνται πραγματικά προστασία.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ