7.10.2020 18:24

Ν. Μηταράκης: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη δίκαιη κατανομή του βάρους» μεταξύ των χωρών

«Είμαστε στην αρχή μιας μακράς και δύσκολης συζήτησης. Το προτεινόμενο Σύμφωνο έχει τους σωστούς τίτλους, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Politico, εν όψει της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση της Επιτροπής για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε να υπάρξει καταμερισμός των βαρών λέγοντας ότι «εάν δεν ικανοποιηθεί η ανάγκη για δίκαιη κατανομή βάρους, τότε το πρόβλημα δεν επιλύεται. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη επιλογή».

Σχετικά με τις κατηγορίες οργανώσεων για παράνομες επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία, ο υπουργός Μετανάστευσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι σημειώνονται, προσθέτοντας ότι χάρη στην Ελληνική Ακτοφυλακή υπάρχει ένας ιδιαίτερα χαμηλός αριθμός ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν φέτος. «Η Ελλάδα φρουρεί τα σύνορά της με αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Δεν γίνονται pushbacks. Καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές χάρη στη συνεχή παρουσία της Ελληνικής Ακτοφυλακής και του ελληνικού Ναυτικού στη θάλασσα, δείχνοντας σαφώς ότι η χώρα έχει σύνορα», τόνισε.

Τέλος για τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε μέλη ΜΚΟ ο ίδιος τόνισε ότι «οι ΜΚΟ που επικοινωνούν με την Τουρκία και συντονίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει ένα πλοίο στα ελληνικά νησιά, δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι προσφέρουν βοήθεια, αποτελούν ένα δακτύλιο εμπορίας ανθρώπων».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ