8.1.2024 12:59

Μητσοτάκης: Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές Λύσεις στην Κοινή Πρόκληση της Μετανάστευσης»

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ήδη από τις αρχές του 2024 είμαστε στην Αθήνα και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με την Ιλβα Γιόχανσον να συζητήσουμε τις ευρωπαϊκές προτάσεις για το μεταναστευτικό.

Η διαχείριση θα κρίνει και την αξιοπιστία της ΕΕ αλλά και την ιδέα της ευρωπαϊκής ιδέας. Οι μεταναστευτικές ροές απαιτούν και μία ευρωπαϊκή λύση που πριν από όλα σημαίνει συμπόρευση κοινή δράση των κρατών μελών απέναντι σε ένα κοινό πρόβλημα. Έβρος και ανατολικό Αιγαίο αποτελούν σύνορά της ΕΕ με τους μετανάστες να θέλουν να φτάσουν στον ευρωπαϊκό Βορά.

Ειλικρινή απάντηση αν μπορούμε με νόμιμες διαδικασίες να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες μετακινήσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν δίστασαν να κατασκευάσουν τραγωδίες.

Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες. Αυτούς τους κανόνες τηρήσαμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης.

Το 2023 μας αφήνει πίσω με σημαντικές επιτυχίες στη μεταναστευτική πολιτική. Τη διαχειριστήκαμε καλύτερα από πολλούς εταίρους μας. Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει μείωση των ροών χάρη και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία. Όσοι έρχονται καταγράφονται σε σύγχρονες δομές. Μιλάμε για άλλη εικόνα, την οποία την πιστώνεται η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια στην υπόθεση αυτής της ισορροπίας. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Θα υπογραφούν συμφωνίες και με άλλες χώρες.

Άδειες διαμονής, ανανεώσεις να διεκπεραιώνονται γρήγορα και σε ένα ισοζύγιο με τις ανάγκες της οικονομίας μας.Να μην φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση. Στην πατρίδα μας μπορούμε να δεχθούμε ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν εδώ, έχουμε παραδείγματα από το παρελθόν που οικονομικοί μετανάστες εντάχθηκαν.

Αισθάνομαι πως η πατρίδα μας τάχθηκε από τη συγκυρία να υπηρετήσει μία ευρωπαϊκή αποστολή. Αυτός ο κυματισμός της ιστορίας δεν μπορεί να ανατρέξει τις πανανθρώπινες αξίες, ούτε να ανατρέψει το σκάφος με το οποίο ταξιδεύουμε πάνω από τα σύνορα.

Καλούμαστε να αποδείξουμε όσοι είμαστε Ευρώπη και αγαπούμε την Ευρώπη, Να κλείσουμε την πόρτα στην παρανομία και να ανοίξουμε το παράθυρο συνεργασίας. Κάναμε πρόοδο τα τελευταία 4 χρόνια και είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ