17.1.2023 13:24

Μηταράκης: Μετατρέψαμε το άλγος του μεταναστευτικού σε παράσημο εθνικής ευθύνης - Βίντεο

Απολογισμό των τριών χρόνων λειτουργίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και παρουσίαση των δράσεων που θα ενταχθούν στα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο Ζάππειο, Νότης Μηταράκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

"Ύστερα από τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης, υπάρχουν πολλά που δηλώνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Ανάμεσα στα πρώτα συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το μεταναστευτικό γιατί εκεί άλλαξαν όλα", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι "μετατρέψαμε το άλγος του μεταναστευτικού σε παράσημο εθνικής ευθύνης και δημιουργικότητας".

 "Το μεταναστευτικό δεν τελειώνει και αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ανάγκη", υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. "Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού", ανέφερε προσθέτοντας ότι "είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει".

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι "η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες, κριτήρια, σύμφωνες με τις δικές μας ανάγκες. Αλλά είμαστε σθεναρά απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και παράνομης μετανάστευσης".

Ο υπουργός Μετανάστευσης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό "για την εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους συνεργάτες μας" και υπενθύμισε την απόφαση του πρωθυπουργού να ιδρύσει το υπουργείο τον Ιανουάριο του 2020 "δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για αποτελεσματικότητα, διορθώνοντας πιθανές δομικές αστοχίες".

Ο υπουργός Μετανάστευσης έκανε αναφορά στα κυριότερα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την τριετία αυτή, όπως "τις επιπτώσεις των ιδιαίτερα αυξημένων ροών της περιόδου 2015-2019" και "την υβριδική απειλή στον Έβρο και τα νησιά μας", καθώς και τον εμπρησμό στη Μόρια, "όπου αποφεύχθηκε μία ανθρωπιστική κρίση". Την ίδια ώρα "το υπουργείο έπρεπε άμεσα να αποκτήσει δομή και οργάνωση, με ταχύτατες κινήσεις οργάνωσης, τεχνολογικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών".

Επίσης, ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε τους δύο στόχους της ηγεσίας του υπουργείου, την ουσιαστική μείωση των ροών και τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, "που η μεταναστευτική κρίση βιώνεται σε πρωτόγνωρα μεγέθη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα βιώνει πλέον περιορισμένες επιπτώσεις", παρατήρησε ο υπουργός αναφέροντας ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν το 5% των συνολικών αφίξεων της ΕΕ. Επιπλέον ανέδειξε τις δράσεις στήριξης των τοπικών κοινωνιών που βίωσαν τις επιπτώσεις της κρίσης, όπως την ενίσχυση 41 δήμων με 100 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις τέλη και έργα υποδομής και τη μονιμοποίηση του μειωμένου νησιωτικού ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν δομές.

Ο υπουργός έκανε ειδική μνεία στην αλλαγή του Κώδικα Μετανάστευσης που αναμένεται σύντομα "για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, όπως στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, αλλά και επενδυτικό κοινό, που αναγνωρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας", καθώς και στη θεσμοθέτηση της εποχικής βίζας για έως εννιά μήνες το έτος και έως πέντε έτη συνολικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύναψη διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες "με σκοπό αφενός τη στόχευση σε συγκεκριμένο κοινό από αυτές τις χώρες, αφετέρου την ενίσχυση των επιστροφών των πολιτών αυτών των χωρών που έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ