21.4.2020 13:50

Μηταράκης: «Τα νησιά δεν μπορούν να είναι χώρος μόνιμης παραμονής»

- Είναι και πρέπει να παραμείνουν ως χώροι εξέτασης ασύλου για εθνικούς λόγους, είπε ο Υπουργός

«Τα νησιά δεν μπορούν να είναι χώρος μόνιμης παραμονής. Είναι χώροι εξέτασης του αιτήματος ασύλου, διαχωρισμού και μεταφοράς, όσων δικαιούνται άσυλο, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για εμάς είναι μεγάλος στόχος ο διαμοιρασμός των βαρών», επεσήμανε σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο Open o Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι μετακινούνται εντός της εβδομάδας από τα νησιά 2.380 ευάλωτα άτομα, που χρήζουν ειδικής προστασίας σε ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και προσέθεσε πως «θα μεταφερθούν, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο για την αποσυμφόρηση των νησιών συνδυασμένη με τις έκτακτες ανάγκες που επιβάλλει η κρίση δημόσιας υγείας. Άτομα τα οποία είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν κάποιο νόσημα. Μέχρι το Σάββατο, υπολογίζουμε ότι θα έχουν φύγει όλοι από τα νησιά. Ήδη, έχουμε κάνει μία αποσυμφόρηση 5,3% των δομών το πρώτο τρίμηνο. Το σημαντικό είναι ότι φυλάμε τα σύνορα και αυτό σημαίνει ότι οι ροές προς τα νησιά πλέον είναι σχεδόν μηδενικές».

Κατόπιν, επεσήμανε ότι η αποσυμφόρηση των νησιών βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι «η αποσυμφόρηση, όμως, γίνεται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για να μπορούμε να διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ο ελληνικός νόμος προβλέπει την απέλασή τους. Τα νησιά δεν μπορούν να είναι χώρος μόνιμης παραμονής. Είναι χώροι εξέτασης του αιτήματος ασύλου, διαχωρισμού και μεταφοράς, όσων δικαιούνται άσυλο, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για εμάς είναι μεγάλος στόχος ο διαμοιρασμός των βαρών».

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε πως τουλάχιστον 1.600 ασυνόδευτοι ανήλικοι θα φύγουν προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι στη νέα συμφωνία του Δουβλίνου, που ελπίζουμε ότι θα κλείσει μέσα στο 2020, η Ελλάδα έχει βάλει ως βασική πολιτική προτεραιότητα ένα μηχανισμό υποχρεωτικού διαμοιρασμού των μεταναστευτικών βαρών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και έναν κοινό μηχανισμό ευρωπαϊκών απελάσεων, κάτι που είχε θέσει η Νέα Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρωτοποριακά από το 2011 ως εθνική μας θέση, οι επιστροφές πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκή υπόθεση γιατί η Ευρώπη διατηρεί πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές, ανθρωπιστικές σχέσεις με πολλές χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών».

«Το δεδομένο πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ροές για τα νησιά μας, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες  των ανδρών και γυναικών του Λιμενικού Σώματος. Είναι  μια πολύ μεγάλη διαφορά στην πολιτική των προηγούμενων ετών», κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ