26.9.2020 12:14

Μηταράκης στο MEGA: Στόχος η πλήρης αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου

Το κύμα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα αλλά και οι πρόσφατες εικόνες με πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, απασχολούν την κυβέρνηση αφού, εκτός των άλλων, πρόκειται για εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ισορροπία δημόσιας υγείας και κοινωνίας

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τόνισε ότι η κυβέρνηση σταθμίζει όλα τα δεδομένα με γνώμονα την ισορροπία μεταξύ της υγείας και της κοινωνίας.

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα με γνώμονα την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της λειτουργίας της κοινωνίας. Πρέπει να δεχθούμε ότι ο κορωνοϊός αλλάζει τον τρόπο που ζούμε».

Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις στην παιδεία και δεν είναι εφικτό να γίνουν πολλές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα.

«Τα ίδια τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν είναι εφικτό».

Αποτρεπτική πολιτική για την παράνομη μετανάστευση

Αναφερόμενος στο χαρτοφυλάκιό του, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι η χώρα πλέον εφαρμόζει μια τελείως διαφορετική μεταναστευτική πολιτική.

«Στα πέντε νησιά του Αιγαίου έχουν μπει από τον Σεπτέμβριο 65 μετανάστες. Η Ελλάδα έχει μια αποτρεπτική πολιτική προς την παράνομη μετανάστευση».

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο όσο το δυνατόν ταχύς διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, έτσι ώστε να αποσυμφορούνται πιο γρήγορα τα κέντρα υποδοχής.

«Τονίζουμε την ανάγκη μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Σημαντικός παράγοντας είναι και η μετακίνηση των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών, ενώ «τον τελευταίο μήνα έχουν φύγει από όλα τα νησιά του Αιγαίου όλα τα ασυνόδευτα παιδία».

«Δε δημιουργήσαμε νέες δομές στην ενδοχώρα»

Ο κ. Μηταράκης, σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε ότι πέτυχε να αποσυμφορήσει τα νησιά χωρίς να δημιουργηθούν επιπλέον δομές στην ενδοχώρα.

«Κάναμε μια πολύ μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών χωρίς να δημιουργήσουμε νέες δομές στην ενδοχώρα».

Στο άμεσο μέλλον, στα έξι σημεία εισόδου της χώρας, θα δημιουργηθούν «νέα, σύγχρονα κέντρα με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περισσότερη ασφάλεια», ενώ θα κλείσουν, μέχρι το τέλος του χρόνου, όλα τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τους διαμένοντες είτε να προωθούνται σε άλλες χώρες είτε να ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία.

«Ο μεγαλύτερος μαζικός έλεγχος στο Καρά Τεπέ»

Αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού που βρέθηκαν στη Λέσβο, ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε τη σημαντικότητα του rapid τεστ που πραγματοποιήθηκε εκεί.

«Έγινε ο μεγαλύτερος μαζικός έλεγχος που έχει γίνει ίσως στην Ελλάδα».

Όσοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένες δομές εντός του Καρά Τεπέ, ενώ προλήφθηκε και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Μηδενική παραμονή στα νησιά του Αιγαίου

Για τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι στόχος είναι η μηδενική παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

«Με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου στόχος είναι να έχουμε μηδενική παραμονή στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα έχει η χώρα τις απαραίτητες υποδομές έτοιμες και διαθέσιμες».

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ