14.3.2020 17:21

Μηταράκης σε Βρουλή: «Αν είχε γίνει το κέντρο στο Αίπος θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τους μετανάστες»

Με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει διπλή περίφραξη και άρα δεν δύναται η ΒΙ.ΑΛ. να λειτουργήσει ως κλειστή δομή απαντά ο Νότης Μηταράκης, στην έκκληση του αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Παντελή Βρουλή για περιορισμό της μετακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης, επιμένει ότι η επίταξη χώρων στα νησιά, μέσα από Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορούσε και την αποφυγή κινδύνων για τη δημόσια υγεία και καταλήγει λέγοντας ότι η κατασκευή των νέων δομών θα είχε ως αποτέλεσμα την οριστική διακοπή λειτουργίας των υπαρχουσών δομών.

Η απάντηση πάντως του Υπουργού Μετανάστευσης, προκάλεσε διαδικτυακές αντιδράσεις με πολλούς να σπεύδουν να απαντήσουν στον Νότη Μηταράκη ότι ακόμα και αν δεν υπήρχαν αντιδράσεις από τους κατοίκους των νησιών τα νέα κέντρα δεν θα είχαν ολοκληρωθεί.

Αναλυτικά η επιστολή Βρουλή και η απάντηση του Νότη Μηταράκη:

Παντελής Βρουλής

Παρόλο που μέχρι σήμερα τα δείγματα όσων εξετάστηκαν ήταν αρνητικά εκτός από ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Μυτιλήνη, θα παρακαλούσα τους συμπολίτες μας στο Βόρειο Αιγαίο, να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας και τους γύρω μας. Θερμή παράκληση προς τους διοικητές των ΚΥΤ και τις αρμόδιες αρχές να πράξουν ομοίως με τους μετανάστες-πρόσφυγες που δυστυχώς κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στα αστικά κέντρα.

Νότης Μηταράκης

Σε απάντηση της δήλωσης του Αντιπεριφερειάρχη Δημοσίας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Βορείου Αιγαίου κ. Παντελή Βρουλή, αναφορικά με την ανάγκη περιορισμού της κίνησης μεταναστών στα αστικά κέντρα των νησιών, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις στο θέμα του κορωναϊού και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγεία.

Ως προς τη λειτουργία των ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου, σας ενημερώνω ότι δεν υπάρχει διπλή ασφαλής περίμετρος της όλης κατοικημένης περιοχής, ούτε επαρκείς κοινόχρηστοι χώροι για την προσωρινή λειτουργία της δομής ως κλειστής. 

Προς αποφυγή κινδύνων στη δημόσια τάξη και υγεία, η Κυβέρνηση εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 28/10.02.2020) και το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου Υπουργική Απόφαση 1311 (ΦΕΚ Β΄ 405/11.02.2020) προέβη στην Επίταξη αναγκαίων εκτάσεων για την άμεση κατασκευή κλειστών-ελεγχόμενων κέντρων σε αντικατάσταση υπάρχουσας δομής.

Για λόγους που ήδη γνωρίζετε δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των νέων δομών και κατά συνέπεια δεν έχει προχωρήσει η οριστική διακοπή λειτουργίας των υπαρχόντων ανοικτών δομών».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ