24.6.2021 15:12

Μηταράκης για μείωση ΦΠΑ στα νησιά Αν. Αιγαίου: Διορθώνουμε μια αδικία με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ

Για νομοθετική ρύθμιση που διορθώνει οριστικά «μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» έκανε λόγο ο κ. Νότης Μηταράκης παρουσιάζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την τροπολογία για την μονιμοποίηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται την μεταναστευτική και προσφυγική πίεση.

«Με ιδιαίτερη χαρά προσέρχομαι σήμερα στην Ολομέλεια, εκ μέρους της Κυβέρνησης, για να υποστηρίξω την τροπολογία με Γενικό Αριθμό 947 & Ειδικό 77. Την τροπολογία για την μονιμοποίηση του καθεστώτος νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, τα οποία σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης: Την Λέσβο, τη Χίο, της Σάμο, την Κω, & τη Λέρο. Θυμίζω ότι το νησιωτικό ΦΠΑ ήταν μια κατάκτηση των νησιωτών μας. Κατάκτηση δεκαετιών. Την οποία και η Νέα Δημοκρατία & το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ, (να είμαστε δίκαιοι) προστάτεψαν τα δύσκολα χρόνια των Μνημονίων. Τα χρόνια των δύσκολων δημοσιονομικών συμβιβασμών & αποφάσεων. Και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ….» ανέφερε αρχικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για να προσθέσει: «Και αρχές καλοκαιριού του 2015, πριν το «ηρωικό» δημοψήφισμα, Όταν κατέθεσε την δική του, «ήπια» πρόταση προς τους Θεσμούς, στις αρχικές παραχωρήσεις που δέχθηκε, συμπεριέλαβε και το νησιωτικό ΦΠΑ. Πριν το σκληρό συμβιβασμό του 3ου μνημονίου, του Αυγούστου του 2015».

Ο ίδιος πρόσθεσε «Προσέρχομαι, σήμερα, στο Βήμα της Ολομέλειας όχι μόνο ως Υπουργός Μετανάστευσης, αλλά πρωτίστως ως νησιώτης. Ως ένας, δηλαδή, από τους κατοίκους της ακριτικής Ελλάδας που μέσα στην περίοδο 2015-2019 άκουσε μεγάλα λόγια, αλλά βίωσε την εγκατάλειψη και την υπονόμευση της προσφοράς του στη χώρα. Στο μάτι της μεταναστευτικής κρίσης. Και τελικά το 3ο Μνημόνιο κατήργησε οριστικά το νησιωτικό ΦΠΑ, σε όλο το Αιγαίο. Δίνοντας στα 5 νησιά, εξάμηνες – υπό όρους – παρατάσεις.

Σήμερα, σας μιλάω από καρδιάς, για τους Σαμιώτες, τους Κώους, τους Λεριούς, τους Μυτιληνιούς, και τους Χιώτες. Όλους εκείνους δηλαδή, που ήρθαμε αντιμέτωποι με τη μεταναστευτική κρίση και “πληρώσαμε” το βαρύ της τίμημα στην οικονομία και στο τουριστικό προϊόν των νησιών μας. Αλλά και για όλους του νησιώτες, που, με εξαίρεση τη Χίο, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και είδαν την κατάργηση των κεκτημένων τους.

Το καλοκαίρι του 2015, στάθηκα στην κεντρική πλατεία της Χίου. Σε μια διαδήλωση που οργάνωσαν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις. Και υποσχέθηκα δημόσια να στηρίξω το νησιωτικό ΦΠΑ. Βιώνοντας τις έντονες αντιδράσεις!

Σήμερα νιώθω ότι εκπληρώνω αυτή την υποχρέωση. Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται να διορθώσει οριστικά, μια μεγάλη αδικία που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η προσωρινή λύση που είχε δοθεί. Αυτή που συνέδεσε τις εξάμηνες παρατάσεις του ΦΠΑ με την υπερσυμφόρηση των νησιών, έφτανε σε λίγες μέρες, χάρη στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, χάρη στην ανάκτηση του ελέγχου του Μεταναστευτικού στο τέλος της. Με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιουλίου η Λέρος & η Κως θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή. Καθώς η δομή της Λέρου σήμερα έχει 82 αιτούντες και της Κω 80 (και 155 στο ΠΡΟΚΕΚΑ). Με την ισχύουσα διάταξη την 1η Ιανουαρίου η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος θα εφάρμοζαν τον κανονικό συντελεστή. Καθώς η δομή της Χίου σήμερα έχει 495 αιτούντες, της Λέσβου 4.995 (από 21 χιλιάδες που είχε η Μόρια) η Σάμος 1.562 και βέβαια η περεταίρω αποσυμφόρηση σε αυτά τα νησιά συνεχίζεται κάθε βδομάδα.

Οι συνολικές ροές στα νησιά μας, το τελευταίο 12μηνο ήταν 2,5 χιλιάδες Αντί 63 χιλιάδες στο προηγούμενο, Δηλαδή μείωση 96%!

Τον Μάιο του 2020 συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε όλη την Ελλάδα διέμεναν 92 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον (τον Μάιο του 2021) διαμένουν 49 χιλιάδες. Άρα η αποσυμφόρηση αφορά όλη τη χώρα. 

Η σημερινή τροπολογία αποτελεί μία συλλογική επιτυχία της Κυβέρνησης. Με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκίνησε η διαδικασία συζήτησης με τους Θεσμούς, Καθώς το νησιωτικό ΦΠΑ, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μνημονική υποχρέωση. Οφείλω θερμά ευχαριστήρια στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και στον Χρήστο Σταϊκούρα που διαπραγματεύτηκε με επιτυχία στον Eurogroup.

Αυτονόητα η επιτυχία σήμερα αφορά μια πρώτη μάχη, καθώς το θέμα του ΦΠΑ συνολικά στα νησιά μας δεν έχει κλείσει. Όμως σήμερα, μπορούμε να μιλάμε για μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που λειτουργούν δομές φιλοξενίας.

Χωρίς το μέτρο να συσχετίζεται με την υπερσυμφόρηση των νησιών. Δώσαμε όλοι μαζί μια νικηφόρα μάχη για την σταθερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και της εν γένει οικονομικής δραστηριότητας. Μια μάχη για την προστασία της νησιωτικότητας από εξωγενείς παράγοντες. Μια μάχη, πάνω απ’ όλα, για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις μαύρες μέρες της μεταναστευτικής κρίσης. Με σχέδιο και συνέπεια, μειώσαμε σημαντικά τις ροές, τους διαμένοντες, αλλά και τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας προς τους νησιώτες. Και επαναφέρουμε στα νησιά μας αυτό που τους στέρησε ο ΣΥΡΙΖΑ: την κανονικότητα!

Συνεχίζουμε με γνώμονα ένα καλύτερο αύριο για τα νησιά, τους συμπολίτες, τα παιδιά μας»

Πηγή: Πρώτο Θέμα 
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ