27.8.2018 10:00

Μεταμνημονιακό «δωράκι» το κλείσιμο 16 τμημάτων των ΕΠΑΛ Χίου

Ανακοίνωση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου

Οι νέες αποφάσεις για κλείσιμο 16 ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ Χίου, γκρεμίζουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την κακόγουστη εκστρατεία της περί «εξόδου από τα μνημόνια» και «ξέφωτου» για το λαό. Επίσης, εκθέτουν όλους όσους, ως «παπαγαλάκια», και στη Χίο, με συνεντεύξεις και αρθρογραφία τους τη στήριξαν. Εκθέτουν και όσους πανηγύριζαν πέρυσι για τη δήθεν «νίκη» να μην κλείσουν τα τμήματα των ΕΠΑΛ, καλλιεργώντας τον εφησυχασμό.

Η αλήθεια είναι ότι το κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ, γίνεται στη λογική προαποφασισμένων μέτρων και περικοπών, της περιστολής των δαπανών που αφορούν μισθοδοσίες στην παιδεία, του κόφτη στις προσλήψεις αναπληρωτών, της αξιολόγησης δομών στο εκπαιδευτικό σύστημα, που έχουν ως συνέπεια την καρατόμηση τμημάτων, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ. Επιδιώκουν να βγουν όσο γίνεται λιγότερα κενά και όσο γίνεται περισσότερα πλεονάσματα, που θα τροφοδοτήσουν την «κινητικότητα». Τα διογκωμένα πλεονάσματα που θα προκύψουν, θα αποτελέσουν το άλλοθι για να απορριφθούν (και φέτος) χιλιάδες αιτήσεις μετάθεσης.

Το κλείσιμο των ΕΠΑΛ αποκλείει τους μαθητές, κυρίως παιδιά λαϊκών - εργατικών οικογενειών, να σπουδάσουν το αντικείμενο που επιθυμούν, κάνοντας άνω κάτω τον προγραμματισμό στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Το «αντικυβερνητικό» επιχείρημα ότι από το κλείσιμο και την αναγκαστική μεταφορά των μαθητών σε άλλο σχολείο, θα επιβαρυνθεί το δημόσιο ως κόστος μεταφοράς, είναι και επιχείρημα της κυβέρνησης για το κλείσιμο των ΕΠΑΛ. Όσοι το επικαλούνται, αποδέχονται τη λογική τους «κόστους - οφέλους» στην εκπαίδευση ενώ το θέμα είναι ότι πρώτα απ’ όλα η παιδεία και η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα. Το διακύβευμα είναι οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και η πλήρης επαγγελματική εξασφάλισή τους με δικαιώματα, που δεν τολμούν να αναφέρουν.

Μόνος δρόμος είναι μέσα από τους συλλόγους να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις δυναμικά μαζί με μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.

  • Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να οργανώσουν τον αγώνα τους. Μπορούμε να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να παρθούν πίσω οι απαράδεκτες αποφάσεις.
  • Τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να διαμορφωθούν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών κι όχι με βάση τις αναδιαρθρώσεις και την περικοπή δαπανών.
  • Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων με πλήρη στελέχωση.
  • Μέγιστο όριο 20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
  • Καλούμε τους διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην αποδεχτούν αυτά τα σχέδια, τους αιρετούς και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να μην νομιμοποιήσουν τα κυβερνητικά σχέδια.
  • Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ