25.3.2018 12:28

Μήνυμα Τσίπρα σε Ερντογάν από τα Ψαρά

«Την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες αλλά ο αλληλοσεβασμός, η καλή γειτονία και η επίδειξη διάθεσης επίλυσης των διαφορών. Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο.»

Σαφές μήνυμα στην προκλητικότητα της Τουρκίας επέλεξε να στείλει από τα ακριτικά Ψαρά, τόπο μαρτυρικής θυσίας την περίοδο της εθνικής απελευθέρωσης ο πρωθυπουργός.

Οι αξίες και τα ιδανικά

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την επίσκεψη του στα Ψαρά από το δημαρχείο. Λίγο αργότερα, τιμώντας με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις και κάτω από μια την πρώτη Ψαριανή σημαία του απελευθερωτικού αγώνα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

«Σε τούτο εδώ τον τόπο και μέσα από την αυτοθυσία των προγόνων μας αναδείχθηκαν υψηλές αξίες και ιδανικά που τούτη εδώ η χώρα υπερασπίζεται επάξια ακόμα και σήμερα στην Ευρώπη αλλά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης. Γιατί πρόκειται για αξίες οικουμενικές, που σ’ αυτό τον τόπο γεννήθηκαν.

Στο διάβα των χρόνων που πέρασαν από τότε, όποτε η λήθη επέτρεψε στο παλιό να επιστρέψει, όποτε δηλαδή επέτρεψε στο σκοταδισμό, στην οπισθοδρόμηση, στους εθνικισμούς να βγουν στο προσκήνιο, είχαμε μεγάλες τραγωδίες στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα που η Ελλάδα βαδίζει στα 200 χρόνια από το έπος του ’21 είμαστε περήφανοι που σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά και παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που περνάμε υπερασπιζόμαστε επάξια τις αξίες και τα ιδανικά που καθόρισαν την εθνική μας αναγέννηση.

Είμαστε περήφανοι γιατί η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, χάρη στην αυτοπεποίθηση και τον αγώνα του λαού της, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, στέκεται όρθια, ως μια χώρα περήφανη, ευρωπαϊκή και δημοκρατική. Αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο στην οποία μας οδήγησαν λάθη, ανεύθυνες και ιδιοτελείς επιλογές, κι είναι μια χώρα που διαρκώς επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με τους γείτονες της.»

Το μήνυμα

Παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκ. Σαντορινιού, του Σεβασμιώτατου Χίου και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρ. Μιχαηλίδη, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα για την τουρκική προκλητικότητα:

Όμως η χώρα μας παράλληλα με αποφασιστικότητα απαιτεί από όλους κι έχει την ικανότητα να διασφαλίζει τον απόλυτο σεβασμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και της εδαφικής της ακεραιότητας. Η Ελλάδα είναι σήμερα πόλος αξιών αλλά και εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή μας. Και για αυτό το λόγο δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ομαλότητα.

Θέλω από αυτή την ιστορική γωνιά της πατρίδας μας να επαναλάβω αυτό που ολόκληρη η Ευρώπη δηλώνει: Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, να σεβαστεί τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Να κατανοήσει ταυτόχρονα ότι στον 21ο αιώνα την ευημερία και την πρόοδο ενός λαού δεν την διασφαλίζουν οι προκλήσεις και οι εθνικιστικές κορώνες αλλά ο αλληλοσεβασμός, η καλή γειτονία και η επίδειξη διάθεσης επίλυσης των διαφορών. Η Ελλάδα αυτό το κατανοεί και το εφαρμόζει. Διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη για να υπηρετήσει την αρχή της καλής γειτονίας.

Η σκέψη μας βρίσκεται παράλληλα στους δυο Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται φυλακισμένοι. Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο αυτούς όσο και τον ελληνικό λαό ότι η σκέψη μας είναι μαζί τους και κάνουμε ό,τι πρέπει και χρειάζεται προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα».

(φωτό: Φρ. Σέργης) 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ