3.8.2020 13:57

Μήνυμα παλμού και αισιοδοξίας από το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ

Μήνυμα παλμού και αισιοδοξίας έστειλαν οι εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ -Οδηγητή στη Χίο. Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής άρχισε να φτάνει στην πλατεία Βουνακίου κόσμος όλων των ηλικιών. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είχαν φροντίσει έτσι ώστε στον χώρο να υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται για την προστασία της υγείας των επισκεπτών. Υπήρχαν σταθμοί αντισηπτικών, συχνές καθαριότητες του χώρου αλλά και σημάνσεις για την διατήρηση των αποστάσεων. 

Στον χώρο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Μ. Κομνηνάκα με εκπροσώπους του Συλλόγου Μουσικών του νησιού όπου άκουσε τα οξυμένα προβλήματά τους. Διαπιστώθηκε από κοινού η υποκρισία της κυβέρνησης που από τη μια αφήνει το λαό έκθετο στην πανδημία χωρίς να στελεχώνει τη δημόσια Υγεία τη στιγμή που κάνει  «λάστιχο» τα πρωτόκολλα για τη στήριξη του κεφαλαίου ενώ από την άλλη εξαντλεί την «αυστηρότητά της» σε βάρος των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων. Η βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στους καλλιτέχνες, με σειρά μέτρων που παλεύει το Κόμμα τόσο σε ό,τι αφορά το εισόδημα με άμεση οικονομική ενίσχυση όσο και σε μια σειρά ελαφρύνσεων όπως η κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος, η αναστολή πληρωμών φόρων και δανείων κ.α., ενώ δεσμεύτηκε να καταθέσει υπόμνημά τους στη Βουλή με τα αιτήματά τους.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους των Οργανώσεων Χίου της ΚΝΕ από την Σοφία Σκουφάλου, η οποία καλωσόρισε τους επισκέπτες και ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες για την συμμετοχή τους. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην στάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τόσο στην περίοδο της πανδημίας όσο και μετά, αλλά και σε όλα όσα πλασάρουν στην νεολαία προσπαθώντας να την πείσουν να πληρώσει ξανά την κρίση τους. 

Το άνοιγμα του καλλιτεχνικού προγράμματος άνοιξαν οι Batala Chios, με τύμπανα και χορό samba reggae, οι οποίοι ξεσήκωσαν το πλήθος, έδωσαν παλμό και προκάλεσαν το ενδιαφέρον όλων. Οι Batala Chios, μια από τις 45 μπάντες Batala σε όλο τον κόσμο, είναι ένας ισχυρός συνδυασμός τυμπάνων και χορού, που αποτυπώνει τη δύναμη και τη ζωντάνια της Βραζιλιάνικης κουλτούρας δημιουργώντας ένα ενθουσιώδες και εθιστικό μείγμα χρωμάτων, ρυθμού και κίνησης. 

Ακολούθησε πολιτική ομιλία από την Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ όπου μιλώντας για το Φεστιβάλ είπε πως «…το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ γίνεται φάρος αντοχής και ελπίδας για τις μάχες που έρχονται», και πως στο χτίσιμό του «…πραγματικά λάμπουν οι αρετές της συλλογικότητας, του σχεδίου για την επίτευξη μεγάλων στόχων. Η συνειδητή πειθαρχία που απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα του καθενός. Φεγγοβολά η εθελοντική προσφορά αλλά και η πολύμορφη προσπάθεια να κατακτηθεί η γνώση για τον κόσμο που μας περιβάλλει, ο πλούτος που υπάρχει στην πολιτιστική δημιουργία ειδικά όταν αυτή εμπνέεται από τον γίγαντα λαό». 

Το πρόγραμμα έκλεισε με αφιέρωμα στο λαϊκό ρεμπέτικο τραγούδι με τους Πέτρο Ντούλη και Σταμάτη Συριώδη, οι οποίοι διασκέδασαν τον κόσμο μέχρι αργά το βράδυ. 

Στο χώρο λειτούργησε επίσης έκθεση βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής, με τις νέες εκδόσεις να  τραβούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Αίσθηση προκάλεσαν και οι εκθέσεις που υπήρχαν και αφορούσαν το προσφυγικό και τους μαθητές.  Αντίστοιχα πολλά  παιχνίδια και πειράματα κράτησαν συντροφιά στους μικρούς επισκέπτες του παιδότοπου. 

Από την ομιλία της Μαρίας Κομνηνάκα

Η Μ. Κομνηνάκα έκανε αναφορά στις ιδιαίτερες συνθήκες του φετινού Φεστιβάλ και την υπευθυνότητα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα μέτρα προστασίας της Υγείας λέγοντας: «Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως κάνει η κυβέρνηση, με τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για το "άνοιγμα" του Τουρισμού, την απουσία καθολικών προληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενόψει μάλιστα του ανοίγματος της κρουαζιέρας. Με την "οριακή" λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, που αντιμετωπίζει ως "κόστος" κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και υποτάσσει και την υγεία στα κέρδη των μεγάλων ξενοδόχων, των ιδιωτικών κλινικών, των μεταφορικών εταιρειών. Για μας η ανθρώπινη ζωή, η υγεία του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι των καπιταλιστικών κερδών. Γιατί εμείς παλεύουμε ώστε να νικήσει η ζωή! Να νικήσουν οι "αφανείς ήρωες", οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ζωής».

Συνέχισε, κάνοντας εκτενή αναφορά στην κατάσταση στην  περιοχή που «μυρίζει μπαρούτι» όπως είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «…το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κάνουν μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στο λαό, τον καλούν να δει τη μεγάλη εικόνα των εξελίξεων, να διαμορφώσει κριτήριο για τη στάση που πρέπει να κρατήσει με αποκλειστικό γνώμονα το δικό του συμφέρον, τη θέληση του να ζήσει μια όμορφη και ειρηνική ζωή».

Οι εξελίξεις επιβάλλουν το δυνάμωμα της πάλης ενάντια σε ένα σύστημα που γεννά κρίσεις πολέμους και προσφυγιά όπως είπε και αυτό «…είναι όρος για να αντιμετωπίζεται τόσο ο φόβος όσο και ο εφησυχασμός, που καλλιεργείται από την επικίνδυνη και αδιέξοδη αστική πολιτική». Μια πολιτική που παρά τις ανέξοδες κοκορομαχίες ανάμεσα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, περιλαμβάνει τον όρκο πίστης που όλοι δίνουν στους δήθεν «προστάτες» και «συμμάχους» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.    

Η βουλευτής του ΚΚΕ στηλίτευσε την πολιτική της Κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των κυβερνήσεων λέγοντας πως είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό αφού, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο «πεδίο βολής» για να ασκούνται «ξένοι φαντάροι», δίνοντας «γη και ύδωρ» στους μακελάρηδες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. «Εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, στα παζάρια των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας. Σε όλους αυτούς δηλαδή, που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα και έχουν φέρει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στα πρόθυρα μιας γενικευμένης ανάφλεξης, με το μάτι στραμμένο στην καταλήστευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής».

Την ίδια στιγμή οι αποκαλούμενοι «προστάτες» μας, οι περιβόητοι σύμμαχοι και προστάτες του διεθνούς δικαίου, για τους οποίους μας παραμυθιάζουν όλες οι κυβερνήσεις, είναι δυνάμεις που ανέχονται, αν δεν ενθαρρύνουν την τούρκικη προκλητικότητα, φέρνοντας ως παράδειγμα τις δηλώσεις του Αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών, που «…μίλησε για «αμφισβητούμενα» ύδατα στο Αιγαίο και ο αμερικάνος πρόξενος -το alter ego όλων των ελληνικών κυβερνήσεων-, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι», ισχυρίστηκε ότι ο όρος «αμφισβητούμενα» αναφέρεται απλώς σε περιοχές όπου περισσότερες από μια χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις! Μια ακόμα προκλητική δήλωση, που εξομοιώνει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις διεκδικήσεις της τούρκικης αστικής τάξης.  Αντίστοιχα γλυκανάλατες ήταν οι αντιδράσεις των ευρωπαίων και νατοϊκών «συμμάχων», στην απαράδεκτη απόφαση της τούρκικης κυβέρνησης για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, ως ακόμα ένα βήμα όξυνσης των θρησκευτικών και εθνικιστικών ανταγωνισμών». 

«Το ΚΚΕ δεν δείχνει την παραμικρή εμπιστοσύνη σε αυτήν την πολιτική,  στο παραμύθι της ευρωΝΑΤΟϊκής “ομοψυχίας”. Στο μόνο που έχουμε εμπιστοσύνη είναι στη δυνατότητα και το δικαίωμα του λαού να εγγυηθεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, να οικοδομήσει σχέσεις φιλίας κι αλληλεγγύης με τους άλλους λαούς που θέλουν όλοι να ζήσουν ειρηνικά. 

Η κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας – ενός κόμματος που υπό καθεστώς σκληρών διώξεων, καταδίκασε από κοινού αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες που ωθούν σε συνθήκες όξυνσης και πολεμικής σύγκρουσης τις δύο χώρες, είναι μια σημαντική συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ακράδαντη πίστη ότι όλα αυτά μπορούν να τα καταφέρουν οι λαοί, αν απαλλαγούν από ντόπιους και ξένους δυνάστες».

Στην ομιλία της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δίλημμα συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου ή συμβιβασμός λέγοντας: «Το δίλημμα συνεκμετάλλευση - συμβιβασμός ή κλιμάκωση - πόλεμος είναι και χωρίς βάση και ψεύτικο! Ουσιαστικά, είναι μέσο εκβιασμού του λαού μας! Η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει νέες εντάσεις, νέα θερμά επεισόδια και τελικά σύγκρουση. Αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση. Τελικά, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγεί η αστική πολιτική που είναι αδιέξοδη. Βέβαια, λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Τόνισε πως οι εξελίξεις δείχνουν πως δεν πρέπει να περάσει το κλίμα εφησυχασμού που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση γύρω από την «αποκλιμάκωση» της έντασης Ελλάδας – Τουρκίας και πως «χρειάζεται λαϊκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, όχι μόνο γιατί είναι σίγουρο πως η τουρκική αστική τάξη θα συνεχίσει τις προκλήσεις είτε στο Αιγαίο είτε στον Έβρο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλά πρώτα απ' όλα γιατί οι «πρωτοβουλίες» ΕΕ - ΗΠΑ, για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, βάζουν όλο και πιο βαθιά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα επικίνδυνο σπιράλ».

Η λογική της «ιμπεριαλιστικής διευθέτησης», που ετοιμάζουν το λαό να δεχτεί πάνω στα «τετελεσμένα», που δημιουργούνται με τις ευλογίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ – ΕΕ, γίνεται «παζαρεύοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να τραβήξουν την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας», όπως είπε, «πάντα προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή». Ο κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο είναι υπαρκτός όπως είπε, «το οποίο με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

Τέλος, επανέλαβε τη σταθερή θέση του ΚΚΕ πως: «Συνεκμετάλλευση σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές και πως τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν λύνουν τα προβλήματα των τουρκικών αμφισβητήσεων για τα σύνορα ή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αντίθετα αποτελούν τη μαγιά για το νέο γύρο παζαριών και αντιθέσεων. Περιπλέκουν περισσότερο τα προβλήματα, γιατί τα εμπλέκουν στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας θα εκδηλωθούν ξανά με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δύο λαούς, δύο χώρες, έχουμε να κάνουμε με ενεργειακούς κολοσσούς που δεν παζαρεύουν εύκολα τα κέρδη τους.

Αν στις δύο χώρες έκαναν κουμάντο οι λαοί, η εξουσία ήταν στα δικά τους χέρια, να είστε σίγουροι πως θα έβρισκαν τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους. Την ίδια στιγμή η επίκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει μια "δίκαιη" λύση, είναι παραπλανητική».

Είναι οι ίδιες δυνάμεις είπε χαρακτηριστικά που «Τσάκισαν τους λαούς, που σήμερα γίνονται πρόσφυγες, γιατί θέλανε να βάλουν στο χέρι ενεργειακές πηγές, να ελέγξουν στρατηγικούς δρόμους. Και στη συνέχεια αυτοί οι ίδιοι επιβάλλουν τον εγκλωβισμό κατά χιλιάδων αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων, στα πολύπαθα νησιά μας, μετατρέποντας τα σε πραγματικά κολαστήρια τόσο για τους ίδιους, όσο τελικά και για το ντόπιο πληθυσμό. Μήπως δεν είναι οι ίδιες δυνάμεις, που επέτρεψαν στην τούρκικη αστική τάξη να παίζει παιχνίδια, χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης για την προώθηση των δικών τους γεωστρατηγικών συμφερόντων. Δεν οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, χτες του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της Νέας Δημοκρατίας, που κάνουν αυτού του είδους τις συμφωνίες; Που συναίνεσαν και συνέβαλαν σε αυτήν την εργαλειοποίηση τόσο με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, αλλά και πιο πρόσφατα με το παζάρια της ελληνικής Κυβέρνησης με την τουρκική, να συμφωνήσουν ουσιαστικά στη νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με αντάλλαγμα να σταματήσει η προώθηση προσφύγων στη χώρα; Ποιος τελικά είναι αυτός που τροφοδοτεί την τούρκικη προκλητικότητα;

Και το χειρότερο είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις προσφέρουν σταθερά τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση όλων αυτών των επεμβάσεων που μακελεύουν τους λαούς. 

  • Με τις βάσεις που σκόρπισαν σε όλη τη χώρα
  • Με τα 4 δισ. που δίνουμε κάθε χρόνο για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, άσχετες με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας αλλά και
  • Με την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών αποστολών σε αυτές τις χώρες.

Κι όλα αυτά γιατί τμήματα του ελληνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου διεκδικούν μερίδιο από το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος χωρών και λαών της περιοχής.

Για τα κέρδη του κεφαλαίου η χώρα μας συμμετέχει με τα μπούνια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Για τα κέρδη του κεφαλαίου μας παραμυθιάζουν, χρόνια τώρα, πως αν είμαστε τα πρωτοπαλίκαρα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τότε δήθεν θα εξασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Κλείνοντας, είπε: «Το ΚΚΕ -όπως έκανε πάντα- λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί τον λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:

- Να μην υπάρξει καμία αλλαγή των συνόρων.

- Για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή και την επιστροφή από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

- Για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

- Για την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

Το Κόμμα μας υποστηρίζει τη μη αλλαγή συνόρων, όπως και τη μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ούτε στη μία ούτε στην άλλη άρχουσα τάξη.

Η θέση μας αυτή συνδέεται με τη σοσιαλιστική προοπτική. Μέσα σε αυτά τα σύνορα και αξιοποιώντας αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές θα χτιστεί η νέα σοσιαλιστική κοινωνία, που βέβαια θα έχει μοναδικό κριτήριο την ευημερία του λαού.

Άλλωστε οριστική, δίκαιη και συμφέρουσα για τους λαούς λύση τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Τουρκία, μπορεί να φέρει μόνο η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός.

Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των λαών.

Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ