4.9.2019 12:53

Μήνυμα Μητσοτάκη για δίκαιη κατανομή προσφύγων

Μηνύματα προς την Ευρώπη για την ανάγκη δίκαιης κατανομής προσφύγων αλλά και προς την Άγκυρα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα πλέγμα δράσεων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να μην αναβιώσουν μέρες του 2015, ενώ για το θέμα συνεχίζονται οι πολιτικές κόντρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός -που είχε συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του- επεσήμανε πως η Ευρώπη πρέπει επίσης να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Για να σημειώσει πως «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της -και τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα- και να μεριμνά για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη. Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος». 

Κριτική για την Τουρκία
Παράλληλα σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να εφαρμόσει όσα η ίδια έχει συμφωνήσει, για τον εντοπισμό και την αδρανοποίηση των δικτύων διακινητών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από την υπογραφή της συμφωνίας μόνο 1.800 μετανάστες έχουν γυρίσει στην Τουρκία και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρονταν στο ταξίδι στην Ολλανδία και σημείωναν πως διαπιστώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό, είναι αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. 

Ιδίως για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας -που είχε ολοκληρωθεί, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επί Ολλανδικής Προεδρίας- συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών. Κάτι που όπως ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ