Πολιτική

11/12/17 21:27

τελ. ενημ.: 12/12/17 13:52

Μεικτό σύστημα κατηγοριοποίησης των νησιών για να αποφευχθεί η οριζόντια αύξηση του ΦΠΑ

Αναλυτικές λεπτομέρειες για όσα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με βουλευτές του Αιγαίου δίνει στη δημοσιότητα το skai.gr Σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού Μέσου επί τάπητος τέθηκε ένα μεικτό σύστημα κατηγοριοποίησης των νησιών, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ώστε να μην αυξηθεί οριζόντια ο ΦΠΑ και στα 32 νησιά από την 1η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει πως σε ορισμένα νησιά ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος με βάση συγκεκριμένα γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια. «Ένα τέτοιο νησί θα μπορούσε να είναι η Λέσβος, που φιλοξενεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ή η Κως που είχε να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες του σεισμού του καλοκαιριού», αναφέρει το skai.gr. Κατά πληροφορίες του «π» η πρόταση εξαίρεσης από την αύξηση θα στηριχτεί στη μεταναστευτική κρίση και ενδέχεται να συμπεριλάβει και το νησί μας.

Στα υπόλοιπα νησιά η διαφορά από την αύξηση του ΦΠΑ θα μπορούσε να τακτοποιηθεί με άλλους τρόπους, φορολογικούς, ενισχυτικούς ή επιδοματικούς, και πάλι με κριτήρια.

Οποιοδήποτε σχέδιο ωστόσο θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς.