8.10.2019 12:23

Με την μεταναστευτική πολιτική της Ν.Δ. τα «βάζει» και πάλι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει όραμα και σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Υπερισχύει το ακροδεξιό και λαϊκίστικό κομμάτι του κόμματος», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου

Η Διαχείριση του Προσφυγικού-μεταναστευτικού ως ευαίσθητου και συγχρόνως παγκόσμιου ζητήματος, χρήζει σοβαρότητας και συγκεκριμένης-στοχευμένης πολιτικής. Η Κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς σχέδιο και όραμα αλλά πολύ περισσότερο με διαφορετικές προσεγγίσεις εσωκομματικά παλινωδεί και ταλαντεύεται, υπερισχύοντας το ακροδεξιό και λαϊκίστικο κομμάτι της.

Αφού ,αδράνησε επί δύο μήνες για τις μεταφορές προσφύγων από τα νησιά  και αφού ανακάλυψε ότι είναι γεωπολιτικοί οι λόγοι αύξησης των ροών, κάνοντας δήθεν συσκέψεις ,δημιούργησε μια ασφυκτική και πρωτοφανή  κατάσταση ,εξαντλώντας τις αντοχές των τοπικών κοινωνιών.

Ποντάρισε  προεκλογικά στον ρατσισμό ,την ξενοφοβία και στα ακροδεξιά αντανακλαστικά του συντηρητικού της ακροατηρίου, λέγοντας ψέματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, φορτώνοντας του τα πάντα.

Αυτή την τη στιγμή και για πρώτη φορά βρίσκονται στη Χίο περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το μόνο που γίνεται είναι κάποιες ελάχιστες αναχωρήσεις και αυτό αναγκαστικά , σε αμφίβολης επάρκειας δομών, για να προλάβουν τον Χειμώνα που έρχεται.

 Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αποδεικνύουν  το αντιμεταναστευτικό μένος της ΝΔ και παραβιάζουν ευθέως το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Εξαγγέλθηκε η πρόθεση  γενικευμένης κράτησης αιτούντων ασύλου σε κλειστά κέντρα – φυλακές-,προβλέπουν πρακτικές αποτροπής κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προετοιμάζοντας το έδαφος για εκ νέου μετατροπή του Αιγαίου σε υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών, βαφτίζουν αυθαίρετα το πρόβλημα «μεταναστευτικό» και όχι «προσφυγικό», χωρίς να έχουν καν εξετάσει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, παραβιάζοντας έτσι κατάφωρα τη Συνθήκη της Γενεύης.

Από τα ευτράπελα  όμως –που δηλώνουν την άγνοια τους-,είναι  ότι υπόσχονται επιτάχυνση των διαδικασιών και μιλούν για 9μηνη διάρκεια των δελτίων αιτούντων ασύλου «με σκοπό την πιο συχνή επαφή με τις Αρχές», ενώ σήμερα η διάρκειά τους είναι εξάμηνη!

 

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ως κυβέρνηση  παραδώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φιλοξενίας, ένταξης και επιστροφών έως τέλος 2020. Το σχέδιο αυτό είχε αποσταλεί και εγκριθεί στην DGHOME, αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Άμεση προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι :

  • Να αποσυμφορηθούν τα νησιά με μαζικές μεταφορές προς την ενδοχώρα προσφύγων και μεταναστών που έχουν διασφαλίσει άρση γεωγραφικού περιορισμού. Υπενθυμίζουμε ότι είχε ήδη  σχεδιασθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής,  πρόγραμμα μεταφοράς και φιλοξενίας 15.000 θέσεων στην ενδοχώρα. Αυτό πάγωσε μαζί με την κατάργηση του Υπουργείου από την ΝΔ.
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου σύμφωνα πάντα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
  • Η προστασία της υγείας του τοπικού πληθυσμού και των προσφύγων-μεταναστών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ρατσιστική κατάργηση της γρήγορης απόδοσης ΑΜΚΑ-απόφαση Υπουργού Εργασίας-, ώστε να έχουν ξανά πρόσβαση οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Απαιτείται η άμεση κατάργηση της απόφασης. Η έκδοση ΑΜΚΑ και η πρόσβαση στην υγεία διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με υπευθυνότητα και σε αντίθεση με την ισοπεδωτική και κακεντρεχή συμπεριφορά της ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναγνωρίζουμε ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα βασικά αλληλεγγύης και ανθρώπινων δικαιωμάτων που δεν επιτρέπει ούτε πολιτικάντικες ούτε αυταρχικές λογικές. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ