17.6.2018 12:27

Με εξώδικο στην «Αλήθεια» ανακοίνωσε την ακύρωση της συμφωνίας μετεγκατάστασης η EASO

Σοβαρά εσωτερικά προβλήματα αντιμετωπίζει η EASO, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, τα οποία έχουν άμεση επίπτωση στην αποδοτικότητα της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου –η οποία συνεργάζεται στενά με την EASO– όσον αφορά την προσπάθειά εξέτασης χιλιάδων αιτημάτων ασύλου που έχουν κατατεθεί στη χώρα μας. 

Προκειμένου να υπάρξει χώρος για περισσότερο προσωπικό και να επισπευσθούν οι διαδικασίες, είχε σχεδιαστεί η μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου που στεγάζονται εντός των hotspots, σε άλλα κτίρια. Ωστόσο η διαδικασία έχει «παγώσει», γεγονός πάντως που από την πλευρά της η ΕASO το αποδίδει σε γραφειοκρατικά προβλήματα. Η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Οικονομικών Ελέγχων) πραγματοποιεί εδώ και μήνες ελέγχους στη συγκεκριμένη υπηρεσία, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιηθεί κάτι προς το παρόν.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς η αξιοπιστία της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι πολύ σημαντική για τη διαχείριση του μεταναστευτικού θέματος. Οποιαδήποτε υποψία για κακοδιαχείριση θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση από τη μία έχει αποφασίσει τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για το μεταναστευτικό, ενώ ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σκληραίνουν τη στάση τους αρνούμενες να δεχθούν μετανάστες και πρόσφυγες.

Μόλις προχθές, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων στην EASO, απομακρύνθηκε από τη θέση του ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας, Πορτογάλος José Carreira έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες. Επισήμως, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση της «Κ» δεν επιβεβαίωσε την είδηση.

Στην Ελλάδα κλιμάκιο της OLAF εμφανίστηκε στη Χίο τον προηγούμενο Μάρτιο στα γραφεία της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια». Οπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του κλιμακίου στον ιδιοκτήτη της εφημερίδας, Γιάννη Τζούμα, πραγματοποιούσαν έλεγχο όσον αφορά την EASO.

Ο κ. Γιάννης Τζούμας τον Αύγουστο του 2017 είχε υπογράψει με την EASO συμβόλαιο ενοικίασης κτιρίου 800 τ.μ. ιδιοκτησίας του (χώρος όπου στεγάζονταν παλαιότερα η εφημερίδα).

«Το κτίριο προοριζόταν για τη στέγαση των γραφείων ασύλου που θα μεταφέρονταν από τον χώρο της ΒΙΑΛ (το hotspot της Χίου). Επρεπε να γίνουν εσωτερικές εργασίες. Ομως δεν είχαν κάνει καμία ενέργεια έως ότου ήρθε το κλιμάκιο της OLAF», διηγείται ο κ. Τζούμας.

«Ο επικεφαλής μού έδειξε μια φωτογραφία στο κινητό του, τον διευθυντή της EASO και με ρώτησε: αυτός είναι ο άνθρωπος με τον οποίο υπέγραψες το συμβόλαιο; Απάντησα καταφατικά, ζήτησαν όλα τα σχετικά χαρτιά και έφυγαν», καταλήγει.

Ακύρωση συμβολαίου

Στις 25 Μαΐου 2018, ο κ. Τζούμας έλαβε ένα εξώδικο από την EASO με το οποίο ζητούσε την ακύρωση του συμβολαίου γιατί δεν θα πραγματοποιούνταν η επένδυση. Σύμφωνα με το έγγραφο, η υπηρεσία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια για την πραγματοποίηση των αναγκαίων εργασιών στο κτίριο.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ