23.9.2017 9:14

Με άδεια χέρια και ένταση ο Μ. Βερβέι στη Μυτιλήνη

Το πλήρες αδιέξοδο της ερμηνείας που γίνεται από την Ε.Ε. στη Συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό επιβεβαιώθηκε στην επίσκεψη του κ. Μ. Βερβέι, συντονιστή της κοινής δήλωσης, στη Λέσβο. Οι συνθήκες ασφυξίας στους δυο καταυλισμούς του γειτονικού μας νησιού επέβαλαν την επίσκεψη του ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος αποδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να ανακουφιστούν τα νησιά και, σαν να μην έφτανε αυτό, ήταν ιδιαίτερα ερειστικός στη συνάντηση του με το δήμαρχο Σπ. Γαληνό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντασης στη μεταξύ τους συζήτηση.

Αναλυτική είναι η περιγραφή της επίσκεψης από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκράτης»:  Τις εγκαταστάσεις διαμονής μεταναστών σε Μόρια και Καρά Τεπέ επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο υπεύθυνος Συντονιστής της Επιχειρησιακής Εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας Μάρτιν Βερβέι, προκειμένου να σχηματίσει εικόνα της νέας κατάστασης, μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο μήνα.

Και στα δύο κέντρα, ο Μ. Βερβέι ξεναγήθηκε από τους υπεύθυνους, που του περιέγραψαν τα γεγονότα και τα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την αύξηση των αφίξεων τον τελευταίο μήνα. 

Στις 3 το μεσημέρι, ο Συντονιστής Εφαρμογής της Συμφωνίας, είχε δίωρη συνάντηση με το Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε σε αρκετά υψηλούς τόνους, αφού ειπώθηκαν οδυνηρές αλήθειες από την πλευρά του Δημάρχου, ειδικότερα όταν εμμέσως πλην σαφώς ο Μ. Βερβέι θέλησε να ασκήσει πίεση, ώστε να δεχθεί ο Καρά Τεπές περισσότερους μετανάστες.

Φαίνεται ότι ο Σπ. Γαληνός, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ροές είναι μεν μικρές, ωστόσο είναι αρκετά αυξημένες σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μεταναστών στα Κέντρα. Τόνισε δε, ότι η κατάσταση στο νησί και στην τοπική κοινωνία μοιάζει σαν ένα μπαλόνι που φουσκώνει διαρκώς και ανεξέλεγκτα και πρόσθεσε πως τώρα είναι σε οριακό σημείο και κινδυνεύει να σκάσει. Αναφερόμενος στις αιτίες της αύξησης, ο Σπ. Γαληνός τόνισε ότι πρόκειται για παιχνίδι τακτικής της Τουρκίας, προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δικούς της σκοπούς, ωστόσο συνέχισε ο Δήμαρχος, δεν μπορεί να παίζεται διαρκώς πολιτικό παιχνίδι στην πλάτη του νησιού και τους τόπους.

Ο Μ. Βερβέι επί της ουσίας, δεν πρόσθεσε κάποια νέα πληροφορία σε αυτά που όλοι γνωρίζουν, ούτε υποσχέθηκε κάτι. Το μόνο που είπε, είναι ότι καθημερινά φεύγουν άτομα προς την Ηπειρωτική Ελλάδα και ότι η επίσπευση των διαδικασιών είναι θέμα της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην αύξηση των ροών, προσπάθησε να δικαιολογήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι οφείλεται σε διάφορες συγκυρίες, οι οποίες δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν.

Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ...

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιο σημείο της συζήτησης, ο Μ. Βερβέι απείλησε εμμέσως πλην σαφώς το Δήμαρχο, να δεχθεί περισσότερες οικογένειες στον Καρά Τεπέ, ώστε να αποσυμφορηθεί η Μόρια, γιατί όπως είπε, θα κάνει σχετική αναφορά σε επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας με νόημα ότι η Ευρώπη και οι φορολογούμενοί της, έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για το μεταναστευτικό και το στήσιμο κέντρων διαμονής, όπως είναι ο Καρά Τεπές.

Η φράση αυτή φαίνεται πως εξόργισε το Δήμαρχο, ο οποίος αντέτεινε πως και οι Λέσβιοι και οι νησιώτες φορολογούμενοι, έχουν πληρώσει πολλά για το μεταναστευτικό, μέσω των δήμων τους και ποτέ δεν πήραν πίσω όσα τους οφείλονται. Πρόσθεσε δε, ότι το 2015, όταν κανείς δεν ασχολείτο με το θέμα, η Λέσβος τα έβγαζε πέρα μόνη της και οι ψαράδες είχαν αφήσει τις δουλειές τους και πάλευαν να σώσουν ανθρώπους και παιδιά από τη θάλασσα.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ