5.2.2022 8:18

Μ. Σχοινάς: «Η Ελλάδα πρωτοστατεί στη συνδιαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής»

Την τιμητική διάκριση «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Α' τάξης» απένειμε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Η απονομή έγινε στο Υπουργείο Μετανάστευσης.

Παραλαμβάνοντας τη Διαμνημόνευση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα σήμερα διαχειρίζεται το Μεταναστευτικό με σαφές πλάνο, απτά αποτελέσματα και πρωτοστατεί στη συνδιαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής συνεκτικής πολιτικής». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «από το θλιβερό σύμβολο της μη Ευρώπης, που ήταν η Μόρια, βρεθήκαμε μαζί πριν από λίγους μήνες στα πρότυπα κέντρα της Σάμου, της Λέρου και της Κω που σηματοδοτούν μια πιο αποτελεσματική, πιο ευρωπαϊκή, πιο συστηματική φάση στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς όφελος των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών, που επωμίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο κατά την προηγούμενη περίοδο».

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε επιπλέον ότι «η πρόοδος και οι προσπάθειες της Ελλάδας δεν περνούν απαρατήρητες στην Ευρώπη» και ξεχώρισε ως σημαντικά βήματα της χώρας στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού τη σημαντική μείωση στο χρόνο επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου, τη θέσπιση ειδικού γραμματέα για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και την ανάθεση στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας της αρμοδιότητας να ερευνά καταγγελίες για επαναπροωθήσεις. Τα βήματα αυτά, επεσήμανε, «εδραιώνουν περαιτέρω το ρόλο της χώρας μας ως ένα ισχυρό αλλά δίκαιο σύνορο της ενωμένης Ευρώπης».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε, εξάλλου, ότι από το 2015, «τη χειρότερη χρονιά της κρίσης του Προσφυγικού και του Μεταναστευτικού», η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει «πάνω από 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική στήριξη στην Ελλάδα», ενώ η χώρα θα λάβει «αυξημένα ευρωπαϊκά κονδύλια και από το νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την επόμενη επταετία».

Τέλος, σημείωσε ότι αποτελεί μονόδρομο «μια γνήσια ολιστική, συνεκτική και δίκαιη ευρωπαϊκή προσέγγιση στο Μεταναστευτικό», λύση που θα περάσει «μόνο μέσα από τη νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ένα Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο έχουμε προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κατά την απονομή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι τον Μάρτιο του 2020, «όταν η Ελλάδα δέχθηκε την απρόκλητη επίθεση της Τουρκίας μέσω της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού, ο κ. Σχοινάς στάθηκε δίπλα μας κινητοποιώντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλευρό της Ελλάδας και αναδεικνύοντας την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων». Έκτοτε, συνέχισε ο υπουργός, ο κ. Σχοινάς «έχει υποβοηθήσει σημαντικά τις προσπάθειές μας για ανάκτηση του ελέγχου στο Μεταναστευτικό και για την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής». Εξίσου ουσιαστικός υπήρξε ο ρόλος του, πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης, «στην πιο πρόσφατη κρίση εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία, συμβάλλοντας στην αποσυμπίεση της κατάστασης και την ενίσχυση των πληττόμενων κρατών-μελών».

Αναφερόμενος στο θάνατο 19 μεταναστών από το ψύχος στην Τουρκία, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι το περιστατικό αυτό «αναδεικνύει τη σημασία καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και των δικτύων των λαθροδιακινητών που θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο ζωές ανθρώπων με μόνο γνώμονα το οικονομικό συμφέρον». Ταυτόχρονα, συνέχισε, «καθιστά για μια ακόμα φορά εμφανή την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, για αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων και μεταμόρφωσής της σε έναν καλόπιστο εταίρο της ΕΕ και στο κρίσιμο ζήτημα του Μεταναστευτικού».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ