30.3.2020 20:54

ΛΑΣ Βορείου Αιγαίου: «Σε ξενοδοχεία και σε καραντίνα οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες»

Η θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο αίτημα του Νότη Μηταράκη για καθορισμό χώρων από τους Δήμους

Για όσο κρατά η πανδημία του κορονοϊού, πρέπει να εφαρμοστεί και για τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι ισχύει για όλους όσους έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό. Να μπαίνουν για 14 μέρες σε καθεστώς καραντίνας. Για το σκοπό αυτό ο πιο κατάλληλος χώρος είναι τα ξενοδοχεία στα οποία πρέπει, με ευθύνη της κυβέρνησης, να υπάρχει η κατάλληλη ιατρική φροντίδα και ο εξοπλισμός για την προστασία από την επιδημία. Η διαμόρφωση άλλων δόμων, μπρος στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση της Τουρκίας να ανοίξει ξανά τις “στρόφιγγες”‘, αξιοποιώντας τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποσπάσει περισσότερη στήριξη και νέα οφέλη από ΕΕ και ΝΑΤΟ, το πιο πιθανό, με βάσει την πολιτική της κυβέρνησης, είναι να μετατραπούν σε νέα hot spots.

Αυτή η θέση μας συνδέεται αναπόσπαστα με την απαίτηση, η κυβέρνηση να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει και πάρει εδώ και τώρα πίσω, τις επιτάξεις των χώρων και να εγκαταλείψει τον αντιδραστικό σχεδιασμό της για τη δημιουργία και νέων κλειστών ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου.

Να αφήσει τις καθησυχαστικές δηλώσεις και να λάβει, αμέσως ουσιαστικά μέτρα για να μην μετατραπούν τα hot spots των χιλιάδων στοιβαγμένων, σε απάνθρωπες συνθήκες προσφύγων και μεταναστών, σε σύγχρονα κρεματόρια. Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spot. Να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά.

Παράλληλα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, επιτάσσοντας πλοία, έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Η κυβέρνηση οφείλει και με αφορμή την πανδημία να σταματήσει να υλοποιεί, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ που με συμφωνία με την Τουρκία, καταδικάζει τα νησιά του Αιγαίου να μετατραπούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Τώρα πρέπει να κλείσει τα hot spots και να διεκδικήσει οι επιτροπές ασύλου της ΕΕ και του ΟΗΕ να μεταφερθούν εκεί που είναι συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ