Πολιτική

24/1/20 11:22

τελ. ενημ.: 24/1/20 11:22

ΚΚΕ: «Πυρά» κατά κυβέρνησης-περιφερειάρχη Β. Αιγαίου για το μεταναστευτικό

Για κυβέρνηση που «συνεχίζει να κωφεύει απέναντι στην ισχυρή απαίτηση του λαού των νησιών του Αιγαίου, που διατρανώθηκε και με μαζικά συλλαλητήρια, να σταματήσει αμέσως ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot «της  ντροπής και της εξαθλίωσης» και να μη δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά, ούτε ανοικτά, κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Όπως σημειώνει, «αυτό φανερώνουν» οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και τους δημάρχους των νησιών, στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κυβέρνηση «εμμένει στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, με την οποία είχε συμφωνήσει και υλοποιήσει πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας τη δημιουργία και κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά του Αιγαίου».

Όπως υποστηρίζει, τα επιχειρήματά της είναι «διάτρητα και αντιδραστικά», καθώς «η λειτουργία των "κλειστών προαναχωρισιακών κέντρων" δεν πρόκειται να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές, όπως δεν τις σταμάτησε ούτε ο χρόνιος εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και σε άθλιες συνθήκες στις Μόριες των νησιών, ούτε οι εκατοντάδες πνιγμοί. Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να αποκτήσουν τα νησιά περισσότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περισσότερες χιλιάδες εγκλωβισμένους σε ακόμα πιο άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες».

Επιπλέον, το ΚΚΕ θεωρεί πως η αποτροπή προσφύγων και μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα, την οποία ζητεί και ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, αποτελεί μια «φρικτή προτροπή, που πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα από όλους. Αυτό που ζητά είναι να βουλιάζονται και να πνίγονται στις δικές μας θάλασσες οι ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης είναι έκθετος από τη δήλωση του υπουργού Ν. Μηταράκη ότι "συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν οι κλειστές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος"».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τον λαό των νησιών να απαντήσει στην πολιτική της ΕΕ και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, «δυναμώνοντας την πάλη του» για να υπάρξει τώρα απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών. Ζητεί δε να κλείσουν τώρα όλα hot spot στα νησιά, να μην ανοίξουν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά, αλλά να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη στην ηπειρωτική χώρα, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

«Τα ακροδεξιά παραληρήματα του περιφερειάρχη δυσφημούν τα δίκαια αιτήματα και την αλληλεγγύη που εκφράζει η πλειοψηφία των νησιωτών. Καμιά εμπιστοσύνη σε όσα δηλώνει κατά της κυβερνητικής πολιτικής» αναφέρει το ΚΚΕ.

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση