9.4.2019 15:54

ΚΚΕ: «Πότε θα σταματήσει η άδικη επιβάρυνση των μικροεπαγγελματιών σε απομακρυσμένα χωριά της Χίου;»

Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στ. Τάσσος, Ν. Καραθανασόπουλος, Διαμ. Μανωλάκου και Μαν. Συνρυχάκης αναφορικά με την επιβολή τελών σε χωριά της Χίου και συγκεκριμένα στο Βουνό, στην Παγίδα και στο Μυρμήγκι.

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Για την πληθυσμιακή εξαίρεση λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη Απογραφή Μόνιμου Πληθυσμού της Χώρας.

Επίσης το έγγραφο Δ12Α 1146052 ΕΞ 2011, αναφέρει ότι για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, θα ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός των χωριών τα οποία αποτελούσαν, πριν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» (ν. 2539/1997), αυτοτελή νομικά πρόσωπα, δηλαδή κοινότητες, και όχι ο πληθυσμός των χωριών αυτών.

Στη Χίο υπάρχουν τρία χωρία, Βουνό, Παγίδα και Μυρμήγκι, με πληθυσμό το καθένα από αυτά κάτω των 200 κατοίκων. Στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολού­μενους των 3 αυτών χωριών επιβάλλεται κάθε χρόνο Τέλος Επιτηδεύματος γιατί στο νόμο 2539/97, «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», είχε προηγηθεί η συνένωση των κοινοτήτων σε δήμο, με αποτέλεσμα να χάνουν το δικαίωμα εξαίρεσης.

Ανεξάρτητα από πότε έγινε η συνένωσή τους σε Δήμο τα χωριά αυτά, και σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες αντίστοιχές περιπτώσεις χωριών και οικισμών σε όλη την Ελλάδα, στην ουσία δεν αποτελούν χώρους οικονομικής δραστηριότητας όπως χαρακτηρίζονται οι δήμοι αλλά με βάση τις σημερινές διατάξεις οι μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχο­λούμενοι στα χωριά αυτά επιβαρύνονται με ένα ακόμα «χαράτσι» με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, να ζουν στο άγχος και την ανασφάλεια, κάνοντας τη κατάσταση τους ανυπόφορη.

Έτσι και αλλιώς το τέλος επιτηδεύματος είναι ένας άδικός φόρος που πρέπει να καταργηθεί για όλους τους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12.000 €. Η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική που έχει πέσει άδικα στις πλάτες των επαγγελματιών ιδιαίτερα τη τελευταία δεκαετία, με τη φορολογία από το 1ο ευρώ, τη συσσώρευση χρεών σε εφορίες και ταμεία, την καθημερινή απειλή των κατασχέσεων έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο συνολικά για την επιβίωσή τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τί συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση για τις αναφερόμενες περιπτώσεις  και να σταματήσει η άδικη επιβάρυνση των μικροεπαγγελματιών από ένα πρόσθετο βάρος όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος;», αναφέρουν οι βουλευτές.

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ