15.7.2022 13:31

ΚΚΕ: "Η προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική ασυδοσία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ψηφιακής κάρτας"

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Η περίφημη ψηφιακή ωρομέτρηση μέσω της ψηφιακής κάρτας που θα έβαζε φραγμό στη "μαύρη" εργασία και θα τερμάτιζε το καθεστώς της απλήρωτης δουλειάς και των υπερωριών, αποδείχτηκε άμεσα και στην πράξη "αέρας κοπανιστός" καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καταρχάς στα super market και στον κλάδο των τραπεζών είχαν έτοιμο σχεδιασμό για να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια καταγραφής. Με εσωτερική αλληλογραφία και σαφείς οδηγίες προς τον διευθυντικό μηχανισμό τους διατηρούν ανέγγιχτο το καθεστώς της ελαστικής εργασίας και της ζωής-λάστιχο για χιλιάδες εργαζόμενους στις τράπεζες και στο εμπόριο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις και παρεμβάσεις σωματείων εμποροϋπαλλήλων και σωματείων στις τράπεζες, η εργοδοσία είχε πάρει μέτρα με εσωτερικά σημειώματα και διευθυντικές υποδείξεις ώστε να συνεχιστεί αμείωτα η απλήρωτη εργασία με ότι χαρακτηριστικά αυτή παίρνει, σαρώνοντας παράλληλα τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. 

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν είναι ένα απλό τεχνικό εργαλείο καταμέτρησης των ωρών εργασίας. Αξιοποιείται για την εφαρμογή της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου και των απλήρωτων υπερωριών, καθώς και για τη διάσπαση του χρόνου εργασίας σε "ενεργό" και "ανενεργό", με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτές τις συνθήκες που η εργοδοτική ασυδοσία είναι ανεξέλεγκτη, η κυβέρνηση έχοντας μετατρέψει το Σ.ΕΠ.Ε. σε ανεξάρτητη αρχή επιδιώκει να υπάρξει άρση κάθε κρατικής ευθύνης. Είναι δική της ευθύνη αλλά και διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Επιθεώρησης Εργασίας είναι πλήρως απαξιωμένοι, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες, με ελάχιστα κλιμάκια ελέγχου ανά μέρα, με ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής και υπηρεσιακών αυτοκινήτων. Οι όποιοι έλεγχοι γίνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις καθημερινές καταγγελίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους εργασίας;

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ