22.9.2020 11:55

"Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση της επέκτασης" [Ηχητικό]

Ερώτηση στο Υπουργείο Υποδομών από τον Βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με το αεροδρόμιο Χίου κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Μιχαηλίδης. Η ερώτηση συνυπογράφεται από τον αρμόδιο τομεάρχη της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκο Παππά.

Η ερώτηση καταρχάς περιγράφει τους λόγους για τους οποίους η αναβάθμιση του αερολιμένα Χίου αποτελεί ύψιστη κοινωνική, συγκοινωνιακή, αναπτυξιακή και οικονομική αναγκαιότητα για το νησί: το έργο αναμένεται να αποκαταστήσει την προβληματική σύνδεση και ακριβή μετακίνηση από και προς τη Χίο, καθώς και να δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική οικονομία του νησιού μέσω της τεχνικής και οικονομικής διευκόλυνσης διενέργειας διεθνών πτήσεων.

Για ακριβώς αυτούς τους λόγους, αλλά και επειδή έδωσε τέλος στην παροιμιώδη στασιμότητα των προηγούμενων δεκαετιών, το «Μνημόνιο Συνεργασίας» που υπεγράφη στις 18 Μαΐου 2018 με πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και το Δήμο Χίου, αποτέλεσε ένα εξαιρετικά θετικό βήμα επανεκκίνησης, ουσιαστικά, του έργου σε στέρεες βάσεις. Το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει επακριβώς τα έργα και τις διαδικασίες που αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει ο κάθε συμβαλλόμενος. Ευλόγως, η βασική ευθύνη υλοποίησης του έργου, μέσω τεσσάρων δεσμών υποχρεώσεων, αναλήφθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όμως, τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις διάφορες διαδικασίες, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί στη δυνατότητα απορρόφησης των (απολύτως απαραίτητων) ευρωπαϊκών πόρων. Παράλληλα, η πληροφόρηση γύρω από την πορεία του έργου είναι αποσπασματική και εν γένει προβληματική, καθώς το Υπουργείο δεν έχει προβεί σε επίσημη και αναλυτική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πορεία υλοποίησης και το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Με βάση τα παραπάνω, ο Α. Μιχαηλίδης ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί με ευθύνη του Υπουργείου αναφορικά με το έργο βελτίωσης και αναβάθμισης του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, για το ακριβές χρονοδιάγραμμα και τον προγραμματισμό όλου του επικείμενου διαστήματος, για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις και δεν θα κινδυνεύσει η συγχρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και για τον εκτιμώμενο χρόνο έναρξης των κυρίων εργασιών, δηλαδή επέκτασης του αεροδιαδρόμου και αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Αρχείο PDF

21-09-20 Μιχαηλίδης_αεροδρόμιο Χίου_κατατεθείσα ερώτηση

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ