21.6.2017 20:10

Καίει τον «αιφνιδιασμό» Μηταράκη η ενημέρωση Μιχαηλίδη για τις υπουργικές απαντήσεις

ΒΕΝΤΕΤΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ανοίγει η unfair δημοσιοποίηση από τον Ανδρ. Μιχαηλίδη μέρους των απαντήσεων υπουργών στο Ν. Μηταράκη για τα εκκρεμή θέματα υποδομών του νησιού

Με μια πολιτική κίνηση ασυνήθιστη, unfair, ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ στερεί από το συνάδελφο του της Ν.Δ. το δικαίωμα να κρίνει πρώτος τις απαντήσεις που έλαβε η ερώτηση του για την πορεία των βασικών έργων υποδομής του νησιού. Οι απαντήσεις δεν έχουν ως τώρα δημοσιοποιηθεί από το Ν. Μηταράκη, καθώς δεν έχουν κατατεθεί στο σύνολο τους από τα υπουργεία.

Ο Ανδρ. Μιχαηλίδης επιλέγει να δημοσιοποιήσει αποσπασματικά μόνο σημεία των απαντήσεων, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στο εύρος των ερωτημάτων που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ.. Ειδικότερα, πέρα από το πολιτικό σκεπτικό της ενημέρωσης του, για το κατά πόσο έχει το δικαίωμα ένας βουλευτής αντιπολίτευσης να απαιτεί έργο από μια κυβέρνηση διετίας, οι πολύ περιορισμένες απαντήσεις των υπουργών που φέρνει στη δημοσιότητα ο κ. Μιχαηλίδης δεν διαφωτίζουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης, παρά μεταβιβάζουν, ως συνήθως, τις ευθύνες για το σταμάτημα των έργων υποδομής, σε ελλείψεις τοπικών φορέων. Δείγμα πολιτικής βούλησης δεν παρουσιάζουν.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

«Προ δύο μηνών ο βουλευτής τη ΝΔ κ. Μηταράκης κατέθεσε ερώτηση σε εννιά Υπουργούς σχετικά με μια σειρά από έργα υποδομής στη Χίο. Ανεξάρτητα από την επικοινωνιακή φιέστα που στήθηκε για την παρουσίαση της ερώτησης καθώς και από την προφανή πολιτική της στόχευση, η αλήθεια είναι ότι αναμέναμε με ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε για τις απαντήσεις της κυβέρνησης. Ακριβώς για τον λόγο αυτό προκαλεί έκπληξη το ότι, ενώ έχουν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις από σειρά υπουργείων, ο βουλευτής της ΝΔ δεν έχει ακόμα δημοσιοποιήσει ή σχολιάσει αυτές τις απαντήσεις (όπως συνηθίζει σε άλλες περιπτώσεις). Βεβαίως, η ανάγνωση των υπουργικών απαντήσεων καθιστά κατανοητή αυτή την «αμέλεια» και αμηχανία του κ. βουλευτή. Εστιάζοντας στα βασικά σημεία των απαντήσεων – οι οποίες είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής, όπως ισχύει για όλες τις ερωτήσεις βουλευτών – μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

-       Για το masterplanτου λιμανιού: Όπως αναφέρει στην απάντησή του το Υπ. Ναυτιλίας, πρέπει να ολοκληρωθούν και οριστικοποιηθούν οι απαιτούμενες μελέτες – με ευθύνη του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου -ώστε να εγκριθεί μετά το masterplanαπό τις αρμόδιες αρχές. Η εξεύρεση χρηματοδότησης δεν μπορεί προφανώς να προηγηθεί αυτών των βημάτων.

-       Για το αεροδρόμιο: Οι εργασίες του clearwayέχουν προχωρήσει σημαντικά· θα ολοκληρωθούν με την επέκταση της οδού Χρήστου, ζήτημα το οποίο – μετά και την πρόσφατη ολοκλήρωση της μελέτης από το Δήμο - σύντομα πιστεύουμε ότι θα δρομολογηθεί. Ως προς το γενικότερο ζήτημα της επέκτασης και αναβάθμισης του αεροδρομίου, είναι εξαιρετικής σημασίας η πρόσφατη ανακοίνωση του Αν. Υπουργού κ. Χαρίτση από το νησί ότι θα χρηματοδοτηθεί η απαιτούμενη μελέτη από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για το Β. Αιγαίο.

-       Για την τουριστική επένδυση στα Κεραμεία: Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση από πλευράς Υπ. Ανάπτυξης. Εντός του β΄εξαμήνου του 2017 αναμένεται η κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών  επιπτώσεων από την πλευρά του ενδιαφερόμενου επενδυτή.

-       Για το «Κόρης Γεφύρι»: Σύμφωνα με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, το ποσό του προϋπολογισμού που δεν έχει απορροφηθεί (2,24 εκ.) είναι άμεσα διαθέσιμο στον ανάδοχο-κατασκευαστή, ενώ εκκρεμεί από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου η διαδικασία ανάθεσης τεχνικού συμβούλου (λύση η οποία προκρίθηκε πρόσφατα).

-       Για τη μαρίνα Καστέλου: Αποτελεί αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποία εκχωρήθηκε το 2012 επί υφυπουργίας του κ. Μηταράκη. Πρόσφατα έγινε γνωστό μέσω του Τύπου ότι έχει προγραμματιστεί η παραχώρησή της εντός εξαμήνου.

-       Για το δικαστικό μέγαρο: Η πορεία εκτέλεσης του έργου κατά την περίοδο 2011-2014 ήταν εξαιρετικά αργή, με αποτέλεσμα τη διάλυση της εργολαβίας. Το Νοέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της τελικής επιμέτρησης του εκτελεσθέντος μέρους του έργου, ενώ εκκρεμεί η σύνταξη του Πρωτοκόλλου Παραλαβής από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Αυτό θα επιτρέψει την δημοπράτηση του υπόλοιπου έργου, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο ΓΓ του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Φυτράκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο.

-       Για οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικά έργα: Τέτοια έργα (παράκαμψη πόλης Χίου, παρεμβάσεις σε χειμάρρους Ν. Χίου) έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και εκτελούνται από το Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

-        Για το υδατοδρόμιο: Σύμφωνα με το Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, στα πλαίσια του φακέλου που έχει καταθέσει η ενδιαφερόμενη εταιρεία και αξιολογείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, εκκρεμούν από τον Αύγουστο του 2016 κάποιες ενέργειες από την πλευρά της εταιρείας. Πάντως, το Υπ. Ναυτιλίας έχει διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του για το Πρόγραμμα Ασφαλείας του έργου, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο  για την αδειοδότηση.

Καταληκτικά, η απάντησή μας δεν υπαινίσσεται φυσικά ότι δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στον κρατικό μηχανισμό ή ότι δεν υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των υποδομών της Χίου. Κάποια έργα – όπως η επέκταση της οδού Χρήστου στο αεροδρόμιο, η χρηματοδότηση των βελτιωτικών έργων στον τουριστικό λιμένα Λημνιών, το αρδευτικό δίκτυο «Κόρης Γεφύρι» – είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν σύντομα. Θέλουμε να επισημάνουμε, όμως, τη διαφορετική αντίληψη μας για την αναπτυξιακή στρατηγική και το χαρακτήρα των – αναγκαίων στην πλειοψηφία τους – υποδομών. Θέλουμε επίσης να τονίσουμε, για άλλη μια φορά, ότι δεν μπορεί η ΝΔ και ο τοπικός βουλευτής της να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση για έργα που λίμναζαν επί δεκαετίες δικής τους (συγ)κυβέρνησης και να ζητούν δήθεν επιτακτικά την άμεση εκκίνησή τους και μάλιστα εντός των γνωστών δημοσιονομικών συνθηκών! Τους συμβουλεύουμε να μην παίζουν με τέτοια θέματα για τα οποία έχουν απαξιωθεί οριστικά στη συνείδηση των πολιτών.»

ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΗΝ «ΕΘΝΙΚΗ ΧΙΟΥ»

Η βεντέτα που φαίνεται να ανοίγει μεταξύ των δυο βουλευτών, καθώς της ανακοίνωσης Μιχαηλίδη αναμένεται να ακολουθήσουν σωρεία συγκρουόμενων πολιτικών τοποθετήσεων το επόμενο διάστημα, πιθανά να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο κλίμα στοιχειώδους συναίνεσης που φάνηκε να καλλιεργείται στις συναντήσεις των δυο βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου Χίου για την υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.. Πολλοί ήλπιζαν ότι ο πρώτος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αιρετών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κανάλι επαφής και για μια σειρά από άλλα σημαντικά θέματα. Μια αναζωπύρωση της πολιτικής αντιπαράθεσης, σε καθαρά κομματική γραμμή από τους δυο βουλευτές, περιορίζει τις προσδοκίες μιας εμβάθυνσης της συνεργασίας σε άλλα πεδία.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Ο ερωτών βουλευτής αρνήθηκε να κάνει δήλωση για όσα αναφέρει ο συνάδελφος του του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του πολιτικού του γραφείου ανέφεραν ότι αναμένει την απάντηση τριών ακόμα υπουργείων και προϊδέαζαν ότι ορισμένες από τις απαντήσεις είναι ήδη αλληλοσυγκρουόμενες.

«Η παρουσίαση τους θα είναι συνολική. Να μην αγωνιούν στο ΣΥΡΙΖΑ, τα πάντα θα δημοσιοποιηθούν στην ώρα τους ολοκληρωμένα, όπως ολοκληρωμένη ήταν και η Ερώτηση», σημείωναν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ