30.10.2018 15:21

Κ.Τρομπούκης: «Η ναυτιλία είναι πλεονέκτημα αιχμής των Ελλήνων»

Με νέα δήλωση – παρέμβασή του, το πολίτικο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τρομπούκης, αναφέρεται στην ιδιαίτερη σημασία της ναυτιλίας για τους Έλληνες και τους Χιώτες και παράλληλα θέτει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την προσφορά της στην ελληνική κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη δήλωσή του: «Η ναυτιλία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, η καρδιά της ιστορικής μας κληρονομιάς. Είναι η ζωντανή παράδοση της Ελλάδας που συνδέεται άμεσα με τη Χίο. Τα τελευταία χρόνια παρά τη παγκόσμια κρίση που έπληξε τη ναυτιλία, αποδείχτηκε πως η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία τα κατάφερε. Διατήρησε σταθερά την ηγετική της θέση στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη. Αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις της ιδιαίτερα δύσκολης ναυλαγοράς και όχι μόνο.

Η ναυτιλία των Ελλήνων είναι συγκριτικό πλεονέκτημα αιχμής στο διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον. Η σημασία της είναι στρατηγική για την Ελλάδα. Η συμβολή της τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο παραμένει ανεκτίμητη και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Η Χίος και οι Οινούσσες στηρίζουν στην πράξη την ελληνική ναυτιλία με τη λειτουργία των σχολών του εμπορικού ναυτικού μετρούν μισό αιώνα ζωής. Από αυτές αποφοιτούν άξιοι αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού, τις στηρίζουν οι Χιώτες και οι Οινουσσιώτες απλοί ναυτικοί, μέλη των πληρωμάτων. Στην πλούσια ναυτική παράδοση που διαθέτει σήμερα η Χίος οφείλουμε σήμερα να επενδύσουμε, να τη συνεχίσουμε και να την ενισχύσουμε. Να δώσουμε έμφαση στη ναυτική εκπαίδευση, αλλά και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν το ναυτιλιακό κλάδο. Να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της φορολογικής κατοικίας, να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα της φορολογικής διοίκησης, να διευκολύνουμε εφοπλιστικά κεφάλαια που έχουν το πλεονέκτημα της ανεμπόδιστης κινητικότητας.

Η ελληνική ναυτιλία μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία διατηρώντας την ανταγωνιστικότητά της, σε ασφαλές περιβάλλον αρκεί να αποφύγουμε τις άστοχες πολιτικές. Αυτές που διακινδυνεύουν τη φυγή ελληνόκτητου στόλου εκτός Ελλάδας ακόμα και εκτός Ε.Ε. σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η προστασία της ελληνικής σημαίας και του ναυτιλιακού τομέα είναι αδιαπραγμάτευτα».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ