Πολιτική

17/5/17 16:11

τελ. ενημ.: 18/5/17 12:01

Ηχητικό- «Προτείνω στους Χιώτες να μη δεχτούν το προαναχωρησιακό»

Ο ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΚΕΛΛΗΣ αποδέχεται τη βελτίωση στον τομέα της παραβατικότητας, επιμένει, ωστόσο ότι για τους κατοίκους της Μόριας τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Αλλάζει ο ρυθμός ζωής από τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου; Ο «π» απευθύνθηκε σε έναν αιρετό με πλήρη γνώση των δεδομένων. Ο πρόεδρος της Μόριας στη γειτονική Μυτιλήνη, Νίκος Τρακέλλης, αναγνωρίζει ότι υπάρχει βελτίωση ως προς την παραβατικότητα, αμφισβητεί, ωστόσο, ευθέως τόσο τη δυνατότητα του Προαναχωρησιακού να αποσυμφορήσει την περιοχή, όσο και την ικανότητα του να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων της Μόριας. Πόσο οφείλει να μας προβληματίσει;

 

- Ποιες δομές υπάρχουν στη Μόρια;

Ν.Τ.:  Υπάρχει το Κέντρο Φιλοξενίας. Δεν είναι κλειστού τύπου, καθώς ο κόσμος μπαινοβγαίνει ό,τι ώρα θέλει. Οτιδήποτε έχει να κάνει με το εσωτερικό του καταυλισμού εμείς δεν το ξέρουμε, δεν έχουμε άδεια εισόδου. Μέσα έχει εγκατασταθεί και το Προαναχωρησιακό Κέντρο.

 

-  Με την παρουσία του τελευταίου βελτιώθηκαν οι καταστάσεις;

Ν.Τ.: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει βελτίωση. Δεν θα πω ψέματα. Κάποια παραβατικά φαινόμενα που υπήρχαν μειώθηκαν. Ωστόσο η κυβέρνηση φροντίζει να καλυτερεύουν οι συνθήκες για τους μετανάστες και εμάς έξω να μην μας ρωτάει κανείς. Να μην ενδιαφέρονται τι τραβάει η κοινωνία της Μόριας.

 

-  Τι τραβάει η κοινωνία;

Ν.Τ.: Οι κάτοικοι στη Μόρια είναι 1.100. Το Κέντρο Φιλοξενίας έχει μέσα 2.500 κόσμο που μπαινοβγαίνουν στο χωριό, κάθονται παντού, στα πάρκα, στα γήπεδα, και γι’ αυτό δεν δίνει σημασία κανείς. Τουρισμό κάνουν οι άνθρωποι. Όμως η καθημερινή αυτή κατάσταση δημιουργεί προβλήματα.

 

- Προβλήματα παραβατικότητας υπάρχουν πια;

Ν.Τ.: Μικροπράγματα... Θα πάρουν ή θα κλέψουν μικροπράγματα.

 

Ερ. Συμβιβάζεστε με την ιδέα λοιπόν ότι θα ζείτε με την παρουσία των προσφύγων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα;

Ν.Τ.: Δυστυχώς έχει περάσει η γραμμή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ξεσηκωθήκαμε μία, δύο, τρεις, μας έταξαν, μας υποσχέθηκαν. Ούτε τις αποζημιώσεις δεν έχουμε πάρει ακόμη.

 

- Εδώ υπάρχει η αίσθηση ότι τις έχετε λάβει.

Ν.Τ.:  Έχει ψηφιστεί η τροπολογία αλλά μηδέν.. Όλα είναι στο φλου. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει γιατί περιμένει τα χρήματα αυτά να φτιάξει τα χωράφια του, τις περιφράξεις του, τα δίχτυα του. Δεν είναι ζητιανιά. Ζητάμε αυτά που χάσαμε.

Οι πρόσφυγες περνάνε πολύ καλά. Πάνε και στο ΑΤΜ και παίρνουν τα χρήματά τους, το χαρτζιλίκι τους. Κανείς όμως δεν ρωτάει τι τραβάει η κοινωνία. Εμένα ως πρόεδρο δεν ρώτησε ποτέ κανείς τη γνώμη μου.

 

-  Συμπαράσταση από το Δήμο δεν έχετε;

Ν.Τ.: Όποτε πάω στο γραφείο του ο δήμαρχος με δέχεται. Υπάρχει όμως η κοκορομαχία Δήμου – Περιφέρειας για τα χρήματα και τις πιστώσεις που φθάνουν για το προσφυγικό και εγώ είμαι μες τη μέση του προβλήματος. Δεν καταλαβαίνουν όμως ότι η κοινωνία είναι πάλι έτοιμη να εκραγεί. Κι αν πεις και κάτι σε λένε ρατσιστή.

 

- Τι ζητάτε από τον κ. Μουζάλα

Ν.Τ.:  Πρώτα από όλα να καταλάβει ότι έχει βρομίσει ο τόπος. Κάθε δέκα πρόσφυγες που βγαίνουν χρειάζονται άλλοι δέκα πίσω τους να καθαρίζουν. Αποσυμφόρηση μετά. Τελείως αποσυμφόρηση. Μπορούν να βοηθήσουν;

 

- Με το Προαναχωρησιακό δεν έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση;

Ν.Τ.: Έχει αποσυμφορηθεί, υπό την έννοια ότι πρώτα ήταν 4.500 και τώρα είναι 2.500, αλλά δεν έφυγαν. Θυμίζω ότι υπάρχουν κι άλλοι σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Φεύγουν 20 και έρχονται 50. Πως θα αποσυμφορηθεί το νησί; Καλύτερες συνθήκες μπορεί να υπάρχουν μέσα στον καταυλισμό, έξω όμως υπάρχει πρόβλημα. Κάποιοι θα την πληρώσουν προεκλογικά αυτή την κατάσταση.

 

-  Η κυβέρνηση κ. Τρακέλλη προτείνει στην τοπική κοινωνία της Χίου να δημιουργηθεί Προαναχωρησιακό Κέντρο. Εσείς τι θα μας συμβουλεύατε;

Ν.Τ.:  Εγώ θα έλεγα όχι. Τίποτα να μη γίνει. Να σταματήσει το πρόβλημα. Είμαι ο πρώτος αποδέκτης του προβλήματος και το τελευταίο πιόνι στο διάλογο... Και η Χίος και η Μυτιλήνη είναι νησιά και έχουν επιπτώσεις κυρίως στον τουρισμό. Πλέον τουρίστες μας είναι οι πρόσφυγες. Εμείς παίρνουμε μόνο ευχαριστίες και μπράβο χωρίς κανένα αποτέλεσμα.... 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση