12.8.2017 16:12

Ηγέτης Κυρίτσης την ώρα που οι δικοί μας ... πάνε παραλία

• Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΩ ΖΗΤΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ Φ.Π.Α.

Ολέθρια πράξη με τεράστιο κόστος ως προς την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας αλλά και στην πραγματική οικονομία, στις μικρές επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και στα νοικοκυριά των νησιών χαρακτηρίζει την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ο δήμαρχος της Κω, Γ. Κυρίτσης.

Η Κως είναι ένα από τα 5 μεγάλα νησιά που εξαιρέθηκαν από το μέτρο που ίσχυσε ήδη για τα υπόλοιπα από τις αρχές του 2017, ως αντίβαρο στη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Μέσα σε μία νύχτα θα επιβληθούν αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το υψηλό κόστος μεταφοράς προσώπων, υπηρεσιών, αγαθών και πρώτων υλών από και προς το νησί μας. Ένα κόστος που είναι μικρότερο για άλλες περιοχές της χώρας και για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Εφόσον μας τιμωρούν με αυτό τον τρόπο, καιρός είναι να μοιραστεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη το κόστος της διαχείρισης του μεταναστευτικού, να βγει η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot. Δεν είμαστε νησί - αποθήκη ούτε νησί - χώρος εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών.
Η Ελλάδα έχει εκχωρήσει ένα μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της μέσα από τις δανειακές συμβάσεις. Η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, ισχύει και για την προηγούμενη, θα ισχύει και για την επόμενη αφού η χώρα θα βρίσκεται για πολλά χρόνια υπό έλεγχο και επιτροπεία. Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.

Υπάρχουν όμως όρια και ζητήματα που οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε ενωμένοι. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω, στα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού αλλά και σε μικρά ακριτικά νησιά, όπως το Αγαθονήσι, είναι ζήτημα που πρέπει να τεθεί εμφατικά προς τους δανειστές. Να αποτελέσει πεδίο σύγκλισης, συνεργασίας και συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Θεωρώντας ότι εκφράζω τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της Κω αλλά και των άλλων νησιών, ζητώ από τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να υπερασπιστούν την ιδέα και την έννοια της νησιωτικότητας», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης.

Που χάθηκε η 5άδα;

Η δήλωση Κυρίτση επαναφέρει ουσιαστικά στο προσκήνιο την ανάγκη πολιτικών κινήσεων από τους δημάρχους των 5 νησιών. Ο δήμαρχος Κω φαίνεται ότι είναι ο μόνος εκ των υπολοίπων δημάρχων (Λέσβου – Χίου – Σάμου – Λέρου) με ηγετικές ικανότητες να καθοδηγήσουν μια πολιτική διεκδίκηση.

Η αδρανοποίηση της ομάδας των 5 δημάρχων έχει κοστίσει στη διαχείριση του προσφυγικού καθώς έκοψε τη φόρα της διεθνοποίησης που επιχειρήθηκε σε επίπεδο Ε.Ε. και καθησύχασε την κυβέρνηση ότι καταλάγιασε και η κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα των κινήσεων Κυρίτση κινείται η στρατηγική των υπολοίπων 4 δημάρχων, μεταξύ των οποίων και του δημάρχου Χίου, οι οποίοι εξακολουθούν να αγγίζουν το προσφυγικό διαχειριστικά, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται συμβολικές και ουσιαστικές κινήσεις. Θα πετύχει η ορμητικότητα του δημάρχου της Κω να διαμορφώσει όρους ουσιαστικής διεκδίκησης, έστω και με αφορμή το Φ.Π.Α.;

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ