Πολιτική

28/9/17 11:00

τελ. ενημ.: 28/9/17 16:41

Η ημέρα που άλλαξε τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού

• ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΤΟ ... ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2016 και έπειτα τίποτα δεν είναι ίδιο στη διαχείριση του προσφυγικού στα νησιά του Αιγαίου. Η στρατηγική της υπάκουης εφαρμογής των θελημάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τουρκίας και κυβέρνησης αμφισβητήθηκε από την πιο δυναμική κινητοποίηση της Χίου τα τελευταία χρόνια. Η καθοδήγηση μιας ομάδας ανένταχτων πολιτών, της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, με θέσεις και προβλέψεις που στη διάρκεια του χρόνου που μεσολάβησε δικαιώνονται μέχρι κεραίας, υποχρέωσαν τις αρχές της Χίου και με τη λογική του ντόμινο και των υπόλοιπων θιγόμενων από την προσφυγική κρίση νησιών, να εφαρμόσουν πια άλλη στρατηγική. Ο λαός της Χίου μίλησε, άνοιξε το δρόμο κι ένα χρόνο μετά η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα περιγράφει το νέο στόχο. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος (28/9/2016) από τότε που ο λαός της Χίου βροντοφώναξε από την πλατεία Βουνακίου: Ως εδώ , φτάνει πιά, προσπαθώντας να βγάλει το γκρίζο από το φόντο του νησιού μας και να έχει λόγο για το μέλλον των παιδιών του.

Φώναξε και αντιστάθηκε ενάντια σ’ ένα καλοστημένο σχέδιο μετατροπής των νησιών σε φράχτες – φίλτρα της  Ευρώπης. Αντιστάθηκε απέναντι στην προπαγάνδα που έφτασε να εργαλειοποιεί τα αγνά αισθήματα των νησιωτών για αλληλεγγύη και στον πακτωλό χρημάτων  που χρησιμοποιείται για την άμβλυνση των αντιστάσεων στην καταστροφή των νησιών.

Τα αποτελέσματα των  πρόσφατων  εκλογών στην Γερμανία δείχνουν ξεκάθαρα τι θα ακολουθήσει. Τα Ευρωπαϊκά κράτη ολοένα και θα στεγανοποιούνται, ενώ τα νησιά μας θυσιάζονται  από την ιδεοληπτική κυβέρνηση μας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εντολείς της Ευρώπης.  Προσφέρονται εν λευκώ,  ως ανάχωμα στους Τουρκικούς ωμούς εκβιασμούς.

Δυστυχώς δεν υπάρχει σχέδιο. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει στο παρελθόν, είναι η αύξηση της χωρητικότητας των νησιών και η μετατροπή τους σε γιγαντιαία εμπορευματικά  κοντέινερς με περιεχόμενο απελπισμένους ανθρώπους. Τα ναύλα είναι πολλά για τους κάθε λογής μεσίτες. Αν υπάρχει κάποιο φανερό σχέδιο εκτός από τα κρυφά, αυτό αφορά πρώτα απ΄ όλα στο μεγάλο φαγοπότι.

Ο συντονιστής της Ε.Ε.,  κ. Μάρτιν Φερβέι, το δήλωσε ξεκάθαρα στην πρόσφατή του επίσκεψη στην Λέσβο. Χρειάζονται νέες δομές για την διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο δήμαρχος της Λέσβου κ. Γαληνός  απειλήθηκε από τον ευρωπαίο εντεταλμένο,  ότι το νησί θα καταγγελθεί στις επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξεχάστηκαν μονομιάς τα βραβεία που περιχαρής και αφελέστατα έτρεχε να παραλάβει ο κ. Γαληνός τα τελευταία χρόνια (Βραβείο Ούλοφ Πάλμε, «Βραβείο Ελευθερίας - freedom award 2016»).

Ο κ. Φερβέι ήταν αυτός που είχε  υποσχεθεί ότι τον Απρίλιο του 2017 τα νησιά  θα έχουν αποσυμφορηθεί αλλά παρόλα αυτά η Λέσβος έχει σήμερα περισσότερους από 7.000 εγκλωβισμένους!

Το ότι η λύση δεν είναι η δημιουργία νέων χώρων ομολογείται ξεκάθαρα και από τον κ. Παπακωσταντή, νομικό, ειδικό σύμβουλο του κ. Μουζάλα, στην ειδική επιτροπή «Ισότητας, Νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου» της Βουλής των Ελλήνων .  «Προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς τις δομές αλλά και όταν τις βελτιώνουμε και όταν αυξάνουμε την χωρητικότητά τους, καταλαβαίνετε ότι αρκούν κάποιες λίγες εκατοντάδες προκειμένου κάτι το οποίο είναι βιώσιμο σιγά σιγά να αρχίσει να χαλάει η εικόνα του και να γίνεται λιγότερο βιώσιμο σε σχέση με το παρελθόν.»

 

Γι αυτό η Χίος αντιστάθηκε, αντιστέκεται και θα αντιστέκεται σθεναρά σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Γιατί,  «αν έγινε μία βλακεία», όπως παραδέχθηκε κυνικά η δημοτική αρχή και εκ των υστέρων αναίρεσε (ΒΙ.ΑΛ.),  δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή να επαναληφθεί.

 

ΠΑΓΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

H λύση δεν είναι η δημιουργία νέων χώρων.

Το ότι η λύση δεν είναι η δημιουργία νέων χώρων, ομολογείται ξεκάθαρα και από τον κ. Παπακωσταντή , νομικό, ειδικό σύμβουλο του κ. Μουζάλα, στην ειδική επιτροπή «Ισότητας ,Νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου» της Βουλής των Ελλήνων. «Προσπαθούμε να βελτιώνουμε συνεχώς τις δομές αλλά και όταν τις βελτιώνουμε και όταν αυξάνουμε την χωρητικότητά τους, καταλαβαίνετε ότι αρκούν κάποιες λίγες εκατοντάδες προκειμένου κάτι το οποίο είναι βιώσιμο σιγά σιγά να αρχίσει να χαλάει η εικόνα του και να γίνεται λιγότερο βιώσιμο σε σχέση με το παρελθόν»

Δημοσιεύτηκε από Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ στις Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση