27.4.2017 9:28

Η ανοιχτή καρδιά της Κρήτης κι η ρατσιστική συμπεριφορά της Χίου

Ή ΟΤΑΝ ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥΣ.

Για να επιχειρηθεί μια σύγκριση…

Μόλις ο Γ. Μουζάλας, σε μια συνάντηση του με τον Β. Σόϊμπλε, αν δεν απατώμαι, είχε ανακοινώσει ότι 3.000 πρόσφυγες θα διοχετευτούν στην Κρήτη, οι Κρητικοί του απάντησαν: «Αυτά πες τα αλλού, εδώ δεν περνάνε».

Μετά από περίσκεψη κι αφού συνυπολόγισαν ότι η Κρήτη βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Αφρική, οπότε κανένας δεν εξασφαλίζει ότι σε λίγους μήνες δεν θα βρεθεί εκείνη στο επίκεντρο του μεταναστευτικού δρομολογίου, έκαναν τον οργανωμένο συμβιβασμό τους. Θα πάρουμε ελάχιστους, θα κλείσουμε τα μάτια σε όλους τους υπόλοιπους, ώστε μόλις το πρόβλημα χτυπήσει τη δική μας πόρτα να μην μπορεί κανείς να μας πει «λουστείτε το μόνοι σας, εσείς δεν δώσατε καμία βοήθεια τότε».

Έπειτα από οργανωμένη επεξεργασία από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου κατέληξε να αποδεχτεί 750 αιτούντες άσυλο, φιλοξενούμενους σε 125 διάσπαρτα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα της Κρήτης. Χθες έπεσαν οι υπογραφές του προγράμματος.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για «την ανοιχτή καρδιά και την ευρύτητα πνεύματος των Κρητικών, καθώς και για ένα μεγάλο κίνημα εθελοντών που είναι έτοιμο να προσφέρει», σε πανηγυρική συνέντευξη Τύπου. Από κοντά κι ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας. Οι αιρετοί της Κρήτης στην ίδια συνέντευξη εξήραν «το αίσθημα ομοψυχίας και ευθύνης απέναντι σε ένα εθνικό ζήτημα». Ασήμαντη λεπτομέρεια: Η προσέλευση των προσφύγων θα αρχίσει σταδιακά μέσα στον Μάιο και οι ωφελούμενοι θα είναι κυρίως οικογένειες.

Ο αντίποδας

Η Χίος ποδοπατήθηκε από τις επιπτώσεις της προσφυγικής μετακίνησης. Της επιβλήθηκε, με το έτσι θέλω, κατά παράβαση κάθε διεθνούς κανονισμού, η παραμονή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Αρχικά, όταν οι ροές προέρχονταν κυρίως από τη Συρία, Χιώτες κάθε οικονομικής θέσης έδιναν απ’ το υστέρημα τους για το γάλα του μικρού παιδιού, τα βρεγμένα ρούχα του ναυαγού, το χάδι στον απελπισμένο. Σύντομα κατάλαβαν ότι η ενστικτώδης αλληλεγγύη τους εκλαμβάνονταν από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. ως υποχρέωση τους για να φιλτραριστεί όλη η ιστορική μετακίνηση πληθυσμού από την Ασία και την Αφρική στην ανεπτυγμένη Ευρώπη. Με άγνωστη χρονική διάρκεια, με επιπτώσεις στη διατάραξη της δικής τους καθημερινότητας, με αναμφίβολες συνέπειες στην οικονομική φυσιογνωμία του νησιού.

Μόλις οι Χιώτες αρνήθηκαν το ρόλο του καρπαζοεισπράκτορα της Ευρώπης, παραγράφηκαν τα πάντα. Κατατάσσονται στους φασίστες, τα ρατσιστικά δίποδα. Ο Μουζάλας κι η παρέα του εκφράζουν την ανησυχία τους για τον εκφασισμό του νησιού, έχοντας … σιγόντο από τοπικούς αναμεταδότες.

Ο υπουργός, άλλωστε, είχε απειλήσει ευθέως τους αιρετούς της Χίου. Θα δείτε τι θα πάθετε…

Βράζει η κοινωνία

Οι ανεκδιήγητες συγκριτικές συμπεριφορές των εξουσιών πνίγουν το Χιώτη. Εκείνος ρατσιστής, ο Κρητικός αλληλέγγυος! Το ζούμε και τούτο!

Η χύτρα της κοινωνίας του νησιού βράζει ασταμάτητα από τη συνειδητοποίηση της άνισης μεταχείρισης. Προειδοποιεί με τους ατμούς της ότι όπου να ‘ναι εκρήγνυται. Η κυβέρνηση και ο υπουργός της συνεχίζουν να προκαλούν δίνοντας συγχαρητήρια στους Κρητικούς κι επιτρέποντας οι Χιώτες να λασπολογούνται. Ως εδώ και μη παρέκει.

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ