7.7.2021 20:41

Γιώργος Καμίνης σε Μηταράκη: "Οι Χιώτες θέλουν δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση"

Δεσμεύσεις από τον Υπουργό Μετανάστευσης -ζήτησε αλλά δεν έλαβε- για το μέγεθος και τον χαρακτήρα της νέας δομής στη Χίο ο Βρονταδούσης Βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Καμίνης

Απέφυγε να δεσμευτεί ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ότι η νέα δομή υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή Θόλος της Χίου θα είναι αποκλειστικά Kέντρο Καταγραφής με ανώτερη χωρητικότητα 500 ατόμων, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη.

Παράλληλα, ο κ. Καμίνης ζήτησε με επιτακτικό τρόπο το χρονοδιάγραμμα του κλεισίματος του υφιστάμενου κέντρου της ΒΙΑΛ, για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει μια πρωτοφανής συμφωνία στην τοπική κοινωνία “από τον Μητροπολίτη μέχρι την Αριστερά”. Επανέφερε επίσης το θέμα των αποζημιώσεων των αγροτών, που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους από το 2016 και μετά.

Ο κ. Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η νέα δομή που σχεδιάζεται στη Χίο θα αποτελέσει μια «δομή ακορντεόν», που θα γεμίζει και θα αδειάζει ανάλογα με τις διαθέσεις της Τουρκίας. «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τη σημερινή κανονικότητα, αλλά και τις έκτακτες καταστάσεις. Αυτή είναι η εγγενής αντίφαση της πολιτικής σας».

Ο κ. Μητράκης απέφυγε να δεσμευτεί, τόσο για το οριστικό χρονοδιάγραμμα κλεισίματος της ΒΙΑΛ, όσο και το θέμα της χωρητικότητας της νέας δομής.

«Οι Χιώτες δεν απεκδύονται της ευθύνης τους, δεν το έχουν κάνει ποτέ κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Θέλουν όμως δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση. Εσείς όμως τους εκβιάζετε, λέγοντας ότι η δομή στη ΒΙΑΛ θα καταργηθεί μόνο όταν ανοίξει η νέα και ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος μόνο εφόσον υπάρχουν δομές στα νησιά», σημείωσε ο κ. Καμίνης προσθέτοντας: «Με τη μελλοντική υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου όπως έχει διαμορφωθεί ως σήμερα, η Ελλάδα θα μετατραπεί, επίσημα πλέον, σε χώρα δεύτερης κατηγορίας. Σε σχέση δε με την Ευρώπη και την Ελλάδα, οι νησιώτες μας θα είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας, γιατί τα νησιά θα αποτελούν μόνιμες φυλακές ανθρώπων».

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καμίνη ήρθε μερικές μόνο ημέρες μετά την επίσκεψή του, ως Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής στη Χίο, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Διοικητή της ΒΙΑΛ κ. Κιμουρτζή και συλλόγους κατοίκων της περιοχής όπου προγραμματίζεται να δημιουργηθεί η νέα δομή. Ο κ. Καμίνης προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής αντίστοιχες επισκέψεις σε Λέσβο και Σάμο το επόμενο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ