28.3.2020 22:22

Γιώργος Καμίνης: Η κυβέρνηση μετατρέπει τους νησιώτες σε πολίτες δεύτερης ευκαιρίας

Κριτική στην κυβέρνηση για δημιουργία ελλήνων πολιτών “δύο κατηγοριών” με τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στα νησιά έκανε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης. Τόνισε επίσης πως η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας έχει στην πράξη καταρρεύσει. Κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν σκοπεύει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις διατάξεις της Δήλωσης απαρέγκλιτα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη συνέχιση της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου.   

“Φαίνεται σήμερα να δικαιώνονται οι νησιώτες που ανησυχούσαν: με τον υπάρχοντα σχεδιασμό οι νέες δομές θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν με τα σημερινά ΚΥΤ και τα φαινόμενα εξαθλίωσης τύπου Μόριας θα συνεχιστούν”, δήλωσε ο κ. Καμίνης. 

Όσον αφορά την αναστολή παραλαβής αιτήσεων ασύλου που αποφάσισε η κυβέρνηση εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στον Έβρο, ο κ. Καμίνης υποστήριξε πως μια τέτοια ενέργεια μπορεί να νοηθεί μόνο ως προσωρινή καθότι δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη σε διεθνές και ενωσιακό δίκαιο.

Μια τέτοια παρέκκλιση δικαιολογείται μόνο από την πρωτοφανή δραστηριότητα της Τουρκίας: “Εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω προηγούμενο, μια χώρα να σχεδιάζει, να οργανώνει, να μεταφέρει και να εξωθεί εξαθλιωμένους ανθρώπους να παραβιάσουν τα σύνορα, μαζικά και βίαια μιας άλλης γειτονικής χώρας”, όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής. Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν νοείται να μην διασφαλίζει η Πολιτεία έστω ένα σημείο νόμιμης εισόδου στη χώρα και πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου.

Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε την ΠΝΠ για τις επιτάξεις και υπερψήφισε την ΠΝΠ για την αναστολή αιτημάτων ασύλου, ενώ θα παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο, μετά τη λήξη αυτής της ισχύουσας  νομοθετικής πράξης, θα συμμορφωθεί η χώρα με τη Συνθήκη της Γενεύης, με το Σύνταγμα, με το ενωσιακό δίκαιο και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ