Πολιτική

8/1/18 11:35

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:27

Γιατί η εμμονή με τη ΒΙΑΛ ενώ το πρόβλημα στη Σάμο είναι μεγαλύτερο;

• Η διαφορά διαμενόντων – χωρητικότητας στη ΒΙΑΛ είναι 713, στο ΚΥΤ Σάμου περισσεύουν 1846 μετανάστες αλλά η Χίος παραμένει με το μαχαίρι στο λαιμό !

Η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης, διαφοροποιημένη από νησί σε νησί, χωρίς μάλιστα να επιλέγεται η εφαρμογή της εκεί που συγκυριακά παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα, δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά για τις πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις.

Μια ματιά στην αριθμητική, αν αυτή είναι σε θέση να αποτυπώσει το ανθρώπινο δράμα, αποδεικνύει ότι αυτή την ώρα, με τους συσχετισμούς ανά νησί στο Βόρειο Αιγαίο, η κυβερνητική παρέμβαση είναι πιο επείγουσα κατά σειρά σε Λέσβο και Σάμο, εκεί όπου οι υπεράριθμοι πρόσφυγες και μετανάστες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι πολύ περισσότεροι από την αρχική δυναμικότητα τους.

Συγκεκριμένα στο ΚΥΤ Λέσβου οι υπεράριθμοι φτάνουν τους 3.166 (με βάση τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων οι διαμένοντες στις 5 Ιανουαρίου ήταν 5.496 σε δομή με χωρητικότητα 2.330), στο ΚΥΤ Σάμου 1.846 (με 2.546 διαμένοντες σε δομή με χωρητικότητα 700 ατόμων) και 713 στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ (με 1.821 διαμένοντες σε χώρο για 894 άτομα).

Η λογική επιτάσσει οι κυβερνητικές ενέργειες να εντείνονται αρχικά στη Λέσβο και δευτερευόντως στη Σάμο, με τις συνθήκες διαμονής των υπεράριθμων μεταναστών να μην διαφέρουν από νησί σε νησί. Ωστόσο εσχάτως παρατηρείται επικέντρωση των κυβερνητικών δυνάμεων σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση της χωρητικότητας της ΒΙΑΛ. Ειδικότερα για τη Σάμο δεν βρίσκεται σε εξέλιξη καμία απολύτως κυβερνητική ενέργεια κάλυψης των αναγκών στέγασης των υπεράριθμων μεταναστών, σαν να μην υφίστανται για την κυβέρνηση.

Υπάρχει λογική εξήγηση;

Η τακτική της κυβέρνησης να «εξημερώσει» τη χιώτικη αντίδραση δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά, πέρα από δυο μόνον αιτίες. Επικοινωνιακά η κατάσταση στη Σάμο δεν είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για την κυβέρνηση και κατά συνέπεια για την Ευρώπη. Διαχρονικά η Σάμος δεν φημίζονταν για τη δυναμική των τοπικών Μέσων της, οπότε οι εικόνες από το εκεί ΚΥΤ δεν κάνουν το γύρο του κόσμου, για να ενοχλήσουν τα … ευαίσθητα κυβερνητικά αντανακλαστικά.

Μια δεύτερη εξίσου σοβαρή εξήγηση έρχεται από τη δεδομένη πια αντίληψη των κυβερνητικών στελεχών ότι ο βασικός πυρήνας αντίδρασης στην αρχικώς ειλημμένη απόφαση θυσίας των νησιών είναι εγκατεστημένος στο νησί μας. Με βάση της την εξαιρετική, θεατή ή αθέατη, δουλειά της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα και τη συμπαράσταση του νομικού κόσμου του νησιού, στο δρόμο της κυβέρνησης αναφύονται διαρκώς εμπόδια που σταδιακά εξαπλώνουν το αίτημα αντίστασης των νησιών και εκτός Χίου. Αυξάνοντας τη δυναμικότητα της ΒΙΑΛ, ακόμα και με την επιλογή σύγκρουσης με χρήση δυνάμεων καταστολής, το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί να στείλει μήνυμα καθυπόταξης των ανυπότακτων. Η μάχη της Χίου, αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι θα κρίνει πολλά.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η ζωή στις λάσπες αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης

 

Σε ασκήσεις εσωκομματικής ισορροπίας συνεχίζει να επιδίδεται το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς καταγράφεται έντονη καθυστέρηση στην κατάθεση νομοσχεδίου συντόμευσης της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου υπό το φόβο εσωκομματικών αντιδράσεων.

«Δεν θα κάνουμε πίσω πόντο από την ιδεολογία μας αλλά και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν για κάθε κράτος από τις διεθνείς συνθήκες, τη στιγμή μάλιστα που ζητάμε αυτές και το ευρωπαϊκό δίκαιο να ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρώπης», ανέφερε σε συνέντευξη του ο αν. υπουργός Άμυνας Δημ. Βίτσας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «επικεντρώνεται περισσότερο σε διευθετήσεις για το ξεχειμώνιασμα -έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο κομμάτι- και προχωράμε σε άλλου είδους διευθετήσεις για τον υπόλοιπο χρόνο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω».

Η πραγματικότητα, ωστόσο, διαψεύδει την κυβέρνηση. Οι εικόνες που διακινήθηκαν εσωτερικά από τη ΒΙΑΛ την Παρασκευή, μια μέρα μετά τη μακράς διαρκείας βροχόπτωση, καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Η ζωή στις λάσπες για χιλιάδες απελπισμένους είναι καθαρό αποτέλεσμα της κυβέρνησης και των δεσμεύσεων που ανέλαβε από την αρχή της εμπλοκής της στην μεταναστευτική κρίση. 

Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
300x250
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση