12.3.2019 10:21

Για «τεράστιες ελλείψεις υποδομών ΑμεΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου» κάνει λόγο το ΚΚΕ

Με ερώτηση στον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, θίγουν το θέμα ελλείψεων υποδομών των Ατόμων με Αναπηρία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αναφορικά με τη Χίο τονίζουν την ακαταλληλότητα του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο βρίσκεται στον 2ο όροφο κτιρίου με τα παιδιά να κάνουν διάλλειμα στο μπαλκόνι του Σχολείου.  

«Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής η κατάσταση είναι τραγική. Αυτή τη στιγμή, στα νησιά είναι λιγοστά τα παιδιά που βρίσκονται στις μόνιμα υποστελεχωμένες μονάδες Ειδικής Αγωγής. Δεκάδες βρίσκονται στο σπίτι τους ή σε ακατάλληλα ιδιωτικά ιδρύματα, με την οικογένεια να σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της στήριξής τους, να ζει σε μόνιμη αγωνία για το παρόν και το μέλλον τους. Η κατάσταση αυτή σπρώχνει τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους, σε ατομικές διεξόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων τους, σε ιδιωτικά κέντρα, που κάνουν χρυσές δουλειές στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας, της αποκατάστασης. Συγκεκριμένα:

Στη Χίο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο βρίσκεται σε όροφο, με το διάλειμμα να γίνεται σε μπαλκόνι. Υπάρχει μια κοινή αίθουσα για ΔΥΟ τάξεις. Φοιτούν 25 παιδιά μαζί με το Νηπιαγωγείο. Το ΕΕΕΕΚ επειδή ο χώρος που φιλοξενείται δεν επαρκεί, συμπληρώνεται με 4 κοντέινερ, που λειτουργούν ως τάξεις.

Όσον αφορά την ιατροφαρμακετική περίθαλψη η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Εικόνα μεγάλων ελλείψεων αλλά και κτιριακά προβλήματα παρατηρούνται στα Νοσοκομεία και τα μονίμως υποστελεχωμένα και λιγοστά σε σχέση με τις ανάγκες, Κέντρα Υγείας. Ενδεικτικά σε πρόσφατη ανακοίνωση του ίδιου του Σωματείου των εργαζόμενων του Νοσοκομείου Χίου, ενός από τα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου, αναφέρονταν: «…τo νοσοκομείο μας έχει φτάσει στα όρια του. Οι κλίνες δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών. Τα κτίρια της παλαιάς παθολογικής και χειρουργικής παραμένουν ερειπωμένα. Ο θάλαμος για τις ημερήσιες θεραπείες των καρκινοπαθών και των ατόμων με ΣΚΠ είναι σε άθλια ως επικίνδυνη κατάσταση».

Ανάλογα προβλήματα συναντώνται και στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των άλλων νησιών ενώ ο τομέας της διάγνωσης είναι γνωστό ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Καθημερινότητα – πρόσβαση των ΑμεΑ.

Σε ότι αφορά την αυτονόητη κατά τα άλλα πρόσβαση και τη βελτίωση της καθημερινότητας, όσα ελάχιστα έχουν γίνει αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό αφού οι υποδομές παραμένουν ανύπαρκτες επί της ουσίας καθιστώντας την καθημερινότητα των ΑμεΑ κυριολεκτικά ένα Γολγοθά στην πρόσβαση και τα ίδια κάθε άλλο παρά αυτόνομα.

Παράλληλα με τις ελλείψεις υποδομών, αξίζει να σημειωθεί ότι ένα καλό και ασφαλές ελαφρού τύπου αναπηρικό αμαξίδιο, που μπορεί να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό αυτονομίας, κοστίζει πάνω από 3.000 ευρώ, με τον ΕΟΠΠΥ να καλύπτει 1.000 ευρώ κυρίως για βαριές αναπηρίες (παραπληγίες κλπ). Πως να το αποκτήσει άραγε εκείνος-η

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι υπουργοί  τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  1. Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ΑμεΑ και των αναγκών τους.
  2. Να υπάρξει άμεσα σχεδιασμός ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν παντού πρόσβαση. Σε πόλεις και χωριά. Σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, αξιοθέατα, παραλίες κλπ.
  3. Να στελεχωθούν πλήρως με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά και μέσα όλες οι δομές για ΑμεΑ στα νησιά. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΦΙΑΠ κ.ά. Να λυθούν όλα τα κτιριακά προβλήματα.
  4. Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  5. Να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ειδική Αγωγή όλα τα ΑμεΑ. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα δασκάλων, ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού στο ύψος των αναγκών.
  6. Να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά στα ΑμεΑ σε κατάλληλες συνθήκες εργασίας.
  7. Να έχουν δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια τα ΑμεΑ και οι συνοδοί τους καθώς και στα αεροπορικά εισιτήρια.
  8. Ως ελάχιστο, να απαλλάξουν οι Δήμοι τα ΑμεΑ από τα ανταποδοτικά τέλη.
  9. Να μην καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, όπου ισχύει ακόμα και να επανέλθει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά που καταργήθηκε».

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ